Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Χαρακτηρίζει «παράνομες» και «απογοητευτικές» τις κυρώσεις της ΕΕ

ΜΟΣΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Παράνομες» και «απογοητευτικές» χαρακτήρισε το ρωσικό ΥΠΕΞ τις νέες κυρώσεις που σχεδιάζει να επιβάλει η ΕΕ μετά την απόφαση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ τη Δευτέρα. Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ «έχασε μια ευκαιρία να αλλάξει την πορεία του σε σχέση με τη Ρωσία», κατηγορώντας την ΕΕ για ανάμειξη στις ρωσικές εσωτερικές υποθέσεις.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν να επιβάλουν κυρώσεις σε τέσσερις ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους, που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια - συμβολική κυρίως - απάντηση στη φυλάκιση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι.

Η δήλωση των ΥΠΕΞ της ΕΕ υπογραμμίζει «αδικαιολόγητες και παράλογες απαιτήσεις για απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι», ο οποίος «καταδικάστηκε για οικονομικά εγκλήματα από ρωσικό δικαστήριο, στο έδαφος της χώρας μας, σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία». «Στη διεθνή πρακτική αυτό ονομάζεται παρέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους», υπογραμμίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Χαρακτηρίζεται «επινοημένη δικαιολογία» η υπόθεση Ναβάλνι και ότι «αυτά τα παράνομα εργαλεία» έχουν «αντιρωσική ουσία ως μέσο εφαρμογής της πολιτικής περιορισμού της χώρας μας».

Στο μεταξύ, τη «σκυτάλη» στην ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση πήρε η Ουκρανία, η οποία προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) εναντίον της Ρωσίας, κατηγορώντας την για «επιχειρήσεις στοχευμένων δολοφονιών εναντίον φερόμενων αντιπάλων» και ότι εμπόδισε τον εντοπισμό των υπευθύνων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΕΔΔΑ.

Σύμφωνα με την προσφυγή, που κατατέθηκε την Παρασκευή 19/2, οι δολοφονίες διαπράχθηκαν «στη Ρωσία και στο έδαφος άλλων χωρών, περιλαμβανομένων μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκτός μιας κατάστασης ένοπλης σύγκρουσης».

Αυτή η διακρατική προσφυγή είναι η 9η που καταθέτει η Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας, με τέσσερις από αυτές να εξετάζονται από το δικαστικό σκέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλη του οποίου είναι και τα δύο κράτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ