ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Παρών» Τραμπ στις διεργασίες και διακομματικά παζάρια με επίκεντρο την οικονομία

«Ηγετική» επανεμφάνιση από τον τέως Πρόεδρο των ΗΠΑ, με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα»

Copyright 2021 The Associated

«Ηγετική» επανεμφάνιση από τον τέως Πρόεδρο των ΗΠΑ, με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα»
Την παρουσία του στις διεργασίες για την «επόμενη μέρα» στο αστικό πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ δήλωσε εμφατικά ο τέως Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας την Κυριακή στη «Συνδιάσκεψη Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης» (CPAC) των Ρεπουμπλικάνων στο Ορλάντο της Φλόριντα, περίπου ενάμιση μήνα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

«Μπορεί να αποφασίσω να τους νικήσω για τρίτη φορά», είπε, αναφερόμενος στους Δημοκρατικούς και τις επόμενες προεδρικές εκλογές, του 2024, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο διεκδίκησης του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι παρά τις σφοδρές αντιπαραθέσεις στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων, το κόμμα θα καταφέρει να ενωθεί και να βγει ισχυρότερο. Αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι θα δημιουργήσει νέο κόμμα, αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μοίρασμα της ψήφου και ήττα, ενώ επέμεινε να απευθύνεται στους υποστηρικτές του μιλώντας για «κίνημα» που απαρτίζεται από «υπερήφανους, σκληρά εργαζόμενους Αμερικανούς πατριώτες». Επανέλαβε δε πως το «κίνημα» αυτό είναι ακόμα στην αρχή...

Στο μεταξύ, σε ανεπίσημη δημοσκόπηση μεταξύ των συμμετεχόντων στη CPAC, το 95% τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των πολιτικών του Ντόναλντ Τραμπ, το 68% τάχθηκε υπέρ της ιδέας να είναι εκ νέου υποψήφιος το 2024 και το 55% δήλωσε ότι θα τον ξαναψήφιζε.

Ο ...«πράσινος» και «φιλεργατικός» Μπάιντεν

Το ίδιο 24ωρο, ο νέος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι νοιάζεται για το περιβάλλον και ότι αυτό θα αποτελέσει μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του. Ανακοίνωσε ενίσχυση του δυναμικού και του ρόλου της ΕΡΑ (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασία Περιβάλλοντος) και διαβεβαίωσε πως θα δώσει προτεραιότητα στα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα των πιο μικρών κοινοτήτων, προωθώντας και με αυτήν την πρόφαση τα συμφέροντα μονοπωλίων που προσδοκούν αύξηση της κερδοφορίας τους μέσω της λεγόμενης «πράσινης» οικονομίας.

Παράλληλα ο Μπάιντεν επιχείρησε να φιλοτεχνήσει φιλεργατικό προφίλ, αξιοποιώντας τη μάχη που δίνουν οι περίπου 6.000 εργάτες σε αποθήκες της «Αmazon» στην Αλαμπάμα για να φτιάξουν για πρώτη φορά συνδικάτο, απέναντι στην αντίδραση του πανίσχυρου μονοπωλίου ηλεκτρονικού εμπορίου. Ψηφίζουν από τις 8 Φλεβάρη έως τις 29 Μάρτη για τη δημιουργία συνδικάτου, ενώ η εργοδοσία προσπαθεί να σαμποτάρει το σχέδιό τους με έμμεσες απειλές ή απροκάλυπτες πιέσεις.

Ο Μπάιντεν κυκλοφόρησε προχτές στο διαδίκτυο ένα σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο οποίο τάσσεται στα λόγια με τη μεριά των εργαζομένων της «Αmazon». Ανέφερε γενικότερα ότι είναι δικαίωμα των εργαζομένων ο συνδικαλισμός, απέναντι στο οποίο δεν πρέπει να υπάρχουν εργοδοτικές πιέσεις, κ.λπ. Βέβαια η εργοδοτική ασυδοσία, στις ΗΠΑ και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, φουντώνει πάνω σε όλο το τεράστιο οπλοστάσιο για την κατοχύρωση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, της «ευελιξίας» κ.ο.κ.

«Η μεσαία τάξη στις ΗΠΑ χτίστηκε από εργαζόμενους με την προστασία συνδικάτων», ανέφερε ο Μπάιντεν, προωθώντας στην πραγματικότητα στη σημερινή φάση της νέας οικονομικής κρίσης τον «κοινωνικό εταιρισμό» και «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά το ρόλο που έπαιξαν εργοδοτικά συνδικάτα στην ιστορική διαδρομή των ΗΠΑ για την ενσωμάτωση των εργαζομένων στους στόχους της αστικής τάξης.

Το κατώτατο ωρομίσθιο και το νέο πακέτο «βοήθειας»

Πριν περάσει μάλιστα μια μέρα από το «φιλεργατικό» βίντεο του Αμερικανού Προέδρου, οι Δημοκρατικοί εμφανίζονται να «παγώνουν» επ' αόριστον ακόμα και το περιβόητο σχέδιο για ...σταδιακή αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 15 δολάρια έως το 2025!

Το σχετικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την Κυριακή, ωστόσο ενόψει της διαδικασίας στη Γερουσία, οι Δημοκρατικοί διαρρέουν ήδη ότι θα το «ξεδοντιάσουν», αφαιρώντας όχι μόνο τις προβλέψεις για ωρομίσθιο 15 δολαρίων, αλλά και το «εναλλακτικό» σχέδιο για επιβολή ενός είδους φορολογικών «κυρώσεων» σε εργοδότες που αμείβουν το προσωπικό τους με λιγότερα χρήματα...

Η πιθανή αφαίρεση αυτής της διάταξης εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου διακομματικού παζαριού Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων με επίκεντρο την έγκριση ενός νέου πακέτου «βοήθειας» 1,9 τρισ. δολαρίων έως τα μέσα Μάρτη, από το οποίο η μερίδα του λέοντος θα κατευθυνθεί σε μονοπώλια και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σημαντικά από την επιτάχυνση της οικονομικής κρίσης που προκαλεί εδώ και ένα χρόνο η πανδημία.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να υποβληθεί στη Γερουσία τις επόμενες μέρες, σηματοδοτώντας νέες σκληρές διαπραγματεύσεις.

Νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Οι 27 πρέσβεις της ΕΕ συμφώνησαν για τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με αφορμή την υπόθεση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, απόφαση που θα εγκριθεί σύντομα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι κυρώσεις κρίνονται «συμβολικές» καθώς αφορούν Ρώσους αξιωματούχους του δικαστικού και σωφρονιστικού συστήματος που εμπλέκονται με τη σύλληψη και τη φυλάκιση του Ναβάλνι. Τους απαγορεύονται για ένα χρόνο η είσοδος σε χώρες της ΕΕ και η τοποθέτηση χρημάτων σε ευρωπαϊκές τράπεζες.

Προηγήθηκαν, την περασμένη βδομάδα, οι ΗΠΑ που ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Η Μόσχα θα αντιδράσει ανάλογα στις νέες προσωποποιημένες κυρώσεις της ΕΕ, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γκρούσκο. «Η ΕΕ συνεχίζει να ακολουθεί έναν εντελώς παράνομο δρόμο που οδηγεί σε αδιέξοδο, έχει καταστροφικές συνέπειες στις διμερείς σχέσεις και σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχεί στα συμφέροντα των ίδιων των ευρωπαϊκών κρατών», είπε, υπονοώντας για ακόμη μια φορά πως οι κυρώσεις επιβάλλονται μετά από απαίτηση των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για τη φερόμενη δηλητηρίαση του Ναβάλνι ζητούν δύο εισηγήτριες εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ,«δεδομένων της ανεπαρκούς απάντησης των εθνικών αρχών και της χρήσης απαγορευμένων χημικών όπλων». Θεωρούν ότι «η δηλητηρίαση του Ναβάλνι με (τον νευροτοξικό παράγοντα) Νόβιτσοκ διαπράχθηκε σκόπιμα για να σταλεί σαφής προειδοποίηση ότι αυτή θα είναι η τύχη οποιουδήποτε επικρίνει την κυβέρνηση και αντιταχθεί σε αυτήν».

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με αφορμή την επέτειο της ενσωμάτωσης της Κριμαίας στη Ρωσία, το 2014, επανέλαβε ότι «οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ την υποτιθέμενη προσάρτηση της χερσονήσου και θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας ενάντια στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απάντησε σε σχετικό ερώτημα πως δεν υπήρξε προσάρτηση της Κριμαίας αλλά «επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία και μάλιστα σε πλήρη αντιστοιχία με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Ρωσική φρεγάτα σε λιμάνι του Σουδάν

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η ρωσική φρεγάτα «Ναύαρχος Γκριγκόροβιτς» ελλιμενίστηκε την Κυριακή στο λιμάνι Πορτ Σουδάν της Ερυθράς Θάλασσας. Η ρωσική φρεγάτα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή, ένα τρίμηνο μετά τη συμφωνία που ανακοίνωσαν οι κυβερνήσεις Ρωσίας - Σουδάν για τη δημιουργία ρωσικής ναυτικής βάσης και ναυπηγείου στο βόρειο τμήμα του Πορτ Σουδάν. Η εξέλιξη είναι σε άμεση συνάρτηση με τα σχέδια της Ρωσίας για ενίσχυση του γεωπολιτικού της ρόλου σε μια από τις πιο νευραλγικές περιοχές για τη διέλευση Ενέργειας και εμπορευμάτων, σχέδια που αναπτύσσονται παράλληλα με αντίστοιχους ανταγωνιστικούς σχεδιασμούς άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Τετραήμερες επαφές του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ

Επίσημες επαφές σε Κόσοβο, Σερβία και Μαυροβούνιο αναμενόταν να ξεκινήσει χτες ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ, Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Το Σάββατο ο Λάιτσακ υπογράμμισε ότι για την ΕΕ παραμένει πολύ σημαντικό το ενδιαφέρον της Σερβίας και του Κοσόβου να ενταχτούν στην Ενωση, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ο διάλογος Πρίστινας - Βελιγραδίου να επαναληφθεί άμεσα (είχε «παγώσει» λόγω των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών στο Κόσοβο). Τη σημασία της περιοχής για τη λυκοσυμμαχία ανέδειξε άλλωστε σε πρόσφατες δηλώσεις του και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος έκανε λόγο για τον «αυξανόμενο γεωπολιτικό ανταγωνισμό» σε αυτήν, αναγνωρίζοντας τη «συμμετοχή» Ρωσίας, Κίνας και Τουρκίας.

Πάντως ο Λάιτσακ αναμενόταν στην Πρίστινα εν μέσω αντιδράσεων που προκάλεσε χάρτης που εικονιζόταν στη διάρκεια συνέντευξής του, για τον οποίο διάφοροι σχολίασαν ότι δεν ήταν διακριτή η συνοριακή γραμμή μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο δήλωσε ότι ο χάρτης είναι ένας «επίσημος χάρτης της ΕΕ» και κάλεσε «να εστιάσουμε στα αληθινά θέματα που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του διαλόγου (...) αντί να σκαρφιζόμαστε ψευδείς ιστορίες». Αντίστοιχες αντιδράσεις προκάλεσε στην Πρίστινα και λεζάντα που ανάρτησε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία ανέγραφε «Το Κόσοβο είναι της Σερβίας». Η ΥΠΕΞ του Κοσσυφοπεδίου, Μελίζα Χαραντινάι, δήλωσε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ρώσοι προσπαθούν να παρέμβουν και να αποδυναμώσουν τη δυτική επιρροή στην περιοχή, ενισχύοντας τη δική τους».

Και ο Τσαβούσογλου στην Κροατία

Στα Δυτικά Βαλκάνια βρέθηκε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και το Σαββατοκύριακο είχε επαφές στην Κροατία.

Μεταξύ άλλων επισκέφτηκε σεισμόπληκτες περιοχές τις οποίες ανοικοδομούν τουρκικοί επιχειρηματικοί όμιλοι. Στις δηλώσεις του ξεχώρισε την υποστήριξη που η κυβέρνηση Ερντογάν έλαβε από την Κροατία κατά την απόπειρα ανατροπής της το 2016, και εκτίμησε ότι οι σχέσεις Τουρκίας - Κροατίας συμβάλλουν στη σταθερότητα και στην ευημερία όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για την «υποστήριξη που έχει δοθεί στις τουρκικές εταιρείες», αλλά και να αναφερθεί στον «εποικοδομητικό ρόλο της Κροατίας για τις σχέσεις μας με την ΕΕ».

ΑΡΜΕΝΙΑ
Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Πρόωρες εκλογές προτείνει ο πρωθυπουργός

Συνεχίζονται η πολιτική κρίση και οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αρμενία, στον απόηχο της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου το Αζερμπαϊτζάν επανέκτησε εδάφη που είχαν καταλάβει οι Αρμένιοι τη δεκαετία του '90.

Χτες, υποστηρικτές της αντιπολίτευσης εισέβαλαν στο κτίριο της κεντρικής περιφερειακής διοίκησης στην πρωτεύουσα, Ερεβάν, απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού, Νικόλ Πασινιάν, ενώ στη συνέχεια ενώθηκαν με αντικυβερνητική διαδήλωση. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ως συνθηκολόγηση την τριμερή «ειρηνευτική» συμφωνία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Αρμενίας, Αρμέν Σαρκισιάν, αρνήθηκε το Σάββατο να υπογράψει διάταγμα για την παύση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας. Ο Πασινιάν παρέπεμψε ξανά το διάταγμα στον Πρόεδρο, ενώ μιλώντας σε διαδήλωση υποστηρικτών του, χτες, δήλωσε έτοιμος για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών και πρότεινε διεξαγωγή δημοψηφίσματος για νέο Σύνταγμα τον Οκτώβρη.

Χτες επίσης έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης συνάντηση της τριμερούς ομάδας εργασίας (Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία) για το Ναγκόρνο Καραμπάχ σε επίπεδο αναπληρωτών πρωθυπουργών, κατά την οποία συζήτησαν την εφαρμογή συμφωνιών για τις μεταφορές και τις οικονομικές σχέσεις, τις σιδηροδρομικές και οδικές συνδέσεις, τα σύνορα, τα τελωνεία κ.ά.

Ανησυχία για την παρουσία τρομοκρατικών ομάδων που παραμένουν στο έδαφος του Ναγκόρνο Καραμπάχ εξέφρασε χτες και το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν. Η Ρωσία είχε αναφέρει πριν από μέρες ότι οι τρομοκρατικές ομάδες μισθοφόρων από τη Συρία, που είχαν αξιοποιηθεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δεν έχουν απομακρυνθεί, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα ανεχτεί την παρουσία τους κοντά στα σύνορά της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ