ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Αγωνιστικά ραντεβού με δίκαιες διεκδικήσεις
  • Στη 1 το μεσημέρι, στα Προπύλαια, η συγκέντρωση της Αθήνας
  • Στις 12 το μεσημέρι, στο Αγαλμα Βενιζέλου, το ραντεβού της Θεσσαλονίκης. Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις

Τη συνέχιση του αγώνα, σε οποιεσδήποτε συνθήκες, για τα μορφωτικά δικαιώματα, την προστασία της υγείας, ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, σηματοδοτούν τα σημερινά συλλαλητήρια φοιτητών, εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών, εργαζομένων.

Στην Αθήνα, το ραντεβού έχει δοθεί για τη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια και αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται από άκρη σε άκρη στη χώρα, δίνοντας ταυτόχρονα και ένα μήνυμα απέναντι στη νέα αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης απέναντι στις αγωνιστικές διεκδικήσεις.

Εκεί, θα βρεθούν φοιτητικοί σύλλογοι που όλο το τελευταίο διάστημα εντείνουν τις αγωνιστικές διεργασίες ενάντια στην πολιτική που θέλει σπουδές εξ αποστάσεως και καταστολή διά ζώσης. Διεκδικώντας με αγωνιστικές συλλογικές αποφάσεις τα απαραίτητα μέτρα για να ξεκινήσουν τα μαθήματα το εαρινό εξάμηνο, μετά από ένα χρόνο κλειστών πανεπιστημίων και δίνοντας απάντηση στην ένταση της καταστολής και των φραγμών στις σπουδές που έρχονται με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΛΜΕ, οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες σε συνέχεια των διεκδικήσεων για μέτρα θωράκισης των σχολείων από την πανδημία, ενάντια στο νομοσχέδιο και στο σύνολο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Κάλεσμα στους μαθητές να δώσουν το «παρών» στο συλλαλητήριο απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, δυναμώνοντας τη διεκδίκηση για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία ενόψει της έναρξης των διά ζώσης μαθημάτων και ενάντια στα νέα μέτρα που αφορούν την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Τη φωνή τους με εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μαθητές ενώνουν οι γονείς μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Στα συλλαλητήρια καλεί και η ΟΓΕ, για αποφασιστική συνέχιση του αγώνα για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία, που θα εξασφαλίζει την προστασία της υγείας και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και σε αγωνιστική απάντηση στη νέα αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης απαγόρευσης των συγκεντρώσεων για να χτυπήσει τους αγώνες του λαού.

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις απευθύνει η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κηρύσσοντας στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωραρίου.

Τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις εκφράζουν εργατικά σωματεία, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Στην υπόλοιπη χώρα

Στη Θεσσαλονίκη, σε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι, στο Αγαλμα Βενιζέλου, καλούν οι φοιτητικοί σύλλογοι Νομικής, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Πολιτικών Επιστημών, Φυσικού, Γεωλογικού, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Ψυχολογικού, Παιδαγωγικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Ιατρικής, ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης και η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην Πάτρα, σε συγκέντρωση καλούν οι φοιτητικοί σύλλογοι Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μαθηματικού, Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΣΕΥΠ και Οικότροφων Φοιτητών Εστίας.

Στη Λάρισα, συγκέντρωση πραγματοποιείται στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου με κάλεσμα των Συλλόγων Φοιτητών Εστίας, ΣΕΥΠ, Τεχνολογίας, της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών και της Ενωσης Γονέων.

Συγκέντρωση στην Περιφέρεια και πορεία διοργανώνεται στις 5.30 μ.μ. και στα Γιάννενα. Καλούν οι φοιτητικοί σύλλογοι Ιατρικής, Φυσικού, Νηπιαγωγών, Βιολογικών Εφαρμογών και Ιστορικού - Αρχαιολογικού, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου και άλλοι φορείς.

Στο Ηράκλειο, σε συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, στη 1 μ.μ. καλούν οι φοιτητικοί σύλλογοι CSD, Βιολογικού και οι Επιτροπές Αγώνα Φοιτητών Μαθηματικού, Ιατρικής, Φυσικού και ΤΕΤΥ.

Στην Ξάνθη, κινητοποίηση πραγματοποιείται στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία μετά από κάλεσμα των Συλλόγων Οικότροφων Φοιτητών, Μεταπτυχιακών - Υποψηφίων Διδακτόρων Πολυτεχνικής Σχολής και Φοιτητών Ξάνθης. Στην Κομοτηνή, ο Σύλλογος Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Ειρήνης στις 6 μ.μ. και στην Ορεστιάδα, σε συγκέντρωση καλούν οι εκλεγμένοι της ΠΚΣ, στις 12 το μεσημέρι, στο προαύλιο του Πανεπιστημίου.


ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Κινητοποιήσεις και δράσεις χτες σε μεγάλες πόλεις

Νέα συλλαλητήρια στις 4 Φλεβάρη αποφάσισαν σε συσκέψεις τους οι σύλλογοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Χτες στο υπουργείο Παιδείας...
Χτες στο υπουργείο Παιδείας...
«Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο! Οχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία! Επαναλειτουργία των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας!». Κάτω από αυτό το σύνθημα - επιτακτική ανάγκη σήμερα, όπου αυτό που λείπει από τα πανεπιστήμια δεν είναι η αστυνομία, αλλά η επαναλειτουργία τους με μέτρα προστασίας της υγείας, δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα συζητούν και οργανώνουν τη δράση τους, ορίζοντας νέους αγωνιστικούς σταθμούς για την επόμενη βδομάδα, δίνοντας αποφασιστική απάντηση και στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης για απαγόρευση των συναθροίσεων.

Προχτές το βράδυ, σε σύσκεψη 25 φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας, αποφασίστηκαν για την επόμενη βδομάδα:

  • Αποκλεισμός της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου τη Δευτέρα 1/2, τις εργάσιμες ώρες, με κάλεσμα προς εργαζόμενους και πανεπιστημιακούς να συμμετάσχουν κι εκείνοι.
  • Φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 4/2, στις 13.00, στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή και εγρήγορση για συλλαλητήριο τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Οι σύλλογοι της Αθήνας αποφάσισαν να πάρουν μέτρα ενημέρωσης των φοιτητών, να συντονιστούν και να στηρίξουν ανάλογες πρωτοβουλίες συλλόγων σε όλη τη χώρα.

Η πολύμορφη αγωνιστική τους δράση ξεδιπλώθηκε και χτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

...και στο «Mall»
...και στο «Mall»
Το πρωί, φοιτητές από συλλόγους της Αθήνας έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που φέρνει διαγραφές φοιτητών, πανεπιστημιακή αστυνομία και άλλα μέτρα καταστολής και διεκδικώντας άμεσα μέτρα ώστε να επαναλειτουργήσουν οι σχολές από το εαρινό εξάμηνο. Η ηγεσία του υπουργείου, με πρόφαση μια «τηλεδιάσκεψη» που «θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 2 μ.μ.», αρνήθηκε να συναντηθεί με τους φοιτητές, ενώ με διάφορα προσχήματα ανάγκασε τους φοιτητές να περιμένουν «μήπως βρεθεί λύση», εκπρόσωπος δε του υπουργείου τούς είπε να «κλείσουν ραντεβού», προκειμένου να γίνει συνάντηση. Από την πλευρά τους οι φοιτητές, αφού κατήγγειλαν τη στάση της ηγεσίας του υπουργείου, τόνισαν ότι το ραντεβού θα δοθεί στους δρόμους σήμερα και στα επόμενα συλλαλητήρια.

Το μεσημέρι, έγινε παρέμβαση στο εμπορικό κέντρο «The Mall» στο Μαρούσι, στο πλαίσιο της καμπάνιας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών «1 χρόνος κλειστά Πανεπιστήμια - Ως εδώ!». Οι φοιτητές άνοιξαν πανό που ανέγραφε «Εδώ δεν κολλάει; - Ανοίξτε τώρα τις σχολές μας με όλα τα μέτρα προστασίας», καταγγέλλοντας με αυτόν τον τρόπο την υποκριτική στάση της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στις σημερινές κινητοποιήσεις.

Σε άλλες πόλεις

Παρά την απόφαση της κυβέρνησης να εντείνει την καταστολή, οι φοιτητικοί σύλλογοι και στη Θεσσαλονίκη συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα τους ενάντια στις αντιδραστικές ανατροπές στην Ανώτατη Εκπαίδευση με το απαράδεκτο νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη.

Χτες το πρωί έκαναν συμβολική κατάληψη στην Πρυτανεία του ΑΠΘ. Παρά το τσουχτερό κρύο οι φοιτητές παρέμειναν στο χώρο - τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας - μέχρι το μεσημέρι, και στη συνέχεια προχώρησαν στην προγραμματισμένη σύσκεψη για το σχεδιασμό των σημερινών κινητοποιήσεων και των επόμενων βημάτων τους.

Στη σύσκεψη μίλησαν εκλεγμένοι των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ, ενώ παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν και από εκπρόσωπο του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, από μαθητή - μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης αλλά και από εργαζόμενους της Φοιτητικής Λέσχης του ΑΠΘ, που πρόσφατα, έχοντας στο πλάι τους τους φοιτητικούς συλλόγους κέρδισαν τη μάχη της υπογραφής συμβάσεων για όλους τους συμβασιούχους.

Οι φοιτητές αποφάσισαν αποκλεισμό του ΑΠΘ για τη Δευτέρα 1 Φλεβάρη και καταλήψεις στα τμήματα όπου αντίστοιχοι σύλλογοι έλαβαν αποφάσεις, αγωνιστικές παρεμβάσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης την Τρίτη και την Τετάρτη προκειμένου να αναδείξουν τα αιτήματά τους στο λαό και νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη 4 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στην Πάτρα αντιπροσωπεία φοιτητικών συλλόγων είχε χτες συνάντηση με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, με αιχμή την επιβολή διδάκτρων σε διατμηματικό μεταπτυχιακό στα τμήματα της Διοίκησης Επιχειρήσεων και του ΤΕΠΕΚΕ. Επίσης, οι φοιτητές ζήτησαν να πάρει θέση για το νέο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που θα κατατεθεί στη Βουλή. Οι φοιτητές καταγγέλλουν για τη συνάντηση: «Οι απαντήσεις που πήραμε ήταν προκλητικές. Ο πρύτανης ξεκαθάρισε ότι όχι μόνο είναι υπέρ των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, αλλά και ότι "οραματίζεται" τα πανεπιστήμια να είναι ιδιωτικά και να καταργηθεί το άρθρο 16, το οποίο απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Στο ίδιο πνεύμα υπερασπίστηκε και τις διαγραφές των φοιτητών, κάνοντας λόγο για ένα πανεπιστήμιο των "ικανών" και όχι των πολλών, κάνοντας τον ανήξερο για το ότι στην πλειοψηφία των φοιτητών σήμερα δεν διατίθενται οι όροι για να σπουδάσουν χωρίς εμπόδια».

Προειδοποιώντας ότι «η φοιτητική κοινότητα είναι ένα μεγάλο καζάνι που βράζει από οργή και αγανάκτηση ένα χρόνο τώρα με κλειστά πανεπιστήμια», οι σύλλογοι κάλεσαν στο σημερινό συλλαλητήριο.

Στα Γιάννενα χτες οι φοιτητικοί σύλλογοι στόλισαν με πανό διάφορα σημεία της πόλης διαμηνύοντας ότι μαζί με τους φορείς του εργατικού κινήματος «έχουμε αποδείξει πολλές φορές ότι ξέρουμε και μπορούμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας της υγείας μας καλύτερα από την κυβέρνηση! Αποτελεί πρόκληση την ώρα που τα πανεπιστήμια είναι κλειστά εδώ και ένα χρόνο με σοβαρές επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία, η κυβέρνηση όχι απλά να φέρνει ένα νομοσχέδιο που εντείνει την καταστολή και τους φραγμούς στις σπουδές μας, αλλά να προσπαθεί να αξιοποιήσει ως πρόσχημα την πανδημία προκειμένου να επιβάλει τη σιωπή! Δεν θα τους περάσει!».


«Κραυγή αγωνίας» φοιτητών για να ξανακερδίσουν... την ιδιότητά τους

Επιστολές που αποτελούν «κραυγή αγωνίας» φοιτητών για τον ένα χρόνο που βρίσκονται κλειστά τα πανεπιστήμια φτάνουν στην εφημερίδα μας και κατακλύζουν το διαδίκτυο, ενώ παράλληλα πολλαπλασιάζονται οι πρωτοβουλίες συλλογής υπογραφών για να ανοίξουν οι σχολές.

Πάνω από 400 υπογραφές φοιτητών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) στην Κρήτη έχει συγκεντρώσει το κάλεσμα των Επιτροπών Αγώνα του ΕΛΜΕΠΑ για άνοιγμα των σχολών. Συνεχίζεται παράλληλα η συγκέντρωση υπογραφών στο κείμενο των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας στη διεύθυνση sites.google.com/view/kalesmafs, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες προωθούνται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε φοιτητικούς συλλόγους σε άλλες πόλεις, με τη στήριξη σωματείων και άλλων φορέων.

«Το εν λόγω κείμενο αποτελεί κραυγή αγωνίας αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί εις βάρος των φοιτητών των δημόσιων πανεπιστημίων», λένε σε αντίστοιχες επιστολές που έφτασαν στην εφημερίδα μας οι φοιτητές Δημήτριος - Χρήστος Κατενίζογλου και Χρυσούλα Αποσταλάκου, στις οποίες μεταξύ άλλων σημειώνουν:

«Προκειμένου να υλοποιηθεί το εν λόγω αίτημα και να καταστεί άμεσα εφικτή η σταδιακή και πληρουμένων των απαιτούμενων προδιαγραφών επάνοδός μας στα πανεπιστήμια, αξιώνουμε να ληφθούν εδώ και τώρα τα απαραίτητα μέτρα εκ μέρους πάντων καθ' ύλην αρμοδίων φορέων, δηλαδή της κυβέρνησης και των πανεπιστημίων, και να αποκατασταθεί η αδικία που βιώνουμε όλοι μας ως φοιτητές εδώ και σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο.

Παιδικοί σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια... Κανένας λόγος για τα Δημόσια Πανεπιστήμια! (...) Ποια μέριμνα λαμβάνεται ή μάλλον έχει ληφθεί τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο για τις μοναδικές υποδομές στη χώρα που δεν έχουν ανοίξει, σημειωτέον οι περισσότερες Σχολές ούτε καν για μία μέρα...;!

Ναι, φυσικά υπάρχει το lockdown, ναι, φυσικά συντρέχει λόγος προάσπισης της δημόσιας υγείας, ωστόσο προς τι οι αυθαίρετες και μη εμπεριστατωμένες αποφάσεις και η εκκωφαντική αδιαφορία όλων των εμπλεκομένων (καθ' υλην αρμοδίων και εκπροσωπευτικών) φορέων που δεν έχουν προβεί υποτυπωδώς σε κάποια αναφορά στους φοιτητές όσον αφορά την επάνοδό μας στα αμφιθέατρα;! Σημειωτέον πως η υποχρηματοδότηση, η εξίσωση ΑΕΙ - ΤΕΙ, η εξίσωση επαγγελματικών δικαιωμάτων ΑΕΙ - ιδιωτικών κολεγίων, η μείωση εισακτέων, η επ' αόριστον αναστολή λειτουργίας διά ζώσης εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής διαδικασίας στις περισσότερες Σχολές της χώρας που δεν λειτούργησαν ούτε για μία μέρα το τελευταίο 11μηνο, η μη πρόσληψη επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού και η συνεπάγουσα υποστελέχωση, η μη λήψη υποτυπώδους φοιτητικής μέριμνας ως προς ανακύπτοντα φλέγοντα ακαδημαϊκά και όχι μόνο ζητήματα, ο αποκλεισμός των φοιτητών από οποιαδήποτε έκφανση της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας που κρίνεται μάλλον θεσμικά επιτρεπτός και συνταγματικώς ανεκτός, η μη ρύθμιση οφειλών (ενοικίων, λογαριασμών) για φοιτητικές κατοικίες που όχι μόνο δεν διαμένουμε, αλλά δεδομένων των περιοριστικών μέτρων δεν μπορούμε ούτε καν να επισκεφθούμε, είναι μερικά από τα ζητήματα που μας απασχολούν σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο απραξίας και παντελούς αδράνειας και συνθέτουν μία άκρως ντροπιαστική κατάσταση!

Η διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία δεν υποκαθίσταται σε καμία περίπτωση από την εξ αποστάσεως. Ας ισχυροποιήσουμε ενωμένοι την παρουσία και τις θέσεις μας απέναντι σε όλους αυτούς που καλούνται να λάβουν αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς!».

Οι φοιτητές με την επιστολή τους νιώθουν την ανάγκη να κινητοποιηθούν για να πάρουν πίσω τη ζωή και τη φοιτητική τους ιδιότητα και τονίζουν επίσης:

«Με την ανοχή δεν κερδίζουμε κάτι! Απλώς επιτρέπουμε να διαιωνίζεται μια κατάσταση που βάλλει εις βάρος μας! Εξάλλου οι καθηγητές μας έχουν πολλάκις επισημάνει το πόσο ελλιπείς θα είναι οι γνώσεις μας με την εξ αποστάσεως διδασκαλία και φυσικά έχουν αναφερθεί στον εξευτελισμό και την υποβάθμιση των γνώσεων και εν γένει το κύρος των σπουδών μας, ωστόσο δεν λαμβάνεται κάποια απόφαση να αποφευχθεί αυτό! Ως συνειδητοποιημένοι φοιτητές μήπως αυτή είναι η ώρα να θέσουμε γόνιμους προβληματισμούς και να καταρρίψουμε το στερεότυπο πως ως κοινότητα συνδεόμαστε μόνο με την ξέφρενη διασκέδαση, μιας δηλαδή άμορφης μάζας που συνωστίζεται ασυστόλως σε μπαρ, κλαμπ, μπουζούκια και ως η πιο επικίνδυνη μερίδα πληθυσμού που φέρει και μεταδίδει τον ιό; Δεν αξίζει τον κόπο να καταβάλλουμε μια προσπάθεια να αποδείξουμε το αντίθετο; Να διεκδικήσουμε ένα μέρος της καθημερινότητάς μας πίσω, τη σταδιακή επιστροφή μας στα Πανεπιστήμια; Να ενδιαφερθούμε για τα ουσιώδη ζητήματα που αφορούν το μέλλον μας και να αγωνιστούμε γι' αυτά! Τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε ώστε να αλλάξει σταδιακά όλο αυτό! Ενωμένοι θα καταφέρουμε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ