ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Καταψήφισε την εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στον δυτικό τομέα

Eurokinissi

Αρον άρον ενέκρινε η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ), ενώ γνωρίζει ότι εκκρεμούν προσφυγές κατοίκων, φορέων και του δήμου Λαγκαδά, ενάντια στη χωροθέτησή της, που αναμένεται να κριθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας μέχρι το τέλος Φλεβάρη.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε την εισήγηση της διοίκησης στην Επιτροπή Ανάπτυξης της Περιφέρειας, προβάλλοντας τη συνολική αντίθεσή της στον Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και στις ΣΔΙΤ, στις συμβάσεις παραχώρησης, σε κάθε είδους ιδιωτικοποίηση.

Στην τοποθέτησή του ο Σ. Αβραμόπουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τόνισε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων και η ένταξη των ΜΕΑ σε αυτή δεν είναι τεχνικό ζήτημα αλλά πολιτικό. «Στο πλαίσιο του καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της παραγωγής δεν εξασφαλίζονται η πρόληψη της παραγωγής των απορριμμάτων, η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, η ορθολογική διαχείρισή τους προς όφελος του λαού με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες και ανάγκες. Μια τέτοια διαχείριση προϋποθέτει ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας που θα κατοχυρώσουν έναν δρόμο ανάπτυξης ο οποίος θα έχει στο επίκεντρο την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αναδεικνύοντας αυτήν την προοπτική παρέθεσε το πλαίσιο άμεσων διεκδικήσεων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κεντρικής Μακεδονίας, που λαμβάνει υπόψη του το «ποιος θα διαχειριστεί τα απορρίμματα, με ποιον τρόπο, για το όφελος ποιανού» και προτείνει να δοθεί έμφαση στην ανακύκλωση με διαλογή την πηγή και όχι στις ΜΕΑ.

Θύμισε ότι η «Βεβαίωση Χωροθέτησης» που χορήγησε στον ΦΟΔΣΑ, το περασμένο καλοκαίρι, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την κατασκευή της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα στη Μαυροράχη του δήμου Λαγκαδά, κοντά στον υφιστάμενο ΧΥΤΑ, είναι παράνομη, καθώς επικαλείται νομοθεσία που δεν ισχύει πλέον.

Ανέφερε επίσης ότι δημιουργούνται εύλογοι προβληματισμοί λόγω του μεγάλου μεγέθους του έργου (300.000 tn/έτος) και του σχεδιασμού η συγκεκριμένη ΜΕΑ να δέχεται το 65% των απορριμμάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από διάφορες Περιφερειακές Ενότητες. Αλλά και το γεγονός ότι η εν λόγω περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Οι εγκαταστάσεις της ΜΕΑ χωροθετούνται σε αναδασωτέες περιοχές και επιπλέον από το χώρο διέρχονται κλάδοι ρεμάτων που κατά κύριο λόγο διαπερνούν τη λεκάνη της Μυγδονίας και καταλήγουν στη λίμνη Κορώνεια, που πρόσφατα κατέρρευσε οικολογικά για μια ακόμη φορά. Επίσης, στην περιοχή εντοπίζονται καρστικοί υπόγειοι γεωλογικοί σχηματισμοί. Επομένως, η εγκατάσταση της ΜΕΑ αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης του υπεδάφους, υπόγειων υδροφορέων, εξάπλωσης πιθανής ρύπανσης.

Ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» πρότεινε να συζητηθεί το θέμα της χωροθέτησης της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα και της καρκινογόνου καύσης απορριμμάτων άμεσα σε Περιφερειακό Συμβούλιο με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων.

Επίσης απαίτησε:

-- Να ακυρωθεί η «Βεβαίωση Χωροθέτησης» που έχει χορηγήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας χωροθέτησης ανά είδος εγκατάστασης, με γνωστά από πριν κριτήρια αποκλεισμού των υποψήφιων χώρων.

-- Να μην εφαρμοστούν οι προβλέψεις του ΠΕΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας που περιλαμβάνει εκτός των άλλων την κατασκευή των ΜΕΑ με τα συγκεκριμένα κριτήρια και στόχους και την καύση των απορριμματογενών καυσίμων. Να σταματήσει κάθε διαδικασία για την ανάθεση της κατασκευής και λειτουργίας των Μονάδων Επεξεργασίας σύμμεικτων Απορριμμάτων (ΜΕΑ) σε αυτό το πλαίσιο και με αυτά τα χαρακτηριστικά.

-- Χρηματοδότηση και ενίσχυση - στον αντίποδα της μονόπλευρης παχυλής χρηματοδότησης των πανάκριβων ΜΕΑ και των προβλέψεων του ΠΕΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας - της πρόληψης της παραγωγής απορριμμάτων, της προώθησης της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, της κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων. Περιορισμό αλλά όχι δαιμονοποίηση της υγειονομικής ταφής, μέθοδος τεχνολογικά απλή, μακράν οικονομικότερη, άμεσα διαχειρίσιμη από το προσωπικό των διαδημοτικών ΦΟΔΣΑ και περιβαλλοντικά ασφαλής εφόσον τηρούνται χωρίς συμβιβασμούς οι όροι λειτουργίας τους με επαρκές προσωπικό και κατάλληλη οργάνωση, μηχανήματα και εξοπλισμό.

-- Να μην επιβαρυνθούν τα λαϊκά στρώματα μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

-- Μέτρα για την ορθή λειτουργία όλων των ΧΥΤΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Υλοποίηση έργων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων, όπως και λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας και ανακύκλωσης, από δημόσιο φορέα με έσοδα που θα προέρχονται από κρατικούς πόρους.

«Εφυγε» από τη ζωή η σ. Ισμήνη Σπυριδωνίδου

Από τη βράβευση της συντρόφισσας Ισμήνης από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, για την παραχώρηση του κτιρίου για τα γραφεία του Κόμματος στη Φλώρινα
Από τη βράβευση της συντρόφισσας Ισμήνης από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, για την παραχώρηση του κτιρίου για τα γραφεία του Κόμματος στη Φλώρινα
Η Τομεακή Επιτροπή Κεντρικής Ευρώπης του ΚΚΕ ανακοινώνει με θλίψη ότι προχτές, 9 Φλεβάρη, «έφυγε» από τη ζωή η συντρόφισσα Ισμήνη Σπυριδωνίδου, σε ηλικία 74 ετών.

Παιδί στελεχών του Κόμματος, μαχητών του ΔΣΕ, της Θεοπίστης και του Λάζαρου, η σ. Ισμήνη βρέθηκε σε πολύ μικρή ηλικία στην πολιτική προσφυγιά, στη Βραΐλα της Ρουμανίας. Τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια ζούσε στο Βερολίνο, όπου εργάστηκε ως βιομηχανική εργάτρια. Παλικαρίσια και στην τελευταία μάχη της ζωής της, μιλούσε για τους αγώνες που θα έρθουν αλλά και το πώς η ίδια θα συνεχίσει να προσφέρει στο Κόμμα και στην υπόθεση της αλλαγής της κοινωνίας. «Αποχαιρετούμε την σ. Ισμήνη και θα τιμάμε πάντα τη μνήμη της συνεχίζοντας τον αγώνα», τονίζει η Οργάνωση του Κόμματος.

Τη μεγάλη της θλίψη για την απώλεια της συντρόφισσας εκφράζει και η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, η οποία σημειώνει πως η συντρόφισσα «με αυτοθυσία και ανιδιοτέλεια χάρισε το μοναδικό της περιουσιακό στοιχείο στο ΚΚΕ και έτσι η Οργάνωση της Φλώρινας απέκτησε δικά της, ιδιόκτητα γραφεία. Θα θυμόμαστε πάντα το χαμόγελό της, την πίστη της στον δίκαιο αγώνα για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, την αισιοδοξία της, την αγάπη της για τη νεολαία και θα τιμάμε τη μνήμη της».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΚΑ
Οχι άλλος εμπαιγμός με τις εκκρεμείς συντάξεις

Να μπει τέλος στον εμπαιγμό και την ταλαιπωρία χιλιάδων συνταξιούχων και να προχωρήσει γρήγορα η έκδοση των συντάξεων που εκκρεμούν για χρόνια απαιτεί η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «από χρόνια γινόμαστε μάρτυρες των υποσχέσεων των κυβερνήσεων για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων. Τη σκυτάλη των "εκσυγχρονιστικών" μέτρων τώρα την έχει πάρει η σημερινή κυβέρνηση και το σίριαλ των εκκρεμοτήτων συνεχίζεται».

Σχετικά με τη στάση των κομμάτων που άσκησαν ή ασκούν κυβερνητική εξουσία τονίζει χαρακτηριστικά: «Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πενταετή σχεδόν θητεία της δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να λύσει το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων. Σήμερα ασκεί κριτική, πως ενώ εκείνη άφησε 250.000 καθυστερημένες εγκρίσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ τις αύξησε σε πάνω από 300.000, επικαλούμενη την πανδημία και τις άδειες ειδικού σκοπού. Αυτή είναι η μόνη διαφορά τους, ενώ και οι δύο διαχρονικά κορόιδεψαν τους δικαιούχους αδιαφορώντας για το πώς επιβιώνουν.

Η σημερινή κυβέρνηση, ενώ υποσχόταν πως οι εκκρεμείς συντάξεις θα βγουν άμεσα με "ένα κλικ", τώρα ο νέος υπουργός κ. Χατζηδάκης εξήγγειλε πως μετά από 2 - 3 μήνες θα ξεκινήσει να δίνει στους συναδέλφους 345 - 384 ευρώ τον μήνα, μετά θα δοθεί η προσωρινή κύρια σύνταξη και αργότερα (άραγε πότε;) η οριστική...

Γι' αυτό το τεράστιο, κατά τ' άλλα, έργο η κυβέρνηση τοποθέτησε στον ΕΦΚΑ ειδικό μάνατζερ (!) απόφαση που αποτελεί προοίμιο της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών και παροχών του ΕΦΚΑ, όπως άλλωστε έχει ήδη εξαγγείλει για τις επικουρικές συντάξεις.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, αντί να κινήσει τους μηχανισμούς του ΕΦΚΑ για να μαζέψει τα δεκάδες δισεκατομμύρια που του χρωστούν οι μεγαλοεργοδότες, τους πριμοδοτεί και από πάνω με εκατομμύρια, όπως ιδιοκτήτες εταιρειών αερομεταφορών, βιομήχανους, τραπεζίτες και άλλα... φτωχαδάκια, ενώ μείωσε τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές συρρικνώνοντας έτσι προοπτικά τα έσοδα του ταμείου. Από το νέο ιδιωτικό - επαγγελματικό ταμείο επικουρικής σύνταξης προσδοκά να αποδώσει στο μεγάλο κεφάλαιο πάνω από 80 δισ. αποθεματικά σε βάθος 40 χρόνων».

Και η Ομοσπονδία καταλήγει: «Οχι άλλα ψέματα και καθυστερήσεις. Απαιτούμε τώρα η κυβέρνηση να κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΕΦΚΑ, με κατάλληλη εκπαίδευση, καθώς και τα απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα ώστε να εκδοθούν άμεσα όλες οι εκκρεμείς συντάξεις (κύριες, επικουρικές, εφάπαξ)».

ΔΕΗ - RWE
Εγκρίθηκε και τυπικά η μεταξύ τους συμφωνία

Εκλεισε και το τυπικό μέρος της συμφωνίας της ΔΕΗ με τη γερμανική ενεργειακή εταιρεία RWE για τη διενέργεια κοινών επενδύσεων στη χώρα μας στον τομέα των ΑΠΕ. Η συνεργασία αφορά τις θυγατρικές των δύο εταιρειών «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» με την αντίστοιχη εταιρεία της «RWE Renewables» για τη σύσταση κοινού επενδυτικού σχήματος με ποσοστά συμμετοχής αντίστοιχα 49% και 51%.

Τα πρώτα έργα της κοινής εταιρείας θα ξεκινήσουν τους πρώτους μήνες του 2022, με στόχο να εγκατασταθούν έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος έως και 2 GW συνολικής αξίας 1 δισ. ευρώ υπό σημερινούς όρους. Η RWE επενδύει και σε εγκαταστάσεις θαλάσσιων αιολικών πάρκων, αγορά που επίσης αναμένεται να «ανοίξει» πολύ σύντομα και στη χώρα μας.

Αρχικός επενδυτικός στόχος της γερμανικής εταιρείας αποτελεί φυσικά η δυτική Μακεδονία, όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου σε συνεργασία με την ΔΕΗ, περιοχή στην οποία αναμένεται να πέσει «πακτωλός» επιδοτήσεων προς τους ενεργειακούς ομίλους το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο του προγράμματος της «απολιγνιτοποίησης».

Eκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Πιερίας

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Σοσιαλισμός η απάντηση στον 21ο αιώνα», διοργανώνει η ΤΟ Πιερίας του ΚΚΕ το Σάββατο 13 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., μέσω της πλατφόρμας Zoom, στο λινκ: https://us05web.zoom.us/j/89037139951?pwd=N1lLMDhueDJWb244YU9yU3dRRmpYdz09. Meeting ID: 890 3713 9951. Passcode: z1779Z



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ