ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εντατικοποίηση ελέγχων» με ... προαιρετικά τεστ σε χώρους δουλειάς

Eurokinissi

Εναν χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας, και μετά από εκατοντάδες καταγγελίες για διασπορά του ιού σε χώρους δουλειάς, αποτέλεσμα των «πρωτοκόλλων» - λάστιχο τα οποία προσαρμόζονται στα μέτρα της εργοδοσίας, χτες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ανοίγει μια ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα για «προαιρετικά» τεστ σε εργαζόμενους. Πιο συγκεκριμένα, αυτή η διαδικασία, που η κυβέρνηση ονομάζει «εντατικοποίηση ελέγχων», προβλέπει για επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό άνω των 20 ατόμων τη δυνατότητα να δηλώνουν εργαζόμενους για τεστ, το οποίο θα είναι προαιρετικό και δωρεάν δύο φορές το μήνα.

Πρόκειται βέβαια για μέτρο που είναι ναρκοθετημένο από την ίδια την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, με τους εργαζόμενους να γνωρίζουν π.χ. εκ των προτέρων ότι αν μπουν σε καραντίνα για 14 μέρες θα κληθούν όταν γυρίσουν να δουλέψουν τζάμπα υπερωρίες. Είναι δε γνωστοί οι εκβιασμοί της εργοδοσίας για να μπαίνουν εργαζόμενοι σε καθεστώς αναστολής, για να κόβονται μέρες από την κανονική τους άδεια κ.λπ. Δηλαδή, ακόμα και αυτό το «προαιρετικό» τεστ που πλέον θα προβλέπεται για κάποιες επιχειρήσεις, «σκοντάφτει» στα δεκάδες «αντικίνητρα» για μαζικούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς, τα οποία διαμορφώνονται από την πολύμορφη ασυλία που παρέχεται στην εργοδοσία από την κυβερνητική πολιτική. Στα αντικίνητρα αυτά περιλαμβάνονται άλλωστε και οι εργοδοτικές απειλές προς τους εργαζόμενους για περιορισμό απουσιών από τη δουλειά, η πάγια τακτική να δίνεται ένα μέρος του μισθού με τη μορφή επιδόματος «μηδενικού απουσιασμού» κ.ο.κ. Δηλαδή, όλα εκείνα τα στοιχεία που καθιστούν ανέκδοτο ακόμα και τη στοιχειώδη «επιδημιολογική επιτήρηση».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε η κυβέρνηση χτες, μετά από σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη κ.ά., για τον ιδιωτικό τομέα προβλέπονται τα εξής: Οσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους (είτε από το «Εργάνη» είτε από το forma.gov.gr).

Οσοι είναι αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α'» που εκδίδεται από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα «Εργάνη» για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.

Με τη γνωστή αντεργατική συνταγή

Με τη γνωστή συνταγή των αντεργατικών μέτρων που εφαρμόστηκαν από την αρχή της πανδημίας και οδηγούν σε περικοπές στο εργατικό εισόδημα, μονιμοποίηση της ευελιξίας και της υποαπασχόλησης, αφήνουν χωρίς στήριξη τη συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων, ενώ στον αντίποδα ενισχύουν τους μεγάλους καπιταλιστικούς ομίλους, προχωρά η κυβέρνηση και στο 3ο κύμα της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό τα μέτρα που παρουσίασε χτες η Γενική Γραμματέας Εργασίας Αννα Στρατινάκη και αφορούν την Αττική αλλά και άλλες περιοχές της χώρας, προβλέπουν αναστολές συμβάσεων εργασίας για τον μήνα Φλεβάρη, για τις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους αναστέλλεται με εντολή δημόσιας αρχής από σήμερα στις 6 π.μ. Ταυτόχρονα, το ίδιο μέτρο των αναστολών ισχύει και για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στις πληττόμενες.

Με τον τρόπο αυτό, ο εργατικός μισθός για χιλιάδες εργαζόμενους συρρικνώνεται στο επίπεδο των 534 ευρώ, ενώ επεκτείνεται έως τις 31 Μάρτη 2021 και η διάρκεια του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», το οποίο και αυτό οδηγεί σε περικοπές μισθών έως και 20%.

Αντίστοιχης κοπής είναι και το μέτρο της παράτασης για 2 μήνες της διάρκειας της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων - για όσους δικαιούχους έληξε ή θα λήξει τον Γενάρη και αντίστοιχα τον Φλεβάρη 2021 -, καθώς και αυτό, παρά τις προπαγανδιστικές τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης, αφήνει «εκτός νυμφώνος» εκατοντάδες χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους.

Το ίδιο συμβαίνει και με την αποζημίωση ειδικού σκοπού 400 ευρώ (προσαυξημένη κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο) για τους μήνες Γενάρη - Φλεβάρη για τους άνεργους από τον κλάδο Τουρισμού - Επισιτισμού για τους οποίους δεν υφίσταται υποχρέωση επαναπρόσληψης, καθώς η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είχε λάβει σχεδόν καμία ενίσχυση, ενώ μένει να αποδειχθεί εάν το μέτρο θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους της συγκεκριμένης ομάδας του κλάδου.

Στον αντίποδα, οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου με πάνω από 50 εργαζόμενους επιχορηγούνται με «ειδική οικονομική ενίσχυση», όταν πρόκειται να υλοποιήσουν επενδυτικό σχέδιο αναμόρφωσης ή και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεών τους. Η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται για χρονικό διάστημα έως δώδεκα (12) μήνες, με την κάλυψη ποσοστού 80% επί του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και ενεργοποιείται εντός διετίας από την έγκριση του επενδυτικού έργου. Επιπλέον, καλύπτονται και οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές μέχρι και τις 31 Μάρτη 2021 στα τουριστικά καταλύματα 12μηνης λειτουργίας, τα οποία κατά το χρονικό διάστημα Γενάρη - Αυγούστου 2020 είχαν χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα κατά 70% τουλάχιστον σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Ακόμα, στα μέτρα περιλαμβάνονται η επανενεργοποίηση των αδειών ειδικού σκοπού, για τους γονείς παιδιών (μετά το κλείσιμο σχολικών μονάδων), ενώ διατηρείται στο 50% το ποσοστό υποχρεωτικής τηλεργασίας όπου αυτή είναι εφικτή.

Τα μέτρα

Οπως ανακοινώθηκε χτες, τα μέτρα που θα ισχύουν έως τις 28 Φεβρουαρίου, σε όλη την Περιφέρεια Αττικής συμπεριλαμβανομένων και όλων των νήσων και της περιοχής της Τροιζηνίας, είναι τα εξής:

Καταρχάς παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Στις μετακινήσεις είναι σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας 9 μ.μ. - 5 π.μ. τις καθημερινές και 6 μ.μ. - 5 π.μ. τα Σαββατοκύριακα. Διατηρείται η υποχρέωση αποστολής μηνύματος στο 13033. Δεν αλλάζει κάτι στις μετακινήσεις για ατομική άσκηση (κωδικός 6), για τις οποίες επιτρέπεται και μετακίνηση από δήμο σε δήμο.

Υπερτοπικές μετακινήσεις (από μια Περιφέρεια σε άλλη) επιτρέπονται από και προς την εργασία, για συγκομιδή αγροτικών προϊόντων, για λόγους υγείας, προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας, για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) κ.ά.

Στις μεταφορές προβλέπεται 65% πληρότητα σε ΜΜΜ και 50% πληρότητα σε πλοία (55% εφόσον διαθέτουν καμπίνες). Επιτρέπονται οδηγός και 2 επιβάτες σε ΙΧ και ταξί (εξαιρουμένων ανηλίκων τέκνων και ατόμων που χρήζουν βοήθειας).

Για τα σχολεία προβλέπεται τηλεκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες (και στα ΑΕΙ). Σε αναστολή μπαίνουν βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί. Με φυσική παρουσία γίνονται τα μαθήματα μόνο στα σχολεία Ειδικής Αγωγής.

Στις Δημόσιες Υπηρεσίες προβλέπεται υποχρεωτική τηλεργασία στο 50% του προσωπικού, εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού.

Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις προβλέπεται: Λειτουργία «με το αναγκαίο προσωπικό» και «υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό», με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας «όπου είναι εφικτό» σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού.

Σε νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα επιτρέπεται: Ενας συνοδός / επισκέπτης ανά ασθενή. Περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80%. Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά, καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία.

Στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων μπαίνει αναστολή επισκεπτηρίου και στα ΚΥΤ Προσφύγων αναστολή εξόδου.

Στο λιανεμπόριο, μένουν κλειστά όλα τα καταστήματα εκτός από σουπερμάρκετ, καταστήματα τροφίμων, μίνι μάρκετ, κάβες, περίπτερα, pet shop, βενζινάδικα, καθαριστήρια, καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και υπολογιστών για πληρωμή λογαριασμών και επισκευές, καθώς και φυσικά ιατρεία και φαρμακεία.

Το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων είναι από 7 π.μ. έως τις 8.30 μ.μ. τις καθημερινές και από τις 7 π.μ. έως τις 5.30 μ.μ. τα Σάββατα.

Τις Κυριακές επιτρέπεται μόνο η λειτουργία παντοπωλείων, ζαχαροπλαστείων, φούρνων κ.λπ., έως τις 5.30 μ.μ. Τα σούπερ μάρκετ μπορούν να λειτουργούν μόνο για εκτέλεση ηλεκτρονικών παραγγελιών μέχρι εκείνη την ώρα.

Στην εστίαση συνεχίζεται η λειτουργία με υπηρεσίες delivery και take away στο πλαίσιο των προβλεπόμενων μετακινήσεων. Επίσης, από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται εστιατόρια, αναψυκτήρια και καφέ που λειτουργούν εντός ξενοδοχείων, εφόσον εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά.

Αναστέλλεται η λειτουργία κομμωτηρίων και υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής (μανικιούρ, πεντικιούρ, αποτρίχωση κ.λπ.).

Για τις λαϊκές αγορές προβλέπεται υποχρεωτική επέκταση χώρου αγορών ή λειτουργία παράλληλων αγορών όπου δραστηριοποιείται το 50% των κλάδων παραγωγών/εμπόρων. 50% των θέσεων των παραγωγών/εμπόρων με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων.

Για τους χώρους λατρείας προβλέπονται λειτουργίες και τελετές μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και χωρίς την παρουσία πιστών. Επιτρέπεται η παρουσία έως 9 ατόμων σε γάμους, βαφτίσεις, κηδείες και μνημόσυνα.

Συνεχίζεται η αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Σε αναστολή είναι και παιδότοποι και παιδικές χαρές.

Σε αναστολή θέλουν να βάλουν και τις «Συναθροίσεις (με την επιφύλαξη των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων του άρθρου 11 του Συντάγματος)».

Αύξηση διασωληνωμένων, «βράζουν» Αττική και Αχαΐα

Ακόμη 17 άνθρωποι έχασαν και χτες τη ζωή τους, ενώ τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1.496. Ανησυχία προκαλεί η καθημερινή αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων, χτες έφτασαν τους 284 (από 277 μια μέρα πριν).

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 167.549 και οι θάνατοι σε 6.034.

To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,98. Την εβδομάδα 1 - 7 Φλεβάρη το ποσοστό θετικότητας ήταν 2,81%.

Απ' τα 1.496 κρούσματα, τα 795 καταγράφονται στην Αττική (Ανατολική Αττική 76, Βόρειος Τομέας 102, Δυτική Αττική 40, Δυτική Αθήνα 124, Κέντρο 216, Νότιος Τομέας 93, Πειραιάς 124, Νήσων 20), 112 στην Αχαΐα, 101 στη Θεσσαλονίκη. Ενώ 13 Περιφερειακές Ενότητες καταγράφουν και πάλι διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, εκ των οποίων 57 στην Εύβοια, και 42 στο Ρέθυμνο. 9 κρούσματα είναι εισαγόμενα και 49 υπό διερεύνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ