ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ
Ο εφιάλτης δεν έχει τελειώσει ακόμα...

Κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε χτες δίπλα στους πληγέντες μετά την καταστροφή εξαιτίας της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων

Το κορεσμένο έδαφος από τις πλημμύρες που έπληξαν βαριά τον Εβρο στις 12 Γενάρη, σε συνδυασμό με τις μεγάλες πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού και φυσικά την τεράστια έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης σε όλο το μήκος του νομού, οδήγησαν τους κατοίκους να μετρούν ξανά τεράστιες πληγές, που σφραγίστηκαν από το θάνατο του 46χρονου πυροσβέστη.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ανησυχία συνεχίζει να επικρατεί στον Εβρο, καθώς έχει ανοίξει το φράγμα του Ιβαήλογκραντ στη Βουλγαρία και αναμένονται τεράστιες ποσότητες νερού αρχικά στον Αρδα και στη συνέχεια στον ποταμό Εβρο, δημιουργώντας μεγάλο κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων. Οι δήμοι Ορεστιάδας και Σουφλίου καλούν τους κατοίκους να μην πλησιάζουν τους ποταμούς και τα αναχώματά τους και να απομακρύνουν έγκαιρα κάθε είδους ζωικό κεφάλαιο, μηχανήματα και εργαλεία από τις παρέβριες και παράρδιες περιοχές.

Σε περιοχές της Αλεξανδρούπολης, που χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες της Δευτέρας στον Εβρο, βρέθηκε χτες κλιμάκιο της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ, όπου συμμετείχαν ο Γραμματέας της ΕΠ ΑΜΘ, Διονύσης Κλάδης, και ο βουλευτής του Κόμματος Λεωνίδας Στολτίδης.

Το κλιμάκιο περιόδευσε στους οικισμούς του Απαλού και της Ανθειας του δήμου Αλεξανδρούπολης, ενώ συναντήθηκε και με τη διοίκηση του Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης και το Σωματείο Εργαζομένων του αεροδρομίου. Στο πλαίσιο της περιοδείας πραγματοποιήθηκε επίσης σύντομη επίσκεψη στον Πυροσβεστικό Σταθμό Αλεξανδρούπολης, όπου το κλιμάκιο του ΚΚΕ μετέφερε τα συλλυπητήρια του Κόμματος στους συναδέλφους του 46χρονου πυροσβέστη, πατέρα 3 παιδιών, που έχασε τη ζωή του εν ώρα υπηρεσίας.

Η σορός του πυροσβέστη βρέθηκε από συναδέλφους του σε απόσταση 400 μέτρων κοντά στο αεροδρόμιο, αφού παρασύρθηκε από τα νερά υπερχειλισμένου ρέματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε βγει από το όχημά του μαζί με τους συναδέλφους του, λόγω υποχώρησης του οδοστρώματος.

Από την επίσκεψη του κλιμακίου του ΚΚΕ στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης
Από την επίσκεψη του κλιμακίου του ΚΚΕ στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης
Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, οι άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος κλήθηκαν σε 66 περιπτώσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων και παροχή βοήθειας στον Εβρο, πραγματοποιώντας τουλάχιστον 16 απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Συνθήκες «τέλειας καταιγίδας» στον Εβρο

Ιδιαίτερα προβλήματα σημειώθηκαν στις περιοχές του Απαλού, της Ανθειας και της Μαΐστρου του δήμου Αλεξανδρούπολης, όπως και σε Λυκόφη, Κορνοφωλιά και Κισσάριο στο δήμο Σουφλίου. Περίπου οι ίδιες δηλαδή περιοχές που μέτρησαν βαριές πληγές σε καλλιέργειες, σπίτια, οικοσκευές και καταστήματα αλλά και δημόσιες υποδομές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Νηπιαγωγείου Απαλού, όπου, ενώ την προηγούμενη φορά τα παιδιά είχαν απεγκλωβιστεί με μπουλντόζα (!), δεν προχώρησε καμία ενέργεια στην περιοχή, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν εκεί ξανά.

Εκτεταμένες είναι και οι ζημιές που υπέστη το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, καθώς τα νερά προκάλεσαν βλάβες σε τεχνικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, ενώ κατέστρεψαν ένα συνεργείο αεροσκαφών που βρίσκεται εντός του αεροδρομίου. Στη συνάντησή του με το κλιμάκιο του ΚΚΕ, ο αερολιμενάρχης Στέλιος Ζαντανίδης τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη χορήγησης έκτακτης επιχορήγησης για την αποκατάσταση ζημιών στο αεροδρόμιο, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι όσες ενέργειες κι αν προχωρήσουν στο αεροδρόμιο για να μην επαναληφθούν πλημμύρες, θα είναι ημίμετρα εάν δεν πραγματοποιηθεί συνολική διευθέτηση ρεμάτων στην περιοχή από τις αρμόδιες αρχές.

Οι λάσπες στο χωριό Απαλός θα αργήσουν να καθαριστούν, αφού υπάρχει ο φόβος μιας νέας υπερχείλισης
Οι λάσπες στο χωριό Απαλός θα αργήσουν να καθαριστούν, αφού υπάρχει ο φόβος μιας νέας υπερχείλισης
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της περιοδείας, ο Λεωνίδας Στολτίδης επεσήμανε πως από την παρέμβαση του κλιμακίου διαπιστώθηκε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ότι όσο ο λαός συνεχίζει να ανέχεται μια αντιλαϊκή πολιτική, που υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή, όπως του εργαζόμενου πυροσβέστη, την ασφάλεια των παιδιών στα σχολεία που κινδύνευσαν, την καταστροφή καλλιεργειών και ζωικού κεφαλαίου, της λαϊκής περιουσίας, των σοβαρών υποδομών αλλά και βασικών οδικών αρτηριών ως κόστος, τόσο μεγαλύτερα δεινά θα βιώνουν. Σήμερα, συνέχισε, υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνικές δυνατότητες για να αποτραπούν αντίστοιχα φαινόμενα που θίγουν τα λαϊκά συμφέροντα, εφόσον οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα τα διεκδικήσουν και τα επιβάλουν. Καταλήγοντας διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα απαιτήσει σε κάθε επίπεδο, από τη Βουλή έως και την Τοπική Διοίκηση, την άμεση και ολοκληρωτική καταγραφή και αποζημίωση όλων των πληγέντων, όπως και την εκπόνηση μελετών και έργων συνολικής αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής.

Απανωτά τα προβλήματα από τις καιρικές συνθήκες

Πέρα από τις βροχοπτώσεις, προβλήματα στον Εβρο είχε δημιουργήσει και η χιονόπτωση της Τρίτης 26 Γενάρη, που προκάλεσε διακοπή της ηλεκτροδότησης σε δεκάδες χωριά των δήμων Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας, μετά από πτώσεις μεγάλου αριθμού στύλων της ΔΕΗ.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Τριγώνου σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι «με το πρώτο χιόνι 5 έως 10 εκατοστών» προκλήθηκαν πολύωρες διακοπές ρεύματος, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ζημιές σε οικιακές συσκευές, να παραμένουν στην καρδιά του χειμώνα κτηνοτροφικές μονάδες έως και τρία 24ωρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο της αναπαραγωγής των αιγοπροβάτων.

Οπως τονίζει ο Σύλλογος, η κακή κατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης οφείλεται στις πολιτικές ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και στη διαχείριση των δικτύων διανομής με γνώμονα το κέρδος, με βαρύτατες τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που υλοποιούν τις Οδηγίες της ΕΕ και υπηρετούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

«Τώρα που γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τα "καλά" της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην "απελευθέρωση" της Ενέργειας και διεκδικούμε Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού με σύγχρονα δίκτυα μεταφοράς, που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων», καταλήγει.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ
«Σάρωσε» η κακοκαιρία Σάμο, Λέσβο και Πάτμο

«Σάρωσε» η κακοκαιρία στο ανατολικό Αιγαίο, προκαλώντας προβλήματα και ζημιές σε Σάμο, Λέσβο και Πάτμο, όπου σημειώθηκαν πλημμύρες, κατολισθήσεις και αποκλεισμοί δρόμων.

Στη Σάμο, περισσότερο επλήγη το Καρλόβασι στο λιμάνι του οποίου γινόταν συνεχής απάντληση υδάτων, ενώ στην περιοχή Αγία Τριάδα ρέμα ξεχείλισε με αποτέλεσμα τα χώματα και οι λάσπες να μπουν σε παρακείμενη κατοικία. Στον παραλιακό δρόμο στο Καρλόβασι από το ύψος της ένωσης έως το λιμάνι ο δρόμος είχε κλείσει. Το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δέχτηκε συνολικά 60 κλήσεις, για αντλήσεις υδάτων. Συγκεκριμένα: Στο Καρλόβασι 39 κλήσεις, στο Βαθύ 5 κλήσεις και στο Ηραίο 16 κλήσεις. Στο Ηραίο ξεχείλισε, για άλλη μια φορά αντιπλημμυρικό έργο σε ρέμα της περιοχής λόγω της μικρής του διατομής.

Από την κακοκαιρία χτυπήθηκε και η Λέσβος. Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονταν στη Δυτική Λέσβο, καθώς από τις έντονες βροχοπτώσεις φούσκωσαν προχτές τη νύχτα ο Αχερώνας και ο Τσικνιάς. Ο Τσικνιάς σε κάποια σημεία υπερχείλισε, ενώ οριακά ήταν η στάθμη των νερών του Αχερώνα που διασχίζει την Καλλονή. Η κυκλοφορία είχε σταματήσει στην εθνική οδό Καλλονής - Μυτιλήνης στη θέση «Κατσαρά», ένα χιλιόμετρο έξω από την Αρίσβη. Αναφέρθηκαν ζημιές σε μεγάλα τμήματα του επαρχιακού δικτύου, πολλά δε τεχνικά φρεάτια στην εθνική οδό ήταν φρακαρισμένα. Υπήρξαν ζημιές στην Καλλονή και στην Σκάλα Καλλονής καθώς και κατολίσθηση στον περιφερειακό δρόμο της Αγ. Παρασκευής. Προβλήματα υπήρξαν και στη Ρόδο, όπου ακυρώθηκαν πτήσεις.

Εκτεταμένες ζημιές από έντονη βροχόπτωση προκλήθηκαν και στην Πάτμο τα ξημερώματα. Οι ζημιές προκλήθηκαν κυρίως στο οδικό δίκτυο και σημειώθηκαν κατολισθήσεις σε παραλιακές περιοχές. Σύμφωνα με το «Αθηναϊκό Πρακτορείο», με απόφαση της δημοτικής αρχής κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία, ενώ έχει ζητήσει να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Συλλυπητήρια για το θάνατο του πυροσβέστη

Τα συλλυπητήριά της εκφράζει η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ) για το θάνατο εν ώρα υπηρεσίας του αρχιπυροσβέστη Ιωάννη Ζαφειρόπουλου. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Ο άδικος θάνατος του συναδέλφου μας αποτελεί συνέχεια στον μακάβριο κατάλογο των πυροσβεστών - θυμάτων εν ώρα υπηρεσίας.

Ολα αυτά τα χρόνια η ΕΑΚΠ έχει αναδείξει τους κινδύνους και τις σοβαρές επιπτώσεις που υπάρχουν στην υγεία των πυροσβεστών κατά την εργασία.

Ακόμη όμως μέχρι και σήμερα υφίσταται πλήρης έλλειψη της πρόληψης με τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των κοινών παραγόντων που δημιουργούν τους επαγγελματικούς κινδύνους, για την προστασία της υγείας και της ζωής όλων των εργαζομένων στο ΠΣ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ