Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σημαντική διάκριση για τη διαφύλαξη και ανάδειξη του πολυφωνικού τραγουδιού

Από τις γιορτές πολυφωνικού τραγουδιού που διοργανώνει το «Καραβάνι»
Από τις γιορτές πολυφωνικού τραγουδιού που διοργανώνει το «Καραβάνι»
Μια νέα εγγραφή για τη χώρα μας στους Διεθνείς Καταλόγους της UNESCO συντελέστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη, η οποία αφορά το πολυφωνικό τραγούδι. Συγκεκριμένα, κατά τη 15η ετήσια συνεδρίασή της η Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) ενέκρινε την εγγραφή μετ' επαίνων του προγράμματος «Το Πολυφωνικό Καραβάνι, Ερευνώντας, Διαφυλάσσοντας και Αναδεικνύοντας το Πολυφωνικό Τραγούδι της Ηπείρου»στον Κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Πρόκειται για την πρώτη εγγραφή της Ελλάδας στον Κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την ένατη συνολικά στους Διεθνείς Καταλόγους.

Η πρόταση είχε υποβληθεί από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού το Μάρτη του 2019, τεκμηριώθηκε από την 22χρονη, ποικιλότροπη και πολύκαρπη δράση του «Πολυφωνικού Καραβανιού» και υποστηρίχθηκε από το σύνολο της κοινότητας πολυφωνίας στην Ελλάδα.

Οπως χαρακτηριστικά λέει για τη διάκριση ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης από το «Πολυφωνικό Καραβάνι»: «Αποτελεί μέγιστη δικαίωση για ένα θεσμό που ξεκίνησε από τα κάτω και πορεύτηκε τα περισσότερα χρόνια του χωρίς καμία στήριξη από την πολιτεία, χωρίς να λεκιάσει ποτέ την ψυχή του σε όλα τα μέτωπα. Πρόκειται για μεγάλη προβολή του λαϊκού μας πολιτισμού, μέσα από το αγριολούλουδό του στα σύνορα, το πολυφωνικό τραγούδι».

Να σημειωθεί ότι με καθοριστική συμβολή από το «Πολυφωνικό Καραβάνι», και το ίδιο το πολυφωνικό τραγούδι της Ηπείρου είχε ενταχθεί από το 2016 στον κατάλογο της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και στον αντίστοιχο εθνικό κατάλογο της Ελλάδας.

Το «Πολυφωνικό Καραβάνι» ξεκίνησε το ταξίδι του το 1998 από το Πολύδροσο Θεσπρωτίας και σταδιακά εξαπλώθηκε σε όλη την Ηπειρο, εξακτινώνοντας τις εκδηλώσεις και τις δράσεις του σε άλλα μέρη της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Μεγάλο μέρος της δράσης του εστίασε στις πόλεις, προβάλλοντας και διαδίδοντας το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι σε νέους ανθρώπους, θεμελιώνοντας και μεγαλώνοντας διαρκώς μια άτυπη αλλά ζώσα κοινότητα πολυφωνίας.

Το «Πολυφωνικό Καραβάνι» περιλαμβάνει επιμέρους δράσεις, όπως εργαστήρια και φεστιβάλ πολυφωνικού τραγουδιού σε πόλεις και χωριά όλης της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας. Επίσης, διεξάγει επιτόπια έρευνα και τεκμηρίωση σε χωριά με παράδοση στο πολυφωνικό τραγούδι, διαθέτει αρχείο με ψηφιοποιημένο οπτικοακουστικό υλικό, ενώ έχει θεσμοθετήσει τις Διεθνείς Συναντήσεις Πολυφωνικού Τραγουδιού στην Ηπειρο και τις Γιορτές Πολυφωνικού Τραγουδιού στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ