ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
Δέκα κρούσματα σε εργαζόμενους στο Μετρό

Τα «υγειονομικά πρωτόκολλα» - λάστιχο επικαλείται η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ

Προχτεσινή φωτογραφία από τον Ηλεκτρικό
Προχτεσινή φωτογραφία από τον Ηλεκτρικό
Δέκα εργαζόμενοι στο Μετρό βρέθηκαν θετικοί προχτές Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ («Σταθερές Συγκοινωνίες» - Ηλεκτρικός, Μετρό, Τραμ). Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, με την οποία η ΣΤΑΣΥ επικαλείται τα «υγειονομικά πρωτόκολλα», τα κρούσματα εντοπίστηκαν ύστερα από 171 μοριακούς ελέγχους σε εργαζόμενους τη Δευτέρα, ενώ θα γίνουν άλλοι 400 μοριακοί έλεγχοι σήμερα.

Το τι σημαίνει στην πράξη η τήρηση των «υγειονομικών πρωτοκόλλων», τα οποία έτσι κι αλλιώς γίνονται λάστιχο, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, αφού όπως λένε η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ δεν έχει κάνει ποτέ προληπτικά τεστ μοριακού ελέγχου - τα κάνει μόνο όταν εντοπίζονται κρούσματα, και τότε όμως ο αριθμός τους είναι περιορισμένος. Η συγκεκριμένη συρροή κρουσμάτων, άλλωστε, εντοπίστηκε ύστερα από την εμφάνιση συμπτωμάτων σε κάποιους από τους εργαζόμενους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ένας από αυτούς βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

Σημειώνεται επίσης ότι οι δέκα εργαζόμενοι είναι διαφόρων ειδικοτήτων (οδηγοί, επόπτες ελέγχου και ρυθμιστές κυκλοφορίας) και πριν από λίγες μέρες βρίσκονταν στην ίδια ομάδα εκπαίδευσης σε νέα συστήματα. Ενα βασικό ερώτημα που προκύπτει, λοιπόν, είναι αν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους τηρούνταν τα απαραίτητα μέτρα.

Καταγγελίες αναφέρουν ακόμα ότι ο καθαρισμός με ειδικά απολυμαντικά τις περισσότερες φορές περιορίζεται στο να περνάνε τα αντικείμενα με ένα πανί εμποτισμένο σε χλωρίνη, ενώ αναπάντητο μένει το ερώτημα αν απολυμαίνονται ουσιαστικά οι συρμοί κατά το χρόνο κυκλοφορίας τους.

Απέναντι στην κατάσταση αυτή, η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ επιμένει ότι ...δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα για την προστασία των επιβατών (απολυμάνσεις, καθαρισμοί κ.ά.), την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται την ουσιαστική ενίσχυση του στόλου ώστε να μη συνωστίζονται οι επιβάτες, ενώ παραμένουν, με ευθύνη διοίκησης και κυβέρνησης, οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, οχήματα και ανταλλακτικά.

Μια έκθεση αυτοψίας που επισήμαινε το πρόβλημα από τον περασμένο Νοέμβρη

Υπενθυμίζονται άλλωστε τα ανησυχητικά αποτελέσματα της αυτοψίας που έκαναν επόπτες Δημόσιας Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής στους σταθμούς Μετρό και ΗΣΑΠ στην Ομόνοια, και την οποία η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ και η κυβέρνηση «έκαναν γαργάρα». Πρόκειται για αυτοψία που έγινε στις 6 Νοέμβρη, στις 9.45 το πρωί. Και παρόλο που δεν ήταν ώρα αιχμής, διαπίστωνε χαρακτηριστικά τα εξής:

«Στην αποβάθρα του ΜΕΤΡΟ με κατεύθυνση "Ελληνικό" επικρατούσαν συνθήκες συγχρωτισμού. Εντός του συρμού του ΜΕΤΡΟ επικρατούσαν σε κάθε βαγόνι συνθήκες συγχρωτισμού, και τα καθίσματα ήταν σχεδόν όλα κατειλημμένα».

«Στην αποβάθρα του ΗΣΑΠ και προς τις δύο κατευθύνσεις επικρατούσαν συνθήκες συγχρωτισμού».

«Εντός του συρμού του ΗΣΑΠ επικρατούσαν σε κάθε βαγόνι συνθήκες έντονου συγχρωτισμού και τα καθίσματα ήταν σχεδόν όλα κατειλημμένα».

«Η συχνότητα των δρομολογίων τη στιγμή του ελέγχου ήταν για το ΜΕΤΡΟ και τον ΗΣΑΠ 4 λεπτά και 9 λεπτά αντίστοιχα».

«Αποψη της Υπηρεσίας είναι ότι για να αντιμετωπιστεί το αρνητικό αυτό φαινόμενο και να τηρείται το μέτρο της αποστασιοποίησης, θα πρέπει τα δρομολόγια των συρμών να γίνουν πιο συχνά, αποσυμφορώντας έτσι το χώρο των αποβαθρών όσο και των βαγονιών των συρμών».

ΠΑΤΡΑ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»
Συνεχίζεται η διασπορά του κορονοϊού με ευθύνη της κυβέρνησης

Συνεχίζεται η ενδονοσοκομειακή διασπορά στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, όπου στα 17 κρούσματα των προηγούμενων ημερών χτες προστέθηκαν άλλα 9, σε νοσηλευτές διαφόρων τμημάτων. Και ενώ το νοσοκομείο λειτουργεί στα όριά του, η αναμονή στα Επείγοντα έχει φρακάρει και στο χώρο της Βραχείας Νοσηλείας ξεκίνησε να λειτουργεί εμβολιαστικό κέντρο, με εργαζόμενους να πηγαινοέρχονται για να μπαλώσουν τρύπες, χωρίς τα απαιτούμενα μέσα προστασίας, η κυβέρνηση εξακολουθεί να τους χρεώνει την ευθύνη και για τη διασπορά.

Προκλητικά μετατοπίζει τις δικές της ευθύνες στους υγειονομικούς «που δεν εμβολιάστηκαν», αν και μεταξύ των κρουσμάτων βρίσκονται και εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση, οι οποίοι προφανώς δεν είχαν προλάβει να «χτίσουν» ανοσία. Χώρια που ακόμα και σήμερα δεν έχει γίνει επίσημη ενημέρωση στο προσωπικό για τον εμβολιασμό, ενώ οι υγειονομικοί δημόσιων νοσοκομείων σε όλη τη χώρα που ζητούν να εμβολιαστούν, αλλά παραπέμπονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ανέρχονται σε 25.000.

Σημειωτέον, δυο βδομάδες μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στο νοσοκομείο έχουν διενεργηθεί στους εργαζόμενους μόνο rapid tests (χαμηλής ευαισθησίας, 60%). Στο νοσοκομείο ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει μοριακός αναλυτής (!), ενώ μοριακός έλεγχος γίνεται «μόνο στις στενές επαφές» και ιχνηλάτηση «σε όσους είχαν μαζί βάρδια». Το αποτέλεσμα είναι να χάνεται το μέτρημα των κρουσμάτων, με τους εργαζόμενους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας την έλλειψη προσωπικού σε όλους τους τομείς. Σε συνέχεια δε του εμπαιγμού τους, χτες τοποθετήθηκε ...ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι για τον έλεγχο των συνοδών και, παρά τα κρούσματα, οι μάσκες υψηλής προστασίας δεν επαρκούν για όλους.

«Τα δεκάδες περιστατικά ενδονοσοκομειακής διασποράς στο Νοσοκομείο "Αγ. Ανδρέας" έρχονται να συμπληρώσουν την εικόνα της υποστελέχωσης, των μετακινήσεων προσωπικού, της μετατροπής των νοσοκομείων σε νοσοκομεία μίας νόσου, ακόμα και σε εμβολιαστικά κέντρα», επισημαίνει σε καταγγελία της η «Ενωτική Συσπείρωση Υγειονομικών» - ΔΗΠΑΚ του Νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας». Οπως εξηγεί, η κατάσταση που διαμορφώνεται «είναι αποτέλεσμα των πρωτοκόλλων - λάστιχο, που προσαρμόζονται στην υποστελέχωση, με αποτέλεσμα να μην προβλέπεται καραντίνα για υγειονομικούς που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα. Eίναι αποτέλεσμα της έλλειψης περιοδικού ελέγχου του προσωπικού με pcr test. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, το υπουργείο και η διοίκηση του νοσοκομείου κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την ατομική ευθύνη. Αποτελούν πρόκληση οι δηλώσεις που κατηγορούν τους υγειονομικούς για τη διασπορά διότι δήθεν δεν εμβολιάστηκαν».

Η παράταξη της ΔΗΠΑΚ διεκδικεί:

  • Εδώ και τώρα μοριακό έλεγχο όλου του προσωπικού! Περιοδικό μοριακό έλεγχο προσωπικού και ασθενών που εισάγονται, με έμφαση σε τμήματα μεγαλύτερης έκθεσης.
  • Μάσκες υψηλής προστασίας στο προσωπικό, ιδιαίτερα στα τμήματα με τη μεγαλύτερη έκθεση (ΤΕΠ, Παθολογικές, Πνευμονολογική).
  • Μοριακό αναλυτή στο νοσοκομείο, ώστε να διενεργούνται τα αναγκαία τεστ.
  • Να επαναλειτουργήσει τώρα το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος, που η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε, και να αξιοποιηθεί ως νοσοκομείο αναφοράς Covid-19 στη Δυτική Ελλάδα.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, άμεση πρόσληψη των γιατρών που βρίσκονται σε διαδικασία κρίσεων με μόνο προαπαιτούμενο την ολοκλήρωση της ειδικότητας. Μονιμοποίηση συμβασιούχων.
  • Ενταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και ένταξή τους σε κεντρικό σχεδιασμό, πλάι στο δημόσιο σύστημα Υγείας (εμβολιασμός - τακτική παρακολούθηση ασθενών, τεστ).
  • Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για την επιτέλεση του σημαντικού ρόλου του εμβολιασμού.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει τη συνδικαλιστική δίωξη γιατρού του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας»

Ερώτηση για τη συνδικαλιστική δίωξη του γιατρού του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», Κώστα Καταραχιά, κατέθεσαν στον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης.

Η Ερώτηση αναφέρει:

«Το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας, σε ό,τι αφορά τόσο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όσο και τα νοσοκομεία, διαχρονικά είναι υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο, πράγμα που έχει τεράστιες συνέπειες για την υγεία των εργαζομένων και συνολικά του λαού. Τα προβλήματα αυτά, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες πανδημίας, οξύνονται παραπέρα και αφήνουν εκτεθειμένους εργαζόμενους, νοσηλευτές, γιατρούς και άλλο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, όσο και ασθενείς.

Πρόσφατα ήρθε στη δημοσιότητα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας η εκδικητική μετακίνηση, από το Νοσοκομείο "Αγιος Σάββας" στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου "Σωτηρία", του γιατρού Κώστα Καταραχιά (γιατρός ακτινολόγος, επικουρικός επιμελητής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου "Αγιος Σάββας" και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ). Στη συνέχεια ο συγκεκριμένος γιατρός ενημερώθηκε πως η παράταση της σύμβασής του θα έχει ισχύ μόνο έως τον Μάρτιο του 2021 που λήγει η εντολή μετακίνησής του και όχι έως τις 31/10/2021, όπως ισχύει για όλους τους επικουρικούς μετά από πρόσφατη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Η αναγκαστική μετακίνηση ενός ακτινολόγου σε ΜΕΘ άλλου νοσοκομείου είναι καθαρό ότι δεν εξυπηρετεί καμία απολύτως "υπηρεσιακή ανάγκη", αλλά αποτελεί δίωξη συνδικαλιστικής δράσης. Να θυμίσουμε μάλιστα ότι πρόσφατα η διοίκηση του Νοσοκομείου "Αγιος Σάββας" διέταξε ΕΔΕ ενάντια σε γιατρούς και άλλους υγειονομικούς του νοσοκομείου επειδή νόσησαν από Covid πάνω στο καθήκον. Ενέργεια που ουσιαστικά επιδιώκει να αποσείσει τις σοβαρότατες ευθύνες της διοίκησης για τη διασπορά της επιδημικής νόσου σε ογκολογικούς ασθενείς. Στην ενέργεια αυτή οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου "Αγιος Σάββας" απάντησαν με αγωνιστική δράση, η οποία, όπως φαίνεται, ενόχλησε τη διοίκηση. Κάτω από τις αγωνιστικές παρεμβάσεις των εργαζομένων οι ΕΔΕ ανακλήθηκαν, ωστόσο η διοίκηση του νοσοκομείου και της ΥΠΕ εμμένει στην απόλυση του προέδρου του Σωματείου.

Σε μια περίοδο λοιπόν που οι προσλήψεις γιατρών και υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία όλης της χώρας αποτελούν επιτακτική ανάγκη, που η ενίσχυση του συστήματος Υγείας όλων των βαθμίδων θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προχωρά στις αναγκαίες αυτές προσλήψεις, αλλά απολύει κιόλας γιατρούς από τα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία.

Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου:

  • Να σταματήσουν άμεσα οι αυταρχικές ενέργειες ενάντια στον γιατρό Κώστα Καταραχιά.
  • Να δοθεί παράταση θητείας έως τις 31/10/21, όπως προβλέπει ο νόμος για όλους τους επικουρικούς.
  • Να ανακληθεί η εκδικητική μετακίνηση και να επιστρέψει στο τμήμα του στο Νοσοκομείο "Αγιος Σάββας", όπου είναι τοποθετημένος και όπου υπάρχουν οι πραγματικές ανάγκες για την άσκηση των ιατρικών του καθηκόντων.
  • Να ανακληθούν άμεσα οι μετακινήσεις όλων των εργαζομένων και να επιστρέψουν στον "Αγιο Σάββα".
  • Να πραγματοποιηθούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Να μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλοι οι επικουρικοί και οι συμβασιούχοι.
  • Να πραγματοποιηθούν διορισμοί με κατεπείγουσες διαδικασίες, με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων, όλων των υποψήφιων γιατρών για τις μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί.
  • Να διοριστούν όλοι οι υποψήφιοι γενικοί γιατροί για τις θέσεις που προκηρύχθηκαν το 2019».
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Να πάψει κάθε προσπάθεια φίμωσης των υγειονομικών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της 3ης και της 4ης ΥΠΕ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν χτες το πρωί υγειονομικοί, αντιδρώντας στη δίωξη συναδέλφων τους για τοποθετήσεις τους σε ΜΜΕ που αφορούν τα προβλήματα των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν οι συνδικαλιστές, οι διοικήσεις των Νοσοκομείων Γιαννιτσών και Εδεσσας στην Πέλλα προσπαθούν να κλείσουν τα στόματα των υγειονομικών. Ασκησαν ποινικές και υπηρεσιακές διώξεις σε βάρος των προέδρων των σωματείων των δύο νοσοκομείων (Σίμου Φωστηρόπουλου και Ελένης Σταυρουλάκη) για δηλώσεις που έκαναν στον Τύπο αναδεικνύοντας τα προβλήματα και τις δυσχέρειες των νοσοκομείων στη διαχείριση της πανδημίας.

Οι υγειονομικοί απαίτησαν να σταματήσει κάθε δίωξη και η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα για ενίσχυση του ΕΣΥ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ