ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Ψάχνουν τρόπους για να λειτουργήσει η «εσωτερική αγορά»

Με κοινώς πιστοποιημένα τεστ θα γίνεται η μετακίνηση από χώρα σε χώρα

Από τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη

Eurokinissi

Από τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη
Τα θέματα της πανδημίας και του εμβολιασμού συζητήθηκαν χτες το βράδυ σε τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών των κρατών - μελών της ΕΕ, στο φόντο τόσο των καθυστερήσεων στους εμβολιασμούς και των ανταγωνισμών, όσο και της καπιταλιστικής κρίσης που επιταχύνθηκε στο έδαφος της πανδημίας.

Στην τηλεδιάσκεψη δόθηκε έμφαση στη «λειτουργία της εσωτερικής αγοράς», ως αναγκαία προϋπόθεση για την ανάκαμψη. Σ' αυτό το έδαφος, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την «καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού», δίνοντας προτεραιότητα στα κέρδη των τουριστικών εταιρειών, που «ανυπομονούν» για τη νέα σεζόν.

Οπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, το πιστοποιητικό είναι αναγκαίο «για να απαλλαγούν όσοι πολίτες εμβολιάζονται τόσο από την υποχρέωση τεστ πριν από κάθε ταξίδι όσο και από την υποχρεωτική καραντίνα στα κράτη όπου φτάνουν, να περιοριστούν οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες και να διευκολυνθεί η μετακίνηση από κράτος σε κράτος».

Προηγουμένως, σε άρθρο του στο «Euractiv» και στην ιστοσελίδα «Das Morning Briefing» ανέφερε ότι στόχος της πρότασης είναι «να δημιουργήσουμε μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια για όσους διαθέτουν το πιστοποιητικό», ώστε «να ανοίξουμε ξανά, αναζωογονώντας τον Τουρισμό και την ψυχαγωγία».

«Πρέπει να κινηθούμε τώρα, διότι πρέπει να προετοιμαστούμε για το καλοκαίρι, όταν ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός πολιτών θα έχει εμβολιαστεί», τόνισε. Πρόσθεσε ότι το πιστοποιητικό εντέλει «αφορά τη διεύρυνση της ελευθερίας μετακίνησης, με μια απλή, αξιόπιστη και ασφαλή ψηφιακή λύση, η οποία μπορεί να θέσει ξανά σε κίνηση τις οικονομίες μας».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε στην τηλεδιάσκεψη των «27» την πρόταση που ήδη έχει καταθέσει, μαζί με τον Αυστριακό καγκελάριο και την πρωθυπουργό της Δανίας, για «ταχύτερη προώθηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών έγκρισης των εμβολίων της "AstraZeneca" και άλλων εταιρειών», και ζήτησε την «ενεργοποίηση της Επιτροπής» για ταχύτερη παράδοση των προαγορασμένων εμβολίων.

Με τις ίδιες «έγνοιες», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης τόνισε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «η λήψη σχετικής απόφασης θα είναι μείζονος σημασίας, ενόψει κυρίως της τουριστικής περιόδου».

Επεσήμανε δε με νόημα ότι η πρόταση Μητσοτάκη «ήδη υποστηρίζεται από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη Διεθνή Ενωση Αερομεταφορών (IATA), ο γενικός διευθυντής της οποίας κάλεσε τα κράτη - μέλη της ΕΕ να υιοθετήσουν την πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού και να συντονίσουν μια πολιτική που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να αποκομίσει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη».

«Το θέμα του πιστοποιητικού αναπόφευκτα θα το βρούμε μπροστά μας», είπε ο Ταραντίλης, παραπέμποντας στην καλοκαιρινή περίοδο και στην ανάγκη να διασφαλίσουν την ανεμπόδιστη λειτουργία των μεγάλων τουριστικών ομίλων, των μονοπωλίων στις αερομεταφορές και τη ναυτιλία. Δεν απέκλεισε μάλιστα η κυβέρνηση να εφαρμόσει το πιστοποιητικό διμερώς, με άλλες χώρες, ακριβώς για να διευκολύνει τις τουριστικές ροές.

Σύμφωνα πάντως με τις ανακοινώσεις της ευρωπαϊκής τηλεδιάσκεψης, τα κράτη - μέλη αποφάσισαν τελικά ομόφωνα «τη θέσπιση κοινού πλαισίου για τη χρήση ταχειών δοκιμών αντιγόνου και την αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων των δοκιμών Covid-19 σε ολόκληρη την ΕΕ», ως το «κεντρικό εργαλείο για τον μετριασμό της εξάπλωσης του ιού και την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς».

«Η αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων των δοκιμών για τη μόλυνση από SARS-CoV-2 από πιστοποιημένους οργανισμούς Υγείας είναι απαραίτητη προκειμένου να διευκολυνθούν η διασυνοριακή κυκλοφορία, ο εντοπισμός και η θεραπεία διασυνοριακών επαφών», αναφέρει το Συμβούλιο.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Αντιπαραθέσεις στη σκιά των καθυστερήσεων στους εμβολιασμούς

Το ζήτημα των καθυστερήσεων στις παραδόσεις εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες οξύνει τις ανησυχίες και τις αντιπαραθέσεις. Χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση της Ιταλίας που βρίσκεται σε κατάσταση σχετικής αστάθειας, αφήνει να εννοηθεί ότι θα κινηθεί νομικά «τις επόμενες μέρες» εναντίον της φαρμακοβιομηχανίας «Pfizer/ΒioNTech» λόγω της καθυστέρησης στην παράδοση των εμβολίων.

Θυμίζουμε ότι η εν λόγω σύμπραξη εταιρειών που έχει συμφωνία με την ΕΕ, την Παρασκευή 15 Γενάρη ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι δεν είναι σε θέση να προσφέρει τις ποσότητες των εμβολίων για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

Και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, εξέφρασε τις ανησυχίες της λέγοντας: «Δεν διευθύνω εργοστάσιο παραγωγής, αλλά κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την παραγωγή και τη διεύρυνσή της». Πρόσθεσε πως ήταν γνωστό «ότι αρχικά δεν θα υπήρχαν πολλά εμβόλια» και επιχείρησε να καθησυχάσει ότι «κατά το πρώτο τρίμηνο θα εκτελεστούν τελικά κανονικά οι παραγγελίες».

Πάντως, αναφερόμενη στην μη πρόσβαση των φτωχότερων χωρών στο εμβόλιο, την απέδωσε στις ...δυσκολίες αποθήκευσης (στους -70 βαθμούς) και βέβαια στο πραγματικό γεγονός ότι οι πλούσιες χώρες έχουν καπαρώσει και περίσσευμα εμβολίων.

Ενδιαφέρον πάντως έχει ότι το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) υπέβαλε αίτηση για την έγκριση του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αναμένει την επανεξέτασή της τον Φλεβάρη, επιδιώκοντας να μπει και σε αυτήν την αγορά. Η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν θα είχε αντίρρηση να παράγεται στην ΕΕ εφόσον πρώτα πάρει έγκριση.

Εως τώρα η ουγγρική κυβέρνηση είναι αυτή που αγνοεί την ευρωενωσιακή τακτική για μη προμήθεια από άλλες πηγές εκτός από αυτές που έχουν υπογράψει συμβάσεις και έχει παραγγείλει παρτίδες από το ρωσικό εμβόλιο, όπως και από το βρετανικό της «Astra/Zeneca», που επίσης δεν έχει πάρει έγκριση από την ΕΕ.

Πυρκαγιά σε μονάδα παραγωγής εμβολίων στην Ινδία

Στο μεταξύ, ερωτήματα προκύπτουν για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χτες στο Serum Institute of India, τη μεγαλύτερη μονάδα παρασκευής εμβολίων στον κόσμο που βρίσκεται στη Δυτική Ινδία, όπου παρασκευάζονται εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της «Astra/Zeneca». Τραγικό θάνατο βρήκαν 5 εργαζόμενοι και σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές, ωστόσο η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι δεν θα επηρεαστεί σημαντικά η παραγωγή, γιατί «υπάρχουν εφεδρικές εγκαταστάσεις».

Χτες, πάντως, σε όλο τον κόσμο τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τις 670.000 και οι νεκροί τις 17.000, και έφταναν συνολικά τα 97,3 εκατ. και 2,089 εκατ., αντίστοιχα.

Πρόκληση και εμπαιγμός

Εν αναμονή ενός τρίτου κύματος της πανδημίας, με τον εμβολιασμό του πληθυσμού να αγγίζει μόλις το 1%, με το δημόσιο σύστημα Υγείας να παραμένει ανοχύρωτο, με χιλιάδες χρονίως πάσχοντες και ΑμεΑ να βρίσκουν κλειστές πόρτες στα δημόσια νοσοκομεία της μίας νόσου και στην αποψιλωμένη ΠΦΥ, η κυβέρνηση αρνείται για πολλοστή φορά όχι μόνο να πάρει μέτρα ενίσχυσης του συστήματος Υγείας, αλλά και να δώσει στη δημοσιότητα τα απαραίτητα στοιχεία για τον εμβολιασμό του πληθυσμού: Πόσοι έχουν εμβολιαστεί από τις ελάχιστες δημόσιες και ιδιωτικές ΜΦΗ, τις κλειστές δομές χρονίως πασχόντων και ΑμεΑ, και πόσοι χρονίως πάσχοντες από τον γενικό πληθυσμό.

Σαν να μη συμβαίνει τίποτα από τα παραπάνω, χτες η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου επισκέφθηκε το Παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αθήνας του ΚΚΠΠΑ, με «σκοπό την ενημέρωση ωφελουμένων και εργαζομένων για την πορεία, αλλά και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού σε κλειστές δομές όπου φιλοξενούνται ηλικιωμένοι, χρονίως πάσχοντες και συμπολίτες μας με αναπηρίες (...) Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι οι ηλικιωμένοι στις ΜΦΗ, όπως και οι χρονίως πάσχοντες, έχουν στερηθεί ακόμα και την παρουσία των προσφιλών τους ατόμων, των αγαπημένων τους. Ο μόνος τρόπος για να τους δουν, να τους αγκαλιάσουν ξανά, είναι να εμβολιαστούμε όλοι, να θωρακιστούμε απέναντι στον κορονοϊό».

Τι έκανε στην πραγματικότητα η κυβέρνηση για όλους αυτούς τους ανθρώπους, και μάλιστα κατά τη διάρκεια της πανδημίας; Αφησε αβοήθητους ηλικιωμένους, ΑμεΑ και χρονίως πάσχοντες, κάνοντας εκπτώσεις στην ιατρική παρακολούθηση που έτσι κι αλλιώς χρειάζονται. Αφησε μόνους και τους εργαζόμενους, χωρίς τεστ και μέσα ατομικής προστασίας, με την «ατομική ευθύνη» να βαραίνει τις πλάτες τους για την αποφυγή της διασποράς και να στοχοποιούνται σε κάθε κρούσμα.

Τι έκανε η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο Παράρτημα ΑμεΑ του ΚΚΠΠΑ; Διατήρησε την υποστελέχωση και την εργασιακή ομηρία, με το 1/3 των εργαζομένων να είναι συμβασιούχοι, σε συνθήκες επαγγελματικής εξουθένωσης προκειμένου να καλυφθούν οι σύνθετες ανάγκες των 146 φιλοξενούμενων. Τέλη Μάρτη αναμένεται να απολύσει 150 επικουρικούς από τα ΚΚΠΑ, που είναι στο σύνολό τους υποστελεχωμένα και χωρίς απαραίτητες ειδικότητες. Στόχος της - όπως αναφέρεται και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα ΑμεΑ, που παρουσίασε πρόσφατα - είναι να κλείσουν σταδιακά όλες οι κλειστές δομές ΑμεΑ των ΚΚΠΠ Αττικής και Λεχαινών μέχρι το 2023. Κι όλα αυτά όταν χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στη λίστα - κάποιοι ακόμη και χρόνια - για μια θέση στα ελάχιστα δημόσια προνοιακά ιδρύματα... Η πρόκληση και ο εμπαιγμός, λοιπόν, έχουν και τα όριά τους.


Ε.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΡΑΜΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνάντηση με υγειονομικούς

Αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Δράμας του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Γραμματέα της ΤΕ Γιώργο Πυργελή, το μέλος της, Βιτσέντζο Ροτσιόλα, και τον περιφερειακό σύμβουλο ΑΜΘ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Γιάννη Στεφανίδη, συναντήθηκε χτες το πρωί με τα ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων στο ΓΝ Δράμας και της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δράμας. Στη συζήτηση αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως η έλλειψη υγειονομικού προσωπικού και εξοπλισμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν λειτουργούν ακόμα τα τακτικά ιατρεία και πραγματοποιούνται μόλις το 20% των χειρουργείων. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ δήλωσε ότι βρίσκεται στο πλευρό των υγειονομικών, στηρίζει τον αγώνα τους και απαιτεί από την κυβέρνηση την άμεση υλοποίηση των αιτημάτων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ