ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
«Στοχευμένες» παρεμβάσεις για το κεφάλαιο, στο «στόχαστρο» αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες

Η 9η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας αναμένεται σήμερα

Τα πιο «στοχευμένα» μέτρα που ετοιμάζουν ΕΕ - κυβέρνηση σηματοδοτούν «σφίξιμο της θηλιάς» για επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους
Τα πιο «στοχευμένα» μέτρα που ετοιμάζουν ΕΕ - κυβέρνηση σηματοδοτούν «σφίξιμο της θηλιάς» για επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους
Σήμερα Τετάρτη αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η 9η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την πορεία των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην ελληνική οικονομία, όπως αυτές επαναξιολογούνται στο πλαίσιο της τρέχουσας κρίσης και των νέων αναγκών στήριξης του εγχώριου κεφαλαίου και της εργοδοσίας.

Η συγκεκριμένη έκθεση θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 15 Μάρτη, ενώ στη συνέχεια ξεκινούν τα παζάρια γύρω από την κομβικής σημασίας 10η «μεταμνημονιακή» «αξιολόγηση», που συνδέεται με την εκταμίευση της δόσης, την ενίσχυση προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό και βέβαια σειρά από αντιλαϊκά προαπαιτούμενα.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί για άλλη μια φορά το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, καθώς και η γενικότερη κατάσταση στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με προοπτική τη διασφάλιση φτηνής χρηματοδότησης προς τις ισχυρές και «βιώσιμες» επιχειρήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση ΝΔ παζαρεύει με τους «θεσμούς» της ΕΕ και ετοιμάζεται να ξεδιπλώσει σειρά από νέες παρεμβάσεις στήριξης του κεφαλαίου. Μεταξύ αυτών:

-- Η κρατική επιδότηση επιχειρηματικών δανείων, αποκλειστικά για «βιώσιμες» επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια της ανταγωνιστικότητας. Είναι προφανές ότι το εν λόγω σχέδιο έχει και τη σύμφωνη γνώμη των τραπεζικών ομίλων, καθώς αναμένεται να έχει αποφασιστική συμβολή στη συγκράτηση της μάζας με τα «κόκκινα» δάνεια, που επανέρχονται σε τροχιά διόγκωσης, με φόντο την τρέχουσα κρίση.

-- Αλλαγές που προωθούνται στον ιδρυτικό νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με κεντρικό ζήτημα το πλαίσιο της συμμετοχής του σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων σε τραπεζικούς ομίλους. Παράλληλα προωθείται η επέκταση του σχεδίου «Ηρακλής» («Ηρακλής 2»), που αφορά το επόμενο κρατικό πακέτο εγγυήσεων για τη μεταβίβαση «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες σε άλλους «επενδυτές».

-- Στο πλαίσιο των «στοχευμένων παρεμβάσεων» στήριξης του κεφαλαίου και της εργοδοσίας, εξετάζεται μεταξύ άλλων η εξειδίκευση των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την κρατική επιδότηση πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων που δεν καλύπτονται από τα έσοδά τους μέχρι 10 εκατ. ευρώ.

Επίσης προωθείται η δυνατότητα μετατροπής των λεγόμενων επιστρεπτέων μέτρων (επιστρεπτέα προκαταβολή, εγγυήσεις, δάνεια) σε άλλες μορφές κρατικής ενίσχυσης υπό προϋποθέσεις, ώστε να γίνει ακόμη πιο ψιλή η «κρησάρα», πετώντας εκτός των όποιων μέτρων επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Σε κατρακύλα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις

Πτώση 76,5% κατέγραψαν στο 12μηνο του 2020 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις που εισέρρευσαν από το εξωτερικό, ενώ και ο αριθμός των ξένων τουριστών που επισκέφτηκαν τη χώρα υποχώρησε στα 7,37 εκατομμύρια, από 31,34 εκατ. στη διάρκεια του 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν σε 4,28 δισ. ευρώ (από 18,19 δισ. το 2019).

Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο (μετά την αφαίρεση ποσού ύψους 766,2 εκατ.) που πλήρωσαν Ελληνες τουρίστες στο εξωτερικό εμφανίζει πλεόνασμα ύψους 3,5 δισ., έναντι πλεονάσματος ύψους 15,4 δισ. το 2019.

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
Να σταματήσουν οι εκβιασμοί και οι κατασχέσεις σπιτιών, αγροτικής γης και εισοδήματος

Πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην Τράπεζα Πειραιώς

Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησε το πρωί της Δευτέρας ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης, έξω από την Τράπεζα Πειραιώς στην πόλη, δίνοντας συνέχεια στις πολύμορφες δράσεις ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών, αγροτικής γης και εισοδήματος.

Οπως έχουν καταγγείλει οι εκπρόσωποι του Συλλόγου, τις τελευταίες μέρες δικηγορικά γραφεία καλούν αγρότες και τους βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό για χρέη που έχουν από παλιά δάνεια της πρώην Αγροτικής Τράπεζας - ΑΤΕ. Τα συγκεκριμένα δάνεια είχαν γίνει «κόκκινα» πριν από το κλείσιμο της Αγροτικής και το πέρασμα της «καλής ΑΤΕ» στην Τράπεζα Πειραιώς το 2012. Η πλειοψηφία των αγροτών έχουν πληρώσει μια και δυο φορές το κεφάλαιο που δανείστηκαν, αλλά το χρέος, λόγω των υψηλών επιτοκίων και των πανωτοκίων, αντί να μειωθεί πολλαπλασιάστηκε όλα αυτά τα χρόνια.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα αγρότη ο οποίος ρύθμισε τα παλιά χρέη, πλήρωσε το μισό χρέος και έμειναν 37.000 από τα 67.000 ευρώ. Το δάνειο πουλήθηκε στη συνέχεια σε ξένα funds και τώρα του ζητάνε 106.000 ευρώ, δηλαδή 70.000 ευρώ τόκο! Εν μέσω πανδημίας μάλιστα και με το εισόδημα μειωμένο, του ζητάνε να αποπληρώσει άμεσα, αλλιώς θα ξεκινήσει ο πλειστηριασμός.

Για το θέμα αυτό οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης έχουν καταθέσει Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ζητώντας να σταματήσουν οι εκβιασμοί και οι κατασχέσεις, καθώς και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης διεκδικεί μεταξύ άλλων:

  • Καμία κατάσχεση και πλειστηριασμό πρώτης - δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ.
  • Να αναπληρωθεί στο 100% το χαμένο εισόδημα, με ευθύνη του κράτους. Να παρθούν μέτρα για τη διοχέτευση των προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων. Να απαγορευτούν οι εισαγωγές, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες.
  • Παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες.
  • Κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα, εφόδια και είδη πρώτης ανάγκης. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση της τιμής αγροτικού ρεύματος, καμία διακοπή αγροτικής - οικιακής παροχής.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη τον δημοσιογράφο Κώστα Ψωμιάδη

Τον δημοσιογράφο Κώστα Ψωμιάδη που έφυγε πρόωρα από τη ζωή αποχαιρετά το ΚΚΕ, με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ στην οποία σημειώνει:

«Το ΚΚΕ αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη τον δημοσιογράφο Κώστα Ψωμιάδη, που έφυγε χτες - πολύ πρόωρα και αναπάντεχα - από τη ζωή, σε ηλικία 58 ετών.

Ο Κώστας Ψωμιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963, γιος του κομμουνιστή αγωνιστή της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, του ηρωικού Δεκέμβρη του '44 και ιδρυτικού μέλους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Τάκη Ψωμιάδη. Ο Κ. Ψωμιάδης υπήρξε μέλος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ και τα τελευταία χρόνια συμμετείχε ενεργά στο Σύλλογο "Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό".

Σπούδασε δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην παραγωγή τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ. Από το 1988 ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στον "Ριζοσπάστη" και από το 1989 στο ραδιόφωνο του "902". Στη συνέχεια εργάστηκε και στην τηλεόραση του "902", παρουσιάζοντας για πολλά χρόνια το δελτίο ειδήσεων του σταθμού. Εργάστηκε επίσης στον ρ/σ "Planet" και στο περιοδικό "Greek Forum", ενώ υπήρξε συνιδρυτής του ενημερωτικού fmvoice.gr και της εβδομαδιαίας εφημερίδας "FINANCE & MARKETS VOICE".

Ο Κώστας Ψωμιάδης στα περίπου 20 χρόνια που εργάστηκε στον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό "902" διακρίθηκε για την προσφορά και τη συμβολή του σε όλες τις συνθήκες, για την εργατικότητα, την αφοσίωσή του στο δημοσιογραφικό επάγγελμα για την προβολή των αγώνων των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην σύζυγό του, στην κόρη του, στον αδελφό του και όλους τους οικείους του».

  • Η κηδεία του Κώστα Ψωμιάδη θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη, στις 12.30 μ.μ., στο Νεκροταφείο Καλλιθέας.
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο

Συνεδριάζει σήμερα το πρωί το υπουργικό συμβούλιο. Η ατζέντα περιλαμβάνει: Παρουσίαση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Δικαίου αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων. Παρουσίαση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την τηλεργασία. Παρουσίαση νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς. Εισήγηση για την επιλογή υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πιθανολογείται ότι στο περιθώριο του υπουργικού συμβουλίου ο Κυρ. Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί και για την υπόθεση Λιγνάδη, ενόψει και της αυριανής συζήτησης των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

Περιοδείες σε Εύοσμο και Σίνδο

Στο Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, θα περιοδεύσει σήμερα Τετάρτη 24/2, ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος. Στις 9 π.μ. θα έχουν συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο Ευόσμου και στις 10 π.μ. με τον Εμπορικό Σύλλογο Κορδελιού. Στις 11.30 π.μ. θα έχουν συνάντηση με πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής.

Επίσης σήμερα ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος θα πραγματοποιήσουν περιοδεία στο Καλοχώρι και στη Σίνδο.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας θα συνομιλήσουν με εργαζόμενους και επαγγελματίες της περιοχής για τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στις επιπτώσεις από τη σχεδιαζόμενη λειτουργία μονάδων αποτέφρωσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Σίνδου, και στη θέση του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής: Στις 10 π.μ. περιοδεία στο Καλοχώρι, στις 11 π.μ. περιοδεία στη Σίνδο και στις 12 μ. συνάντηση με το Τοπικό Συμβούλιο Σίνδου και φορείς της περιοχής.

1,3 εκατομμύρια κατασχέσεις καταθέσεων μέσα σε ένα μήνα!

Νέα μεγάλη άνοδο κατέγραψαν τον Δεκέμβρη του 2020 τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ενώ ταυτόχρονα οι σχετικές λίστες περιλαμβάνουν περίπου 4 εκατ. οφειλέτες, κατά κύριο λόγο λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στους φόρους και στα άλλα χαράτσια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ, και παρά τις αναστολές στις πληρωμές φόρων, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να κλωτσήσει απλά λίγο παρακάτω το «τενεκεδάκι» με τα συσσωρευμένα χρέη αντί να υιοθετήσει τις προτάσεις σωματείων, και φορέων αυτοαπασχολούμενων για ουσιαστική ανακούφιση με διαγραφή χρεών, αύξηση του αφορολόγητου ορίου και στήριξη του εισοδήματος, στο τέλος Δεκέμβρη οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν σε 7,12 δισ. ευρώ, από περίπου 5,8 δισ. ευρώ στα τέλη Νοέμβρη.

Μεταξύ άλλων τα στοιχεία της ΑΑΔΕ εμφανίζουν τα εξής:

-- Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών διαμορφώθηκε τον Οκτώβρη σε 4.045.217.

-- Οι «οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», όπου η Εφορία πραγματοποίησε δηλαδή κατασχέσεις καταθέσεων, έφτασαν τον Οκτώβρη τους 1.293.040!

-- Οι «οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», δηλαδή βρίσκονται στο «παρά 5» της επιβολής τους, φτάνουν τους 1.849.948.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ