ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΚΕΡΑΜΕΩΣ - ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψηφίστηκε χτες βράδυ, με τις ψήφους της κυβέρνησης της ΝΔ και των βουλευτών της Ελληνικής Λύσης, το απαράδεκτο νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, το οποίο με τις μαζικές τους κινητοποιήσεις - όπως και χτες - χιλιάδες φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και εργαζόμενοι απ' όλους τους χώρους έχουν καταδικάσει, δηλώνοντας ότι θα μείνει στα χαρτιά, θα το καταστήσουν ανενεργό.

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση υψώνει νέους φραγμούς στην πρόσβαση, που θα πλήξουν ακόμα περισσότερο τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, μετατρέπει την επιλογή σχολών σε τζογάρισμα, απογειώνει την καταστολή στα πανεπιστήμια (αστυνομία, κάμερες, σύγχρονους μηχανισμούς παρακολούθησης), προκειμένου να προωθηθεί απρόσκοπτα η ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση των πανεπιστημίων με τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Και καθώς η κυβέρνηση φτιάχνει ένα πανεπιστήμιο που θα απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τις κοινωνικές ανάγκες, τόσο περισσότερο θέλει να βάλει φραγμούς στη συλλογική αμφισβήτηση των εργαζομένων, των πανεπιστημιακών, των φοιτητών, γι' αυτό ενισχύει την καταστολή και αρνείται να ακούσει τα ώριμα και δίκαια αιτήματά τους, όπως ανέδειξαν στις ομιλίες τους ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και όλοι οι βουλευτές του Κόμματος που τοποθετήθηκαν στη συζήτηση.

Κανένα από τα άλλα κόμματα, παρότι καταψήφισαν το νομοσχέδιο, δεν αμφισβήτησε την ουσία του, που θέλει να υπηρετήσει την ενίσχυση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των πανεπιστημίων, ενώ με διαφορετικούς τόνους το καθένα μίλησαν για τις μορφές που μπορεί να πάρει ένα εκπαιδευμένο σώμα καταστολής μέσα στα Ιδρύματα.

Η απάντηση δίνεται από το ίδιο το κίνημα, ότι ο αγώνας συνεχίζεται ώστε το νομοσχέδιο αυτό «να μείνει στα χαρτιά».

Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλληλοσυμπληρώνονται στο «Πανεπιστήμιο ΑΕ»

«Το νομοσχέδιο θα πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων και θα το πετάξει η ορμητική παρέμβαση και δράση της νέας γενιάς», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος ανέδειξε ότι πίσω από τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε Κ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, «επί της ουσίας αλληλοσυμπληρώνονται και ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει».

Οπως ανέδειξε ο Ν. Καραθανασόπουλος ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα έχουν κοινή αφετηρία, που είναι «η επιχειρηματική δραστηριότητα των ΑΕΙ, τα "ΑΕΙ ΑΕ", η αξιολόγηση με κριτήρια της ανάγκες της αγοράς και όχι της κοινωνικής εξέλιξης». «Θαυμάζετε όλοι, σημείωσε, κάποια πολύ μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως των ΗΠΑ. Αλλά δεν βάζετε το κριτήριο ότι στις ΗΠΑ χρωστάνε 1,6 τρισ. δολάρια σε φοιτητικά δάνεια που μετατρέπουν τους πτυχιούχους σε διαχρονικούς ομήρους των τραπεζών για να τα ξεπληρώσουν».

«Συμφωνείτε στη διασύνδεση της έρευνας με τις επιχειρήσεις, αλλά και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ που κάνουν προγράμματα στα πανεπιστήμια. Αλήθεια, είναι ποτέ δυνατόν το αποτέλεσμα μιας έρευνας που χρηματοδοτείται από έναν επιχειρηματία να αμφισβητεί τα συμφέροντα του εργοδότη; Αντίθετα, θα προσπαθήσει να προσαρμόσει και να υποτάξει τα αποτελέσματα της έρευνας στα συμφέροντα της επιχείρησης που το χρηματοδοτεί, εργαλειοποιώντας έτσι την επιστήμη», σημείωσε.

Επισήμανε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα συμφωνούν «στην υποβάθμιση και κατηγοριοποίηση των πτυχίων, στην απαξίωση των σπουδών, στην ισοτίμηση των πτυχίων με τα διπλώματα των κολεγίων, με την αποσύνδεση των πτυχίων από την επαγγελματική δραστηριότητα», αναδεικνύοντας με στοιχεία την τεράστια ταξική διαφοροποίηση που ήδη υπάρχει ανάμεσα στους επιστήμονες.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος υπενθύμισε ότι αυτός που διαμόρφωσε το θεσμικό πλαίσιο για την ένταση της καταστολής στα πανεπιστήμια ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ με «την σύσταση της ομάδας υψηλού επιπέδου ειδικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ριζοσπαστικοποίηση, μέσα από την "έξυπνη αστυνόμευση" όπου και παρήγγειλε 1.000 συσκευές σκαναρίσματος προσώπων, όπου τώρα έρχεται να κουμπώσει με τη λειτουργία της κάμερας μέσα στα πανεπιστήμια», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν που με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα έφτασε να μετατρέψει ουσιαστικά σε ποινικό αδίκημα τη διαμαρτυρία των φοιτητικών συλλόγων την ώρα της συνεδρίασης του πρυτανικού συμβουλίου.

Η συμφωνία ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων στην ένταση της καταστολής για το τσάκισμα του εργατικού και φοιτητικού κινήματος στα πανεπιστήμια επιβεβαιώνεται και από την αντίληψή τους για το άσυλο επεσήμανε, σημειώνοντας ότι «μιλάτε για άσυλο ακαδημαϊκό και όχι πανεπιστημιακό. Και στο ακαδημαϊκό άσυλο δεν συμπεριλαμβάνεται η δράση των φοιτητικών συλλόγων, των εργαζομένων στα πανεπιστήμια».

Εξάλλου, όπως σχολίασε ο Ν. Καραθανασόπουλος δεν είναι τυχαίο ότι η ΝΔ προσδίδει στον ΣΥΡΙΖΑ «ιδιότητες που δεν έχει. Σας λέει ότι είσαστε υποκινητές των φοιτητικών κινητοποιήσεων, αν είναι δυνατόν! Αλήθεια, μπορεί ένα κόμμα που έχει 1% με 2% πολύ στους φοιτητές να παίξει τον ρόλο του υποκινητή; Απλά βολεύει την κυβέρνηση να σας αναδεικνύει ως υποκινητές γιατί είσαστε ο βολικός αντίπαλος».

Εκανε σαφές ότι «αν νομίζει η κυβέρνηση ότι με αυτόν τον νόμο μπορεί να τσακίσει και να βάλει στον γύψο το φοιτητικό κίνημα και τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια είναι βαθιά ανιστόρητη».

Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
Κρίκος στην αλυσίδα των αντιδραστικών αλλαγών

Πρόκειται για νομοσχέδιο «που προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στη μακριά αλυσίδα των αντιδραστικών αλλαγών που συντελούνται διαχρονικά στην Ανώτατη Εκπαίδευση από όλες τις κυβερνήσεις», υλοποιώντας «σταδιακά τις στρατηγικές επιλογές και κατευθύνσεις της ΕΕ, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Οπως σημείωσε, «βάσει αυτής της στρατηγικής προωθούνται ενδεικτικά η επιχειρηματική δράση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, η αξιολόγηση με τα κριτήρια της αγοράς, η αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα, η κατηγοριοποίηση πτυχίων και τμημάτων κ.ά. Στόχος η ριζική αλλαγή της φυσιογνωμίας, της δομής και του ρόλου του πανεπιστημίου, σύμφωνα με το πρότυπο του πανεπιστημίου - επιχείρηση, που έχει πράγματι ανάγκη η καπιταλιστική οικονομία».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ στο ερώτημα που μπορεί να τεθεί καλοπροαίρετα «αν είναι κακό να δημιουργεί εμπορική αξία το πανεπιστήμιο ή αν είναι λάθος να εκπαιδεύει ανταγωνιστικούς εργαζόμενους, έτοιμους να αναμετρηθούν στην αγορά», τόνισε ότι θα πρέπει να σκεφτεί ο εργαζόμενος «αν η αγορά είναι ταυτόσημη με την κοινωνία. Οι ανάγκες μιας επιχείρησης, ενός επιχειρηματικού κλάδου είναι το ένα και το αυτό με τις κοινωνικές ανάγκες; Το αναμενόμενο περιθώριο κέρδους είναι ασφαλές κριτήριο για το αν πρέπει να διοχετευθούν κοινωνικοί πόροι στη μια ή στην άλλη επιστημονική περιοχή ή επιστημονικό πεδίο;».

Εφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι στον καπιταλισμό «η τεχνολογική πρόοδος, αντί να οδηγεί σε μείωση του χρόνου εργασίας, οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας» και παρά τα εντυπωσιακά επιστημονικά επιτεύγματα, «μένουν στα αζήτητα τομείς σημαντικοί για την κοινωνία, όπως για παράδειγμα τα ζητήματα που αφορούν τον τομέα της πρόληψης στην Υγεία, στο Φάρμακο, στην πολιτική προστασία κ.ά.» επειδή δεν φέρνουν το προσδοκώμενο κέρδος για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ενώ «η ερευνητική παραγωγή συχνά υποφέρει από εκφυλιστικά φαινόμενα, όπως οι κατευθυνόμενες έρευνες με αντιεπιστημονικό σχεδιασμό και μεθοδολογία».

Γι' αυτό, επισήμανε, «το πανεπιστήμιο - επιχείρηση, που επιδιώκει να περιφρουρήσει η κυβέρνηση μέσα από την ένταση της καταστολής, αλλά και διάφορους μηχανισμούς παρακολούθησης, είναι ξένο με την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Και όσο πιο ξένο γίνεται τόσο πιο πολύ επιδιώκεται να το προστατεύουν από τη νεανική συλλογική αμφισβήτηση και διεκδίκηση».

Μ. ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ
Παραγγελία του ΣΕΒ και των επιτελείων της ΕΕ και του ΟΟΣΑ

«Αυτό το νομοσχέδιο - ζόμπι, όπως δικαίως το έχουν χαρακτηρίσει οι φοιτητές, είναι κατά παραγγελία Μαξίμου, με συμμάχους τον ΣΕΒ, τα επιτελεία της ΕΕ, τον ΟΟΣΑ και τα "καλά και αμόλυντα παιδιά" της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ», επεσήμανε ο Μανώλης Συντυχάκης. «Είστε τόσο πονηροί και θρασύδειλοι, που το φέρνετε τώρα, σε συνθήκες lockdown, με 6.000 νεκρούς, με κλειστές τις σχολές εδώ και έναν χρόνο, μόνο και μόνο για να μην αντιδράσουν οι φοιτητές και οι ακαδημαϊκοί», συνέχισε, ενώ πρόσθεσε ότι «την πάσα για αυτήν την πρακτική την πήρε η ΝΔ» από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως «του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ψήφισε τον περιβόητο νόμο - πλαίσιο Γαβρόγλου μέσα στις διακοπές του Πάσχα, και άλλα πολλά».

Τόνισε ότι «βγάζει μάτι» η υποκρισία της κυβέρνησης, που για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας επικαλείται λόγους προστασίας της ακαδημαϊκής ελευθερίας «όταν η ίδια έχει κατακρεουργήσει με προβοκάτσιες, με στημένα επεισόδια, με ψέματα, με συκοφαντίες, με αστυνομικούς στα Ιδρύματα, με κάρτες ελέγχου εισόδου και πειθαρχικές διώξεις σε φοιτητές και προσωπικό, και επικαλείται την ανάγκη της ηθικοποίησης και της τάξης στα πανεπιστήμια τη στιγμή που τα πορνοπάρτι της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ και η εξαγορά μαθημάτων είναι το βασικό μέσο επικοινωνίας, ομηρίας και εκμαυλισμού των φοιτητικών συνειδήσεων».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε καθαρό ότι «το σχέδιο νόμου είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με το σχέδιο της Επιτροπής των Σοφών και την Εκθεση Πισσαρίδη, αυτήν την κατά τ' άλλα "υπερκομματική" επιτροπή, η οποία τι προτείνει; Εκ νέου αναδιάταξη των Ιδρυμάτων στην επικράτεια, επαναφορά με διαφορετική μορφή αλλά ίδια ουσία των ΤΕΙ, τα οποία τυπικά και μόνο καταργήθηκαν με τις πρόσφατες πανεπιστημιοποιήσεις, ίδρυση τριετών σχολών που τις ονομάζουν σχολές ή πανεπιστήμια εφαρμογών».

Καταλήγοντας είπε ότι «το πανεπιστήμιο που επιδιώκετε είναι το πανεπιστήμιο της αγοράς, των ανωνύμων εταιρειών, με μεγαλύτερα επιχειρηματικά ρίσκα, το τζογάρισμα των αποθεματικών τους, τις επενδύσεις με όρους επιχείρησης. Προφανώς θα μείνει στα χαρτιά, και καλούμε λαό και νεολαία να πάρει την υπόθεση στα χέρια του για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

«Παραμάουντ»

Από δω το πάει από κει το φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όλο προτάσεις ...σύσφιξης σχέσεων απευθύνει στη ΝΔ, μεταξύ άλλων βγάζοντάς την και από τη δύσκολη θέση όποτε χρειάζεται. Την πρώτη φορά ήταν για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής στο όνομα της κρισιμότητας της κατάστασης και για την αποτελεσματικότερη τάχα διαχείρισή της. Την επόμενη φορά η πρόταση αφορούσε στην από κοινού διαχείριση των ποσών του «Ταμείου Ανάκαμψης» που θα εισρεύσουν προς στήριξη της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας και επενδύσεων σε νέα πεδία κερδοφορίας όπως η «πράσινη» οικονομία και η ψηφιακή μετάβαση, με εγγύηση νέες αντιλαϊκές ανατροπές. Στο ενδιάμεσο κάθε τρεις και λίγο καταθέτει και την πρόταση για «εθνική συνεννόηση» ώστε να τρέξουν οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί στην περιοχή. Ε, μετά τα παραπάνω, δεν ήταν και τίποτα η χτεσινή πρόταση στη Βουλή του Αλ. Τσίπρα για να ορίζουν από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τη διοίκηση της ΕΡΤ. Το πολύ πολύ η «συμπαραγωγή» να γυρίσει και ταινία για τη συναίνεσή τους που βγάζει μάτι. Ο λαός όμως και η νεολαία δεν έχουν κανένα λόγο να μένουν θεατές. Μόνο αν πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους μπορούν να αλλάξουν «το έργο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ