ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Παγκαλλιτεχνική κινητοποίηση αύριο για την ενίσχυση των εργαζομένων του χώρου

Από παλιότερες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού
Από παλιότερες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού
Σε παγκαλλιτεχνική κινητοποίηση προχωρούν αύριο Πέμπτη μια σειρά σωματεία από το χώρο του Πολιτισμού. Δίνουν αγωνιστικό ραντεβού στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, για να προχωρήσουν σε πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας μέτρα ουσιαστικής στήριξης των καλλιτεχνών και εργαζομένων του χώρου, που συμπληρώνει σχεδόν ένα χρόνο κλειστός.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, που σε σχετική ανακοίνωσή του σημειώνει ότι στον σχεδόν ένα χρόνο που είναι κλειστοί οι χώροι Πολιτισμού «η επιβίωσή μας στηρίχθηκε κυριολεκτικά στη συλλογική μας δράση και στην έκφραση της αλληλεγγύης. Μαζικοποιήσαμε τα σωματεία μας και τις διαδικασίες τους. Οργανώσαμε τις πιο μαζικές κινητοποιήσεις σε εργαζόμενους στον Πολιτισμό που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες. Συγκρουστήκαμε με τον κυβερνητικό αυταρχισμό και τις απαγορεύσεις. Σπάσαμε στην πράξη την κυβερνητική προσπάθεια να φέρει τα αιτήματά μας σε αντιπαράθεση με τα αιτήματα των άλλων εργαζομένων. Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στα αιτήματα εργαζομένων σε άλλους κλάδους, δεχτήκαμε την αλληλεγγύη από σωματεία άλλων κλάδων. Πιέσαμε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ενίσχυσής μας».

Σε αυτό το πνεύμα κάλεσε τα υπόλοιπα σωματεία του χώρου και ήδη στο κάλεσμα έχουν ανταποκριθεί το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα, ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ).

Σε σχετική ανακοίνωσή του για την κινητοποίηση το ΕΕΤΕ σημειώνει ότι «ο κόσμος της Τέχνης θα πρέπει να μετρήσει τι έκανε και κυρίως τι δεν έκανε η κυβέρνηση για τη στήριξη των ανθρώπων του Πολιτισμού», υπενθυμίζοντας πως «εκμεταλλεύτηκε την πανδημία, το φόβο και τις απαγορεύσεις της κυκλοφορίας, για να περάσει σαρωτικά, πολλά και σε σύντομο χρονικό διάστημα, βαθιά αντιλαϊκά μέτρα», ενώ «στο διάστημα αυτό, κανένα ζήτημα των καλλιτεχνών δεν περπάτησε», όπως θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, κατοχύρωσης εργασιακών δικαιωμάτων, καλλιτεχνικών διαγωνισμών για τα δημόσια καλλιτεχνικά έργα και την Τέχνη στον δημόσιο χώρο.

Παράλληλα, το ΕΕΤΕ διαμαρτύρεται «για τον νέο "τρομονόμο" που βρίσκει την πρώτη εφαρμογή του στα οπτικοακουστικά (...) Με βάση το "νομοσχέδιο Λιβάνιου", πρώην "Πέτσα", το υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο όχι απλά θα λογοκρίνεται, θα "κατεβαίνει", αλλά ο δημιουργός του, ο χρήστης θα διώκεται ποινικά».

Την κινητοποίηση στηρίζει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος.

Σημαντική διάκριση για τη διαφύλαξη και ανάδειξη του πολυφωνικού τραγουδιού

Από τις γιορτές πολυφωνικού τραγουδιού που διοργανώνει το «Καραβάνι»
Από τις γιορτές πολυφωνικού τραγουδιού που διοργανώνει το «Καραβάνι»
Μια νέα εγγραφή για τη χώρα μας στους Διεθνείς Καταλόγους της UNESCO συντελέστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη, η οποία αφορά το πολυφωνικό τραγούδι. Συγκεκριμένα, κατά τη 15η ετήσια συνεδρίασή της η Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) ενέκρινε την εγγραφή μετ' επαίνων του προγράμματος «Το Πολυφωνικό Καραβάνι, Ερευνώντας, Διαφυλάσσοντας και Αναδεικνύοντας το Πολυφωνικό Τραγούδι της Ηπείρου»στον Κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Πρόκειται για την πρώτη εγγραφή της Ελλάδας στον Κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την ένατη συνολικά στους Διεθνείς Καταλόγους.

Η πρόταση είχε υποβληθεί από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού το Μάρτη του 2019, τεκμηριώθηκε από την 22χρονη, ποικιλότροπη και πολύκαρπη δράση του «Πολυφωνικού Καραβανιού» και υποστηρίχθηκε από το σύνολο της κοινότητας πολυφωνίας στην Ελλάδα.

Οπως χαρακτηριστικά λέει για τη διάκριση ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης από το «Πολυφωνικό Καραβάνι»: «Αποτελεί μέγιστη δικαίωση για ένα θεσμό που ξεκίνησε από τα κάτω και πορεύτηκε τα περισσότερα χρόνια του χωρίς καμία στήριξη από την πολιτεία, χωρίς να λεκιάσει ποτέ την ψυχή του σε όλα τα μέτωπα. Πρόκειται για μεγάλη προβολή του λαϊκού μας πολιτισμού, μέσα από το αγριολούλουδό του στα σύνορα, το πολυφωνικό τραγούδι».

Να σημειωθεί ότι με καθοριστική συμβολή από το «Πολυφωνικό Καραβάνι», και το ίδιο το πολυφωνικό τραγούδι της Ηπείρου είχε ενταχθεί από το 2016 στον κατάλογο της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και στον αντίστοιχο εθνικό κατάλογο της Ελλάδας.

Το «Πολυφωνικό Καραβάνι» ξεκίνησε το ταξίδι του το 1998 από το Πολύδροσο Θεσπρωτίας και σταδιακά εξαπλώθηκε σε όλη την Ηπειρο, εξακτινώνοντας τις εκδηλώσεις και τις δράσεις του σε άλλα μέρη της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Μεγάλο μέρος της δράσης του εστίασε στις πόλεις, προβάλλοντας και διαδίδοντας το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι σε νέους ανθρώπους, θεμελιώνοντας και μεγαλώνοντας διαρκώς μια άτυπη αλλά ζώσα κοινότητα πολυφωνίας.

Το «Πολυφωνικό Καραβάνι» περιλαμβάνει επιμέρους δράσεις, όπως εργαστήρια και φεστιβάλ πολυφωνικού τραγουδιού σε πόλεις και χωριά όλης της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας. Επίσης, διεξάγει επιτόπια έρευνα και τεκμηρίωση σε χωριά με παράδοση στο πολυφωνικό τραγούδι, διαθέτει αρχείο με ψηφιοποιημένο οπτικοακουστικό υλικό, ενώ έχει θεσμοθετήσει τις Διεθνείς Συναντήσεις Πολυφωνικού Τραγουδιού στην Ηπειρο και τις Γιορτές Πολυφωνικού Τραγουδιού στην Αθήνα.

Φεστιβάλ ιταλικού κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η πολιτιστική πρωτοβουλία Tempo Forte, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Ινστιτούτο Λούτσε Τσινετσιτά διοργανώνουν διαδικτυακά το 1ο Φεστιβάλ Cinema made in Italy/Athens στις 12 με 22 Φλεβάρη, στην πλατφόρμα της Ταινιοθήκης (online.tainiothiki.gr).

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει 11 ταινίες μυθοπλασίας και 5 ντοκιμαντέρ νέας παραγωγής, εκ των οποίων οι 12 παρουσιάζονται σε ελληνική πρεμιέρα. Πρόκειται για 16 ταινίες μεγάλου μήκους, στην πλειονότητά τους οι πρώτες ή οι δεύτερες του κάθε σκηνοθέτη, που ξεχώρισαν στα σπουδαιότερα φεστιβάλ του κόσμου, όπως του Βερολίνου, των Καννών και της Βενετίας. Ιταλικές κωμωδίες, αισθηματικά και κοινωνικά δράματα, ταινίες που επικεντρώνονται στην παιδική ηλικία και στην οικογένεια, ταινίες μυστηρίου, ξεχωριστά ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, με τη συμμετοχή πολλών γνωστών ηθοποιών.

Πρόκειται για το πρώτο διαδικτυακό φεστιβάλ στην Ελλάδα αποκλειστικά αφιερωμένο στο ιταλικό σινεμά, το οποίο οι διοργανωτές εκφράζουν την ελπίδα να καθιερωθεί σε ετήσια βάση. Οπως υπογραμμίζει η Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, «το πρόγραμμα καλύπτει όλες τις τάσεις του Νέου Ιταλικού Κινηματογράφου. Ενας κινηματογράφος που ανοίγει δρόμο σε νέους/νέες δημιουργούς και προχωρά είτε σε στιλιστικές αναζητήσεις είτε στους δρόμους που χάραξαν οι αδελφοί Ταβιάνι, με θεματολογία γύρω από τη σύγχρονη οικογένεια, τις ερωτικές σχέσεις και τη ρευστότητα των ταυτοτήτων στη σύγχρονη Ιταλία».

Η έναρξη του φεστιβάλ γίνεται με το ντοκιμαντέρ της Ilaria Freccia «Η επανάσταση είμαστε εμείς» (La rivoluzione siamo noi) που παρακολουθεί το πώς η Ιταλία, το διάστημα 1967 - 1977, μετατράπηκε σε κέντρο της διεθνούς εικαστικής πρωτοπορίας. Η ταινία, μόνο για τη μέρα έναρξης του φεστιβάλ (Παρασκευή 12/2, από τις 12 το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα), θα προβάλλεται ελεύθερα για όλους. Στη συνέχεια όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να την παρακολουθήσουν με εισιτήριο.

Από το Σάββατο 13/2 (στις 12 μ.) θα είναι διαθέσιμες στο κοινό όλες οι ταινίες του Φεστιβάλ με εισιτήριο. Οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους. Η παρακολούθηση προϋποθέτει δημιουργία λογαριασμού στην πλατφόρμα της Ταινιοθήκης. Εισιτήριο: 3 ευρώ (για μια ταινία), 5 ευρώ (για πακέτο 5 ταινιών), 8 ευρώ (για πακέτο 10 ταινιών). Προσφορά εισιτηρίου 10 ευρώ για το σύνολο των 16 ταινιών του φεστιβάλ, με προαγορά έως και τις 11 Φλεβάρη. Με την αγορά οποιουδήποτε εισιτηρίου οι ενδιαφερόμενοι μπαίνουν αυτόματα και σε κληρώσεις για δώρα που προσφέρουν οι διοργανωτές.

ΠΑΤΡΑ
Αιμοδοσία στη μνήμη του Θάνου Μικρούτσικου

Αρχισε χτες και συνεχίζεται μέχρι την Παρασκευή η εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνουν για δεύτερη χρονιά στη μνήμη του Θάνου Μικρούτσικου ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων και η αντιδημαρχία Υγείας - Πρόνοιας, σε συνεργασία με την οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

«Τιμάμε έναν σπουδαίο καλλιτέχνη και ταυτόχρονα συμβάλλουμε ώστε να ενισχυθεί η εθελοντική αιμοδοσία και ένα σημαντικό κοινωνικό αγαθό όπως είναι το αίμα να δίνεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη».

Η αιμοδοσία γίνεται στην πλατεία Γεωργίου, τις εξής μέρες και ώρες:

Σήμερα Τετάρτη: 10.00 - 13.00

Αύριο Πέμπτη: 10.00 - 13.00 και 16.30 - 19.30

Παρασκευή 12/2: 10.00 - 13.00 και 16.30 - 19.30



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ