ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΣΧΕΔΙΑ ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ
Πηγή κινδύνων για τον λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα οι «λυκοφιλίες» της αστικής τάξης

Από παλιότερη τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου

INTIME NEWS

Από παλιότερη τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου
Μπλέκει κι άλλο το κουβάρι των ανταγωνισμών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τις εξελίξεις να εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, που εναποθέτουν την προστασία των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στις λυκοσυμμαχίες της αστικής τάξης.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε Τετάρτη βράδυ να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Α. Φ. Αλ Σίσι. Σύμφωνα με αιγυπτιακά ΜΜΕ, που επικαλούνται τον εκπρόσωπο της αιγυπτιακής προεδρίας, συζήτησαν θέματα που αφορούν τις «στενές διμερείς σχέσεις και δεσμεύουν τις δύο χώρες σε διάφορους τομείς, ιδίως τη συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας και τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου». Και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έλεγε, χτες, στην Αθήνα, ότι «συζήτησαν διμερή και περιφερειακά ζητήματα», και ότι «το τηλεφώνημα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, οι οποίες δεν ανακοινώνονται πάντα». Απέφυγε, εξάλλου, να απαντήσει αν συζήτησαν τη «στάση» της Τουρκίας.

Είχαν προηγηθεί, βέβαια, δυο σημαντικές εξελίξεις και συγκεκριμένα:

-- Η ανακοίνωση από την Αιγυπτιακή Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου EGAS ότι ξεκίνησε διεθνή διαγωνισμό για εκχώρηση αδειών ερευνών για υδρογονάνθρακες σε θαλάσσια «οικόπεδα» ανατολικά του 28ου μεσημβρινού (όπου σταμάτησε η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου), που επί της ουσίας δέχεται τις συντεταγμένες που διεκδικεί στην περιοχή ως εξωτερικό όριο της ΑΟΖ της η Τουρκία, με βάση και τις τουρκικές αξιώσεις πως δεν υπάρχει επήρεια των ελληνικών νησιών, συγκεκριμένα του Καστελόριζου, άρα δεν συναντώνται οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατ. Μεσόγειο.

Ακολούθησαν δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, την Τετάρτη, ο οποίος καλωσόρισε τον διαγωνισμό που προκήρυξε το Κάιρο, τονίζοντας: «Η Αίγυπτος συνεχίζει τις δραστηριότητες όπως για σεισμικές έρευνες και αδειοδότηση (εταιρειών για εκμετάλλευση «οικοπέδων») εντός της υφαλοκρηπίδας της. Το κάνει, συνεχίζοντας να σέβεται τη δική μας υφαλοκρηπίδα, κάτι που καλωσορίζουμε». Εστειλε και μήνυμα ότι «ανάλογα με την πορεία των διμερών μας σχέσεων, θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας και να υπογράψουμε συμφωνία και με την Αίγυπτο».

-- Εξελίξεις τρέχουν και με τον πολυδιαφημισμένο αγωγό «East Med». Θυμίζουμε, τις προηγούμενες μέρες δημοσιεύματα ήθελαν τον αλ Σίσι, ήδη από τον Νοέμβρη, να θέτει στον Μητσοτάκη «πρόταση» αλλαγής όδευσης του αγωγού, ώστε αυτός να εκκινεί μεν από το γιγαντιαίο κοίτασμα «Λεβιάθαν» στο Ισραήλ, αλλά ακολούθως, αντί να πηγαίνει προς την Κύπρο, να κατευθύνεται προς την Αίγυπτο, και από εκεί στην Κρήτη και την Αλεξανδρούπολη μέσω πλοίων, πρόταση που ο πρωθυπουργός φέρεται να προώθησε και κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του σε Κύπρο και Ισραήλ.

Ερωτώμενη χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη αν ισχύουν οι πληροφορίες, ουσιαστικά τις επιβεβαίωσε. Επί λέξει είπε:

«Είναι λογικό, δύο χώρες της περιοχής - και επειδή αναφέρεστε σε συγκεκριμένο δημοσίευμα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος - που έχουν ήδη έναν αγωγό μεταξύ τους, να συζητούν ή να εξετάζουν εναλλακτικές οδεύσεις. Δεν σημαίνει αυτό, σε καμία περίπτωση, ότι είναι ανταγωνιστικές, αλλά συμπληρωματικές στα υφιστάμενα σχήματα».

Σημειωτέον, παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ. Ερωτηθείς, χτες, σχετικά από δημοσιογράφους, απάντησε με νόημα ότι «οι αγορές θα αποφασίσουν για την όδευση του αγωγού».

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση ακόμα αναμένει την απάντηση της Τουρκίας στις ημερομηνίες που πρότεινε για τον επόμενο, 62ο γύρο διερευνητικών επαφών που είναι να γίνει στην Αθήνα. Η κυβερνητική εκπρόσωπος απέφυγε χτες να αποδώσει κάπου την καθυστέρηση. «Εχουμε προτείνει ημερομηνίες στην τουρκική πλευρά και αναμένουμε την απάντηση. Οταν υπάρξει, προφανώς, θα ανακοινωθεί», είπε.

Οπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΞ, την Παρασκευή 19/3, υπό την προεδρία του υπουργού Ν. Δένδια, συγκαλείται το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) με θέματα τις Ελληνο-τουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

  • Στο μεταξύ τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρ. Μενέντεζ, είχε χτες το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας. Οπως είπε, συζήτησαν «τις άριστες σχέσεις και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».
70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Ν. ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ
Δεν σταματά να φωτίζει τους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες

Ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ

«Η θυσία του Ν. Νικηφορίδη δεν σταμάτησε εδώ και 70 χρόνια να φωτίζει τους αντιιμπεριαλιστικούς - αντιπολεμικούς και φιλειρηνικούς αγώνες του λαού μας», τονίζει η ΕΕΔΥΕ σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη συμπλήρωση σήμερα, 5η Μάρτη, 70 χρόνων από τη δολοφονία του, από το μετεμφυλιακό αστικό κράτος που τον εκτέλεσε μαζί με άλλους έξι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ σημειώνει ότι «ο Νίκος Νικηφορίδης, όταν εκτελέστηκε, ήταν ένας 23χρονoς νέος, που, παρά το νεαρό της ηλικίας του, είχε προλάβει να πάρει μέρος στους εθνικοαπελευθερωτικούς και αντιφασιστικούς αγώνες του λαού μας μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, στην οποία εντάχθηκε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Για τη δράση του αυτή το αστικό κράτος τον εξόρισε αρχικά στην Ικαρία και στη συνέχεια στο κολαστήριο της Μακρονήσου. Παρά τα φρικτά βασανιστήρια δεν λύγισε, δεν υπέγραψε δήλωση μετανοίας και αποκήρυξης των ιδεών του.

Μετά την απελευθέρωσή του από τη Μακρόνησο βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου συνελήφθη ξανά και δικάστηκε από στημένο στρατοδικείο. Η κατηγορία και η καταδίκη, με την οποία στήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα, ήταν "η συλλογή υπογραφών για την ειρήνη", η συλλογή υπογραφών ενάντια στην εξάπλωση των ατομικών όπλων, μία καμπάνια του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, γνωστή ως "Εκκληση της Στοκχόλμης" (...) Καταδικάστηκε με βάση τον "Αναγκαστικό Νόμο 509" για δήθεν σύσταση παράνομου μηχανισμού κατασκοπείας, νόμο με τον οποίον δεκάδες χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι αντιφασίστες, λαϊκοί αγωνιστές οδηγήθηκαν στα εκτελεστικά αποσπάσματα, στις φυλακές και στις εξορίες.

Η απόφαση του δικαστηρίου ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων διεθνώς. Επιστολές προς την ελληνική κυβέρνηση έστειλαν κορυφαίοι διανοούμενοι και επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Ο φυσικός Αλμπερτ Αϊνστάιν, ο φιλόσοφος, αγωνιστής για την ειρήνη Μπέρτραντ Ράσελ, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Φρεντερίκ Ζολιό και η σύζυγός του Ιρέν Κιουρί, αντιφασίστες αγωνιστές και κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ Χημείας και πολλοί άλλοι».

Η ΕΕΔΥΕ τονίζει πως σήμερα «αυξάνει ολοένα και περισσότερο η απειλή νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων με θύματα τους λαούς. Η κυβέρνηση της ΝΔ - με τη στήριξη όλων των κομμάτων του ευρωατλαντισμού - συνεχίζει πιστά την πολιτική των προηγούμενων. Μία πολιτική στενής πρόσδεσης στους δολοφονικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, συμβάλλει στην ενίσχυση των στρατιωτικών δομών της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας».

Και καλεί «την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τις γυναίκες και τη νεολαία της χώρας μας να πυκνώσουν τις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού και φιλειρηνικού κινήματος. Κόντρα στις πολεμοκάπηλες σημαίες των αστών, να υψώσουν τη δική τους σημαία της συναδέλφωσης των λαών, της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, της φιλίας και της συνεργασίας», συνεχίζοντας τον αγώνα για να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις, καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό. Καμία αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν. Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Επαφές Μπορέλ στην Κύπρο

Τηλεδιάσκεψη Μέρκελ χτες με Αναστασιάδη, σήμερα με Ερντογάν

«Μια ολοκληρωμένη διευθέτηση (του Κυπριακού) θα ήταν επωφελής για την Κύπρο και την ΕΕ, καθώς και για την ευρύτερη ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, που χτες βράδυ έφτασε στην Κύπρο για επαφές, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα τέλη του μήνα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Μπορέλ επανέλαβε ότι «είναι σημαντικό να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις στο νησί και να υπονομεύσουν την επιστροφή στον διάλογο ή την επιτυχία των μελλοντικών συνομιλιών». Τόνισε πως «οι φυσικοί πόροι που βρίσκονται εντός και γύρω από την Κύπρο θα πρέπει να ωφελούν όλους τους Κύπριους και να αποτελούν ισχυρό κίνητρο για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής διευθέτησης στην Κύπρο». Τέλος, ξεκαθάρισε ότι «τόσο οι ελληνοτουρκικές διμερείς διερευνητικές συνομιλίες όσο και το Κυπριακό είναι σημαντικά κομμάτια που παρακολουθούμε στενά μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου. Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν ήδη υπογραμμίσει τον Δεκέμβριο ότι η βιώσιμη αποκλιμάκωση και η πρόοδος σε αυτά τα θέματα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας».

Στο μεταξύ, τηλεδιάσκεψη είχαν χτες η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, την οποία ο δεύτερος χαρακτήρισε «μακρά αλλά και αρκετά δημιουργική». Πρόσθεσε ότι «την παρακάλεσα να διαβιβάσει προς τον Τούρκο Πρόεδρο με τον οποίο αύριο (σ.σ. σήμερα) θα έχουν συνομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης πως θα πρέπει η Τουρκία να παραμείνει μακράν προκλήσεων (...) πως θα πρέπει την ίδια ώρα αν θέλει θετική ατζέντα να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις που δεν θα παραγνωρίζει κανένα των κρατών - μελών». Η καγκελάριος «έδειξε ετοιμότητα να διαδραματίσει ρόλο στην προσπάθεια, ώστε από τη μια να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε προκλητικές από πλευράς Τουρκίας ενέργειες, ενώ την ίδια ώρα δήλωσε θετική στο να συμβάλει ώστε η ΕΕ να είναι παρούσα (...) έτσι ώστε η επιδιωκόμενη λύση (σ.σ. στο Κυπριακό) να είναι η επιθυμητή».

Σημειωτέον, οι επαφές Μπορέλ και Μέρκελ έρχονται στον απόηχο των σεναρίων για αλλαγή της όδευσης του «EastMed», που θα παρακάμπτει την Κύπρο. Παρά πάντως τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης να αποκλείσει το ενδεχόμενο «αλλαγής όδευσης του "EastMed"», ήδη χτες κάποια ελληνοκυπριακά δημοσιεύματα (π.χ. «Φιλελεύθερος») διαπίστωναν ότι «η Λευκωσία αγνοούσε συζητήσεις για τον "EastMed"».

Στο μεταξύ, χτες, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, υπέγραψε με τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους, Ερσάν Σανέρ, συμφωνία οικονομικής και νομισματικής συνεργασίας. Οπως δήλωσε ο Οκτάι, αυτή μεταξύ άλλων «περιλαμβάνει δράσεις οι οποίες θα ενισχύσουν την υπάρχουσα υποδομή (στα Κατεχόμενα), ειδικά στις μεταφορές, στις επικοινωνίες, στο εμπόριο, στη βιομηχανία, στη νεολαία και τον αθλητισμό, καθώς και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Ο ίδιος κατηγόρησε Λευκωσία και Βρυξέλλες ότι έχουν εγκαταλείψει τους Τουρκοκύπριους, αναφερόμενος στη διαδικασία εφοδιασμού τους με εμβόλια κατά της Covid-19, και κατέληξε: «Τουρκία και ΤΔΒΚ θα νικήσουν μαζί, θα επιτύχουν μαζί, θα προχωρήσουν μαζί».

Τέλος, ας καταγραφεί ότι χτες συνεδρίασε και η Επιτροπή Ασφαλείας και Εξωτερικής Πολιτικής της τουρκικής προεδρίας, εξετάζοντας εκτός από τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και αυτές της χώρας με τη Ρωσία αλλά και την Κίνα. Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της, Ιμπραχίμ Καλίν, η Επιτροπή ασχολήθηκε με όλες τις περιφερειακές εξελίξεις αλλά και τις ανάγκες του «αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

  • Ο πρόεδρος της τουρκικής Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV για τη συμμετοχή της χώρας στην παραγωγή των «F-35» (που «πάγωσε» στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων για την απόκτηση των «S-400») είπε ότι «ο στόχος όλων των δικών μας προσπαθειών δεν είναι απαραιτήτως να επιστρέψουμε στο πρόγραμμα, αλλά μάλλον να αποζημιωθούμε για τις αδικίες και για την απώλεια δικαιωμάτων μας».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ