Παρασκευή 5 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Επαφές Μπορέλ στην Κύπρο

Τηλεδιάσκεψη Μέρκελ χτες με Αναστασιάδη, σήμερα με Ερντογάν

«Μια ολοκληρωμένη διευθέτηση (του Κυπριακού) θα ήταν επωφελής για την Κύπρο και την ΕΕ, καθώς και για την ευρύτερη ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, που χτες βράδυ έφτασε στην Κύπρο για επαφές, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα τέλη του μήνα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Μπορέλ επανέλαβε ότι «είναι σημαντικό να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις στο νησί και να υπονομεύσουν την επιστροφή στον διάλογο ή την επιτυχία των μελλοντικών συνομιλιών». Τόνισε πως «οι φυσικοί πόροι που βρίσκονται εντός και γύρω από την Κύπρο θα πρέπει να ωφελούν όλους τους Κύπριους και να αποτελούν ισχυρό κίνητρο για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής διευθέτησης στην Κύπρο». Τέλος, ξεκαθάρισε ότι «τόσο οι ελληνοτουρκικές διμερείς διερευνητικές συνομιλίες όσο και το Κυπριακό είναι σημαντικά κομμάτια που παρακολουθούμε στενά μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου. Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν ήδη υπογραμμίσει τον Δεκέμβριο ότι η βιώσιμη αποκλιμάκωση και η πρόοδος σε αυτά τα θέματα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας».

Στο μεταξύ, τηλεδιάσκεψη είχαν χτες η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, την οποία ο δεύτερος χαρακτήρισε «μακρά αλλά και αρκετά δημιουργική». Πρόσθεσε ότι «την παρακάλεσα να διαβιβάσει προς τον Τούρκο Πρόεδρο με τον οποίο αύριο (σ.σ. σήμερα) θα έχουν συνομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης πως θα πρέπει η Τουρκία να παραμείνει μακράν προκλήσεων (...) πως θα πρέπει την ίδια ώρα αν θέλει θετική ατζέντα να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις που δεν θα παραγνωρίζει κανένα των κρατών - μελών». Η καγκελάριος «έδειξε ετοιμότητα να διαδραματίσει ρόλο στην προσπάθεια, ώστε από τη μια να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε προκλητικές από πλευράς Τουρκίας ενέργειες, ενώ την ίδια ώρα δήλωσε θετική στο να συμβάλει ώστε η ΕΕ να είναι παρούσα (...) έτσι ώστε η επιδιωκόμενη λύση (σ.σ. στο Κυπριακό) να είναι η επιθυμητή».

Σημειωτέον, οι επαφές Μπορέλ και Μέρκελ έρχονται στον απόηχο των σεναρίων για αλλαγή της όδευσης του «EastMed», που θα παρακάμπτει την Κύπρο. Παρά πάντως τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης να αποκλείσει το ενδεχόμενο «αλλαγής όδευσης του "EastMed"», ήδη χτες κάποια ελληνοκυπριακά δημοσιεύματα (π.χ. «Φιλελεύθερος») διαπίστωναν ότι «η Λευκωσία αγνοούσε συζητήσεις για τον "EastMed"».

Στο μεταξύ, χτες, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, υπέγραψε με τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους, Ερσάν Σανέρ, συμφωνία οικονομικής και νομισματικής συνεργασίας. Οπως δήλωσε ο Οκτάι, αυτή μεταξύ άλλων «περιλαμβάνει δράσεις οι οποίες θα ενισχύσουν την υπάρχουσα υποδομή (στα Κατεχόμενα), ειδικά στις μεταφορές, στις επικοινωνίες, στο εμπόριο, στη βιομηχανία, στη νεολαία και τον αθλητισμό, καθώς και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Ο ίδιος κατηγόρησε Λευκωσία και Βρυξέλλες ότι έχουν εγκαταλείψει τους Τουρκοκύπριους, αναφερόμενος στη διαδικασία εφοδιασμού τους με εμβόλια κατά της Covid-19, και κατέληξε: «Τουρκία και ΤΔΒΚ θα νικήσουν μαζί, θα επιτύχουν μαζί, θα προχωρήσουν μαζί».

Τέλος, ας καταγραφεί ότι χτες συνεδρίασε και η Επιτροπή Ασφαλείας και Εξωτερικής Πολιτικής της τουρκικής προεδρίας, εξετάζοντας εκτός από τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και αυτές της χώρας με τη Ρωσία αλλά και την Κίνα. Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της, Ιμπραχίμ Καλίν, η Επιτροπή ασχολήθηκε με όλες τις περιφερειακές εξελίξεις αλλά και τις ανάγκες του «αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

  • Ο πρόεδρος της τουρκικής Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV για τη συμμετοχή της χώρας στην παραγωγή των «F-35» (που «πάγωσε» στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων για την απόκτηση των «S-400») είπε ότι «ο στόχος όλων των δικών μας προσπαθειών δεν είναι απαραιτήτως να επιστρέψουμε στο πρόγραμμα, αλλά μάλλον να αποζημιωθούμε για τις αδικίες και για την απώλεια δικαιωμάτων μας».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ