ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ
Επιστολή διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση για τα μέτρα αναστολής

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τον υφυπουργό Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη απέστειλε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ) για τη συνέχιση του καθεστώτος αναστολής που ισχύει για τις ομάδες της Football League και άλλων κατηγοριών. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ΠΣΑΠ με αφορμή τα νέα κυβερνητικά μέτρα αναστολής για την Αττική στις 29/1, όπου τονιζόταν ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με πρωτεργάτες τους κύριους Κυριάκο Μητσοτάκη και Λευτέρη Αυγενάκη, μόλις έστησε στο απόσπασμα 400 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, τις γυναίκες και τα παιδιά τους και πάτησε τη σκανδάλη».

Στην επιστολή του ΠΣΑΠ σημειώνεται: «Ο αθλητισμός είναι εκείνος που μάχεται ενάντια στις διακρίσεις και την αδικία. Στη χώρα μας όμως με την κυβερνητική πολιτική που ασκείτε στον αθλητισμό κάνετε εκατοντάδες επαγγελματίες αθλητές της Football League και όχι μόνο να βιώνουν όλα τα παραπάνω στο πετσί τους πιο έντονα από ποτέ. Βλέπουν τους συναδέλφους τους να εργάζονται κανονικά (και σωστά) ενώ οι ίδιοι δυστυχώς όχι, παρότι τηρείται από όλους το ίδιο υγειονομικό πρωτόκολλο (...) Γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες στη λειτουργία όλο και περισσότερων κλάδων, που στην πράξη δεν εφαρμόζουν ούτε τα μισά μέτρα πρόληψης και προστασίας σε σχέση με τον δικό μας. Ο κορονοϊός είναι εδώ και αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς, αλλά δεν γίνεται να ακουμπάει μόνο τους "αδύναμους"».

Ειδική αναφορά κάνει ο ΠΣΑΠ στις επιπτώσεις για τα πρωταθλήματα της Football League και της Α' Εθνικής γυναικών: «Το πρώτο είναι το μοναδικό επαγγελματικό πρωτάθλημα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη, που όχι μόνο δεν έχει αρχίσει καν, αλλά και δεν διεξάγονται ούτε οι απαραίτητες προπονήσεις (...) Το δεύτερο είναι το μοναδικό εθνικό πρωτάθλημα Α' κατηγορίας που επίσης δεν έχει σχετική άδεια, παρότι την ίδια στιγμή οι αθλήτριες εκπροσωπούν και την Εθνική μας ομάδα».

Συνεχίζοντας ο ΠΣΑΠ επισημαίνει τους κινδύνους που εγκυμονεί η αγωνιστική απραξία, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου αθλητές και αθλήτριες καλούνται να εκπροσωπήσουν εθνικές ομάδες σε διεθνείς υποχρεώσεις. «Να μην ξεχνάμε πως λίγους μήνες πριν ζήσαμε τη μεγαλύτερη ντροπή του σύγχρονου αθλητισμού, όταν η Εθνική ομάδα γυναικών αναγκάστηκε να αγωνιστεί σε επίσημο αγώνα με την αντίστοιχη της Γερμανίας εν μέσω απαγόρευσης προπονήσεων, χωρίς κανείς σας να σκεφτεί πόσο επικίνδυνο ήταν όλο αυτό».

Και καταλήγει: «Πλέον βρισκόμαστε στα όρια της ψυχικής κατάρρευσης από τη συνεχόμενη κοροϊδία που εισπράττουμε από την κυβέρνησή σας. Το αίτημά μας να μας επιτραπούν οι ομαδικές προπονήσεις συνεχώς μεταφέρεται από βδομάδα σε βδομάδα (...) Αν όλη αυτή η απάνθρωπη αντιμετώπιση συμβαίνει στον επαγγελματικό αθλητισμό, τρομάζουμε και μόνο στη σκέψη τι θα προκύψει στον ερασιτεχνικό αθλητισμό».

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Γ' ΕΘΝΙΚΗ
Ανακοίνωση παικτών για τις κυβερνητικές αποφάσεις

Για διακυβέρνηση που «θυμίζει χάρτινο τσίρκο που συνεχώς το παίρνει ο άνεμος ανάλογα με την κατεύθυνση του αέρα που σας βολεύει να φυσάει» κατηγορεί τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη αντιπροσωπεία ποδοσφαιριστών της Γ' Εθνικής σε σχετική ανακοίνωσή τους με αφορμή την παράταση των μέτρων αναστολής για την αγωνιστική δραστηριότητα (και) στη συγκεκριμένη κατηγορία. Σημειώνεται πως για την κατάσταση που βιώνουν οι άνθρωποι του χώρου (παίκτες, προπονητές, στελέχη ομάδων) και οι οικογένειές τους ως συνέπεια των μέτρων αναστολής, πρόσφατα υπήρξε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή προς τον αρμόδιο υφυπουργό Αθλητισμού.

Στην ανακοίνωση η αντιπροσωπεία των παικτών της Γ' Εθνικής με αφορμή τα κυβερνητικά μέτρα επισημαίνει προς τους κυβερνώντες πως «προσπαθείτε να σκεπάσετε την πολιτική σας "ανικανότητα" συνεχίζοντας το δρόμο των αθωράκιστων νοσοκομείων, των στοιβαγμένων μαθητών στις σχολικές αίθουσες, των σαρδελοποιημένων επιβατών στα ΜΜΜ, των περίεργων ανοιγμάτων χωρίς πραγματικά μέτρα πρόληψης και προστασίας, ρίχνοντας όλη σας τη λάσπη στον αθλητισμό».

Ενώ επισημαίνεται μεταξύ άλλων:

«Μήπως είναι ξεκάθαρο πλέον ότι σας ενδιαφέρει περισσότερο ο τζόγος του αθλητισμού από τον ίδιο τον αθλητισμό; Ε, λοιπόν, δεν θα σας περάσει, τον τελευταίο λόγο θα τον έχουμε εμείς και αν δεν είναι σήμερα θα είναι αύριο στην κάλπη. Ολοι οι αθλητές θα σταθούμε απέναντί σας, απέναντι σε εσάς που δολοφονείτε ό,τι πιο ωραίο και αγνό υπάρχει για να προσφέρει στον κόσμο, τον αθλητισμό.

ΥΓ1. Κύριε Αυγενάκη, λύστε μας μια απορία. Αναδιάρθρωση χωρίς να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα πώς μπορεί να γίνει;

ΥΓ2. Κύριε Χαρδαλιά, σας βλέπει όλη η Ελλάδα, σταματήστε να κρύβεστε πίσω από το δάχτυλό σας. Αυτό που φταίει για τη μετάδοση του ιού δεν είναι ο αθλητισμός, όπως λέτε, αλλά οι πολιτικές αποφάσεις σας που χορεύουν το χορό του σκανδάλου.

ΥΓ3. Κύριοι λοιμωξιολόγοι, τις θετικές εισηγήσεις τις δίνετε πιο εύκολα αν ο αντίστοιχος υπουργός έχει "τσιριχτή" φωνή;

ΥΓ4. Σας έχουμε τη λύση που, όπως φαίνεται, σκόπιμα δεν θέλετε να δείτε. Δημοσιεύστε ένα αυστηρό πρωτόκολλο και όποιος μπορεί να το ακολουθήσει, να μπορεί να λειτουργήσει κανονικά».

SUPER LEAGUE 1
Προέλαση Ολυμπιακού, αλλαγές στην πεντάδα

Ακάθεκτος συνεχίζει ο Ολυμπιακός την πορεία του προς την κατάκτηση και του φετινού πρωταθλήματος της Super League 1, αυξάνοντας κι άλλο τη διαφορά του στην κορυφή με την ολοκλήρωση της 20ής αγωνιστικής, η οποία επεφύλαξε επίσης νέα αλλαγή στη 2η θέση μεταξύ Αρη και ΑΕΚ.

Στη Ριζούπολη ο Ολυμπιακός πήρε εύκολη νίκη 3-1 επί του Απόλλωνα Σμύρνης, τη 17η φετινή του στο πρωτάθλημα, και αύξησε στους 14 βαθμούς τη διαφορά του από την ΑΕΚ και στους 15 από Αρη και ΠΑΟΚ. Πρωταγωνιστής των «ερυθρολεύκων» ήταν ο Χασάν, που πέτυχε δύο γκολ (31', 93'), ενώ ενδιάμεσα σκόραρε ο Εμβιλά (72') και για τους γηπεδούχους ο Ντάουντα (90').

Στην Τρίπολη ο Αστέρας συνέχισε την εντυπωσιακή του πορεία, νικώντας 2-1 τον Αρη, ρίχνοντάς τον στην 3η θέση και κάνοντας σημαντικό βήμα για το πλασάρισμά του στην εξάδα και τη συμμετοχή του στα πλέι οφ. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με τον Μάνο (28') και έμοιαζαν να ελέγχουν τον αγώνα, μετά το 60' όμως οι Αρκάδες ανέβασαν στροφές, πίεσαν και έφτασαν στην ανατροπή με τα γκολ των Ρίζις (66') και Ριέρα (70').

2η ανέβηκε η ΑΕΚ, επιστρέφοντας στις νίκες με μεγάλο «διπλό» στο Ηράκλειο, 2-0 τον ΟΦΗ. Σε έναν αγώνα μέτριο και με λιγοστές πραγματικά σημαντικές φάσεις, η «Ενωση» επικράτησε με σκόρερ τους Σάκχοφ (43') και Τάνκοβιτς (71').

Στην Τούμπα ο Παναιτωλικός «πλήρωσε το μάρμαρο» για την προ ημερών ήττα του ΠΑΟΚ από τον Ολυμπιακό. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» επικράτησε με το ευρύ 5-0, με σκόρερ τους Μουργκ (39'), Σβαμπ (51'), Τζόλη (57') και Σβιντέρσκι (61', 90'), και έπιασε τον Αρη στην 3η θέση.

Από την άλλη ο Παναθηναϊκός μετά τις συνεχόμενες πρόσφατες νίκες του «σκόνταψε» στη Λεωφόρο με τη Λαμία, που τον κράτησε στο 0-0 και του στέρησε σημαντικό έδαφος στο κυνήγι της 4ης θέσης και της ευρωπαϊκής εξόδου, ενώ η ίδια ανάσανε στην προσπάθειά της για σωτηρία. Χωρίς γκολ έληξε και το θεσσαλικό ντέρμπι μεταξύ ΑΕΛ και Βόλου, ενώ ο Ατρόμητος πέρασε νικηφόρα από τα Γιάννενα, 1-0 τον ΠΑΣ με γκολ του Αγκάγιεφ στο 5'.

Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 54, ΑΕΚ 40, Αρης 39, ΠΑΟΚ 39, Παναθηναϊκός 35, Αστέρας Τρίπολης 33, Ατρόμητος 25, Βόλος 24, ΟΦΗ 19, Απόλλων Σμύρνης 18, ΠΑΣ Γιάννινα 18, Παναιτωλικός 13, Λαμία 11, ΑΕΛ 8.

Απόλλων Σμύρνης και ΑΕΛ έχουν από έναν αγώνα λιγότερο και η Λαμία δύο αγώνες λιγότερους.

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Διαμαρτυρία στη ΓΓΑ για την παρατεταμένη αγωνιστική απραξία

Διαμαρτυρία έξω από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού διοργανώνουν την Παρασκευή 5 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, οι αθλητές και οι προπονητές όλων των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ και άλλα αθλήματα, καθώς παραμένουν εδώ και τέσσερις μήνες σε απραξία και αβεβαιότητα. Οπως επισημαίνουν, «το αδιέξοδο όπου οδηγείται ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι ήδη πολύ μεγάλο και διευρύνεται ακόμα περισσότερο μετά την ενημέρωση των μέτρων και την παράταση του παγώματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ