Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Δηλώσεις Μπλίνκεν νέας τακτικής, ίδιας ουσίας

OΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την αλλαγή τακτικής, με πιο καμουφλαρισμένη στήριξη του Ισραήλ (σε σχέση με την κυβέρνηση Τραμπ), προωθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Στην τρίτη κατά σειρά επικοινωνία, τη Δευτέρα, του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι, υποτίθεται ότι πρόβαλε την ανάγκη «εξεύρεσης λύσης δύο ανεξάρτητων κρατών που θα συνυπάρχουν ειρηνικά». Βεβαίως κάτι τέτοιο προϋποθέτει να σταματήσουν η βάρβαρη κατοχή, το αίσχος του τείχους, της φυλακής της Γάζας, να υπάρξουν επιστροφή των προσφύγων, απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, αναγνώριση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του παλαιστινιακού κράτους. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές στηρίζουν το κράτος - θύτη Ισραήλ προωθώντας τα δικά τους συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή και είναι εχθρικοί απέναντι στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για ανεξάρτητη και βιώσιμη πατρίδα.

Κατά τ' άλλα στη σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνεται ότι ο Μπλίνκεν «υπογράμμισε την πεποίθηση της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο καλύτερος τρόπος θωράκισης του μέλλοντος του Ισραήλ ως ενός εβραϊκού και δημοκρατικού κράτους, που θα ζει ειρηνικά δίπλα σε ένα βιώσιμο και δημοκρατικό παλαιστινιακό κράτος». Ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε «άδικες, μονόπλευρες ενέργειες κατά του Ισραήλ στην πολυμερή αρένα», σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στην απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, στις 5 Φλεβάρη, με την οποία υποστηρίζει πως έχει τη δικαιοδοσία να πραγματοποιήσει έρευνα σε βάρος του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου, μολονότι αυτό δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση για τη λειτουργία του.

Κατά την επικοινωνία των δύο υπουργών επιβεβαιώθηκε η στενή σχέση μεταξύ «εταίρων» και συζητήθηκαν παράλληλα οι περιφερειακές εξελίξεις», δίχως να κατονομαστεί ευθέως η περίπτωση του Ιράν και του πυρηνικού προγράμματός του, στο οποίο αντιτίθεται σφόδρα το Ισραήλ μολονότι το ίδιο διατηρεί, εδώ και δεκαετίες, μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα στην περιοχή Ντιμόνα, όπου το τελευταίο διάστημα επεκτείνονται οι εγκαταστάσεις. Ομως, το Ισραήλ δεν ενοχλεί τους ...ευαίσθητους ΗΠΑ και ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ