ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Τώρα και χωρίς νερό εκατομμύρια Τεξανοί

© New Braunfels Herald-Zeitung

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζονται οι περιπέτειες και τα βάσανα εκατομμυρίων κατοίκων του Τέξας στις ΗΠΑ, ως συνέπεια της πρόσφατης κακοκαιρίας, κυρίως όμως εξαιτίας της πραγματικότητας ότι βασικές λαϊκές ανάγκες υποτάσσονται στους αδυσώπητους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας και χρυσοπληρώνονται από τους πολλούς, τα λαϊκά στρώματα, για να θησαυρίζουν μια χούφτα κεφαλαιοκράτες. Ετσι εκτός του ότι εκατομμύρια άνθρωποι ξεπάγιασαν σε πολικές θερμοκρασίες για μέρες, τώρα βρίσκονται και αντιμέτωποι με την έλλειψη πόσιμου νερού εξαιτίας των βλαβών που προκλήθηκαν από τον παγετό.

Χτες αναφέρθηκε πως πάνω από 7,9 εκατομμύρια κάτοικοι της πολιτείας συνέχιζαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ύδρευση και αναγκάζονται να βράζουν το νερό (για λόγους ασφάλειας) πριν το καταναλώσουν μολονότι είχαν επανέλθει σε κανονική λειτουργία τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού.

Αξιωματούχοι στο Χιούστον, που είναι η μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας, διαβεβαίωναν πως το νερό είναι ασφαλές για πόση από την Κυριακή. Ωστόσο από το απόγευμα της Δευτέρας διαπιστώθηκε πως πάνω από 1.200 εταιρείες ύδρευσης ανέφεραν διακοπές της υπηρεσίας λόγω της κακοκαιρίας, με πολλές να συστήνουν στους πολίτες να βράζουν το νερό πριν να το πιουν.

Την Κυριακή ο κυβερνήτης του Τέξας, Ρεπουμπλικανός Γκρεγκ Αμποτ, ανακοίνωσε ότι μαζί με μέλη της Εθνοφρουράς και του στρατού διένειμε πόσιμο νερό στους κατοίκους. Ωστόσο, δέχθηκε και αυτός οξύτατες επικρίσεις για την έλλειψη προετοιμασίας στην πολιτεία παρότι οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα για τις σφοδρές χιονοπτώσεις που προκάλεσαν μέσα σε μια βδομάδα πολικό ψύχος και αποκάλυψαν τραγικές ελλείψεις στις υποδομές της πολιτείας, από εταιρείες ηλεκτρισμού και υδροδότησης στην «απελευθερωμένη» αγορά που δεν φροντίζουν ούτε για τη στοιχειώδη συντήρηση αφού θεωρείται κόστος και άρα παράγοντας μείωσης των κερδών τους. Βέβαια πάλι τα λαϊκά στρώματα καλούνται να πληρώσουν τα ...σπασμένα, όπως δείχνουν και οι υπέρογκοι λογαριασμοί που φτάνουν στα νοικοκυριά.

Το επόμενο βήμα του Τραμπ

Σε αυτό το κλίμα, πληροφορίες από το επιτελείο συνεργατών του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανέφεραν πως σχεδιάζει να ανακοινώσει την προσεχή Κυριακή πως θα διεκδικήσει ξανά το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ο Ματ Σλαπ, πρόεδρος της Αμερικανικής Συντηρητικής Ενωσης, η οποία θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση της Διάσκεψης Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης (CPAC), στην οποία ο Τραμπ θα μιλήσει την Κυριακή, δήλωσε ότι αναμένει από τον πρώην Πρόεδρο να περιγράψει έναν ενεργό ρόλο του στην πολιτική του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στη διάρκεια της τετραήμερης Διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στο Ορλάντο της Φλόριντα.

«Δεν είμαι σίγουρος για το τι ακριβώς θα πει για το 2024, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα ξεκαθαρίσει ότι μια υποψηφιότητά του αποτελεί μία πολύ βιώσιμη πιθανότητα», δήλωσε ο Σλαπ στο «Ρόιτερς».

Εκπρόσωπος του Τραμπ αρνήθηκε να σχολιάσει τα όσα ενδέχεται να πει ο πρώην Πρόεδρος στην ομιλία του.

ΗΠΑ - ΚΑΝΑΔΑΣ
Εντείνουν τις πιέσεις προς την Κίνα

ΟΤΤΑΒΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

ΗΠΑ και Καναδάς εντείνουν τις πιέσεις ενάντια στην Κίνα με πρόσχημα τα δικαιώματα των Ουιγούρων Μουσουλμάνων. Το θέμα απασχόλησε χτες μεταξύ άλλων τη 45λεπτη τηλεδιάσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, καθώς οι δύο χώρες επιλέγουν να οξύνουν την αντιπαράθεση με την Κίνα, για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών τους ομίλων απέναντι στους κινεζικούς.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι προηγήθηκε (αργά το βράδυ της Δευτέρας) η ψήφιση μη νομικά δεσμευτικής απόφασης από το καναδικό κοινοβούλιο με 266 ψήφους (από τις 338). Η απόφαση παρομοιάζει τη μεταχείριση που επιφυλάσσει η Κίνα στη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων με «γενοκτονία» και αναφέρει πως ο Καναδάς αναγνωρίζει ότι «οι Ουιγούροι στην Κίνα υφίστανται γενοκτονία».

Η εξέλιξη προκάλεσε την οργή της κινεζικής πλευράς, που έκανε λόγο για «εμπαθή πρόκληση». Επιπλέον, η κινεζική πρεσβεία στον Καναδά απέρριψε με ανακοίνωσή της την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την «επαίσχυντη ενέργεια». Αποκάλεσε τους βουλευτές που την ψήφισαν «υποκριτές και ξεδιάντροπους», διότι κατέφυγαν «στη δικαιολογία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» για να αποπειραθούν ένα «πολιτικό τέχνασμα» ως προς τη Σιντζιάνγκ, που θα ανοίξει το δρόμο να γίνει «επέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».

Στις δε ΗΠΑ, ο υποψήφιος υφυπουργός Οικονομικών Γουάλι Αντεγιέμο, είπε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να συνεργαστεί με το Κογκρέσο και να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που διαθέτει για να αντιδράσει κατά «αυταρχικών κυβερνήσεων», καθώς και να καταπολεμήσει τις «μη δίκαιες» οικονομικές πρακτικές στην Κίνα και αλλού. Επιπλέον ο Αντεγέμο - στην κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, που θα εγκρίνει τον διορισμό του - κάλεσε την Ουάσινγκτον να συνεργαστεί στενά με τους συμμάχους της «για την αντιμετώπιση όσων απειλούν την οικονομική και εθνική μας ασφάλεια».

Τέλος, Αμερικανοί βουλευτές σε συνεργασία με κάποιους φοιτητές στις ΗΠΑ προωθούν νομοσχέδιο ώστε να πιέσουν τον Μπάιντεν να επιβάλει κυρώσεις «σε όποιον είναι υπεύθυνος για τη διακίνηση εργατών Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων» σε εργοτάξια καταναγκαστικών έργων στην Κίνα.

ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Κινήσεις και δηλώσεις πριν από τα νέα παζάρια

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το Ιράν ξεκίνησε χτες τους περιορισμούς στις επιθεωρήσεις επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σε πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας, επιχειρώντας να πιέσει για την άρση των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ επιβεβαίωσε χτες το πρωί την εφαρμογή πρόσφατου νόμου που ψηφίστηκε από την ιρανική βουλή για τον περιορισμό των επιθεωρήσεων της ΙΑΕΑ σε πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ο νόμος αυτός ωστόσο δεν σταματά τη βιντεοκαταγραφή των δραστηριοτήτων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, όπως συμφωνήθηκε σε συμφωνία που πέτυχε την Κυριακή ο επικεφαλής της ΙΕΑΑ Ραφαέλ κρόσι με Ιρανούς αξιωματούχους για την τρίμηνη παράταση της συμφωνίας.

Η εφαρμογή των περιορισμών δεν φάνηκε να προκαλεί την αντίδραση των ΗΠΑ, που επιλέγουν σε αυτό το σημείο να την υποβαθμίσουν. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είχε δηλώσει αργά προχτές βράδυ ότι η κυβέρνηση δεν θα ενδώσει στους όρους που ζητά το Ιράν για την επιστροφή του στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (δηλαδή άρση όλων των αμερικανικών κυρώσεων που επανέφερε το 2018 ο πρώην Πρόεδρος Τραμπ). Πρόσθεσε ακόμη πως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συζητήσει «τα επόμενα βήματα» με το Κογκρέσο. Η ίδια υποβάθμισε επίσης τις προχτεσινές δηλώσεις του Ιρανού ανώτατου Σιίτη ιερωμένου Αλί Χαμενεΐ, πως οι Ιρανοί θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν το ουράνιο κατά 60%.

Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, μιλώντας σε συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό είχε διαβεβαιώσει πως οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν «ποτέ» στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και πως θα ενισχύσουν και θα επιμηκύνουν τη διάρκεια της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η ΕΕ, που έχει προσφερθεί να φιλοξενήσει ή να μεσολαβήσει μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν ώστε να διατηρηθεί η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ανακοίνωσε ότι αναμένει τις επόμενες κινήσεις από Ουάσιγκτον και Τεχεράνη.

ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Δηλώσεις Μπλίνκεν νέας τακτικής, ίδιας ουσίας

OΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την αλλαγή τακτικής, με πιο καμουφλαρισμένη στήριξη του Ισραήλ (σε σχέση με την κυβέρνηση Τραμπ), προωθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Στην τρίτη κατά σειρά επικοινωνία, τη Δευτέρα, του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι, υποτίθεται ότι πρόβαλε την ανάγκη «εξεύρεσης λύσης δύο ανεξάρτητων κρατών που θα συνυπάρχουν ειρηνικά». Βεβαίως κάτι τέτοιο προϋποθέτει να σταματήσουν η βάρβαρη κατοχή, το αίσχος του τείχους, της φυλακής της Γάζας, να υπάρξουν επιστροφή των προσφύγων, απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, αναγνώριση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του παλαιστινιακού κράτους. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές στηρίζουν το κράτος - θύτη Ισραήλ προωθώντας τα δικά τους συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή και είναι εχθρικοί απέναντι στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για ανεξάρτητη και βιώσιμη πατρίδα.

Κατά τ' άλλα στη σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνεται ότι ο Μπλίνκεν «υπογράμμισε την πεποίθηση της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο καλύτερος τρόπος θωράκισης του μέλλοντος του Ισραήλ ως ενός εβραϊκού και δημοκρατικού κράτους, που θα ζει ειρηνικά δίπλα σε ένα βιώσιμο και δημοκρατικό παλαιστινιακό κράτος». Ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε «άδικες, μονόπλευρες ενέργειες κατά του Ισραήλ στην πολυμερή αρένα», σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στην απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, στις 5 Φλεβάρη, με την οποία υποστηρίζει πως έχει τη δικαιοδοσία να πραγματοποιήσει έρευνα σε βάρος του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου, μολονότι αυτό δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση για τη λειτουργία του.

Κατά την επικοινωνία των δύο υπουργών επιβεβαιώθηκε η στενή σχέση μεταξύ «εταίρων» και συζητήθηκαν παράλληλα οι περιφερειακές εξελίξεις», δίχως να κατονομαστεί ευθέως η περίπτωση του Ιράν και του πυρηνικού προγράμματός του, στο οποίο αντιτίθεται σφόδρα το Ισραήλ μολονότι το ίδιο διατηρεί, εδώ και δεκαετίες, μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα στην περιοχή Ντιμόνα, όπου το τελευταίο διάστημα επεκτείνονται οι εγκαταστάσεις. Ομως, το Ισραήλ δεν ενοχλεί τους ...ευαίσθητους ΗΠΑ και ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ