Παρασκευή 5 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ - ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Σε διαρκή αναμέτρηση με τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας οι εργαζόμενοι

Από την κινητοποίηση στην Πάτρα
Από την κινητοποίηση στην Πάτρα
Την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς της Alpha Bank αναδεικνύει με επιστολή του το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Το Σωματείο αναφέρει χαρακτηριστικά «τα καταστήματα της Alpha Bank σε Βριλήσσια, Κολωνάκι, Φιλελλήνων, Νέο Φάληρο, Ασπρόπυργο κ.α.».

Οπως επισημαίνει το Σωματείο, «παρότι τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται καθημερινά, τα καταστήματα εξακολουθούν να λειτουργούν με το 100% των εργαζομένων! Δεκάδες συνάδελφοι καλούνται να εργαστούν χωρίς την εξασφάλιση των ενδεδειγμένων αποστάσεων, χωρίς να τηρείται αυστηρά ο αριθμός πελατών ανά τ.μ. με απουσία προστατευτικών πλεξιγκλάς και άλλων μέσων προστασίας. Ενώ η απολύμανση των χώρων - επιφανειών είναι ελλιπέστατη».

«Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχουν καταστήματα όπου η καθαρίστρια δεν παραμένει στο χώρο ούτε δύο ώρες (...) Ακόμη κι όταν εντοπίζεται κρούσμα όχι μόνο δεν παίρνονται σε όλες τις περιπτώσεις εκείνα τα μέτρα που πρέπει (...) αλλά η εργοδοσία ζητάει να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι για δουλειά, χωρίς τεστ, προφασιζόμενη πως είχαν τεθεί αυτοί σε καραντίνα 14 ημερών και τέλος!». Οι ενέργειες αυτές «θέτουν σε κίνδυνο όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους», ενώ «αφορά άμεσα και τους πελάτες πολλοί εκ των οποίων είναι υπερήλικες - συνταξιούχοι ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».

Νέα παρέμβαση σε κατάστημα της «Σκλαβενίτης» στην Αχαΐα

Παρέμβαση έξω από το κατάστημα της «Σκλαβενίτης» στην Περιβόλα πραγματοποίησε προχτές το κλαδικό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας, με αφορμή τη συρροή κρουσμάτων, το τελευταίο διάστημα, στο συγκεκριμένο κατάστημα.

Το Σωματείο ανάρτησε πανό, μοίρασε ανακοίνωσή του σε πελάτες και εργαζόμενους, με την οποία αναδεικνύει την τραγική κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας στους χώρους των σούπερ μάρκετ. Διαμήνυσε στην εργοδοσία και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ότι «αν δεν πάρουν τώρα δραστικά μέτρα θα μας έχουν μπροστά τους! Η χτεσινή παρέμβαση θα επαναλαμβάνεται σε κάθε αλυσίδα και κατάστημα που έχουμε τέτοια φαινόμενα. Δεν θα επιτρέψουμε να έχουμε άλλον νεκρό συνάδελφό μας όπως είχαμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη».

Κινητοποίηση στα δικαστήρια της Ευελπίδων

Σε κινητοποίηση σήμερα, Παρασκευή, στις 9 π.μ., στα δικαστήρια της Ευελπίδων στην Αθήνα, καλούν η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων, το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων και δικαστικοί υπάλληλοι, διεκδικώντας τακτικές απολυμάνσεις, δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους, χορήγηση των αναγκαίων μέσων προστασίας σε επαρκείς ποσότητες, προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας στα δικαστήρια.

Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε προχτές και στο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά, όπου έχουν καταγραφεί 7 κρούσματα τις τελευταίες δύο βδομάδες ενώ ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του. Το Σωματείο και η Επιτροπή αναδεικνύουν τις ευθύνες της ηγεσίας της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιά, που αναπαράγουν το αποπροσανατολιστικό δίλημμα «ανοιχτά ή κλειστά δικαστήρια» και ζητούν την επαναλειτουργία τους, χωρίς όμως να διεκδικούν κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας.

Κανένα ουσιαστικό μέτρο στις προσφυγικές δομές

Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στις Προσφυγικές Δομές καταγγέλλει ότι κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν λήφθηκε στη δομή των Διαβατών, στη Θεσσαλονίκη, μετά και τη διαπίστωση κρουσμάτων κορονοϊού τόσο σε πρόσφυγες όσο και σε εργαζόμενους. Ταυτόχρονα αναδεικνύει ότι ο συνωστισμός χιλιάδων ανθρώπων σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας, εν μέσω πανδημίας, θέτει σε κίνδυνο τις ζωές προσφύγων και εργαζομένων.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αυτές τις μέρες εμφανίστηκαν κρούσματα Covid-19 στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά, τόσο στους πρόσφυγες που διαμένουν εκεί όσο και σε εργαζόμενους. Και ενώ ήταν ήδη γνωστά τα κρούσματα, δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για να προστατευτεί η υγεία προσφύγων και μεταναστών αλλά ακόμη και τα τεστ σε εργαζόμενους έγιναν κάποιες μέρες αργότερα βάζοντας με τον τρόπο αυτό σε κίνδυνο τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν περιπτώσεις εργαζομένων που χρειάστηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο».

Καταγγέλλει απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης «με προβλήματα ακόμη και στην υδροδότηση, ανθρώπους που διαμένουν σε σκηνές εν μέσω παγετού, συνωστισμό και ανύπαρκτα μέσα υγιεινής».

Η Επιτροπή Αγώνα καλεί όλους τους εργαζόμενους, ενωμένοι, να απαιτήσουν να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται για την προστασία της υγείας τους: Μαζικά - επαναλαμβανόμενα τεστ, κατάλληλοι χώροι για την απομόνωση κρουσμάτων, συχνές απολυμάνσεις, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους τους διαμένοντες. Επίσης, μονιμοποίηση των εργαζομένων που δουλεύουν στις προσφυγικές δομές. «Απεγκλωβισμός τώρα! Κατάργηση των συμφωνιών της ΕΕ με τους συμμάχους της που εγκλωβίζουν τους ξεριζωμένους στη χώρα μας. Ταχύτερες διαδικασίες ασύλου ώστε να μεταβούν οι άνθρωποι στις χώρες προορισμού τους», σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση.

ΟΑΣΘ: Φρακάρουν τα λεωφορεία

Την ανάγκη επίταξης όλων των διαθέσιμων ιδιωτικών μέσων (ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία κ.λπ.) για να πυκνώσουν τα δρομολόγια και να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού, αναδεικνύει η ΔΑΣ ΟΑΣΘ, με αφορμή το νέο περιστατικό ακινητοποίησης λεωφορείου λόγω πληρότητας.

Οπως καταγγέλλει, προχτές, οδηγός ενημέρωσε τον επόπτη βάρδιας για πληρότητα εντός του λεωφορείου που ξεπερνούσε τα όρια του 65% που έχει θέσει ο ΕΟΔΥ και υποτίθεται ότι ο ΟΑΣΘ πρέπει να διασφαλίζει ότι τηρείται. Μάλιστα, ο οδηγός ακινητοποίησε το λεωφορείο στη στάση «Λευκός Πύργος» και περίμενε τη συνδρομή της υπηρεσίας για την ...αποσυμφόρηση, που συνήθως γίνεται με σύσταση προς τους επιβάτες να κατέβουν από το όχημα. Σημειώνεται ότι η συμφόρηση και η παραβίαση του ορίου αυτού είναι καθημερινό φαινόμενο, με την αντίδραση του οδηγού απλά να επιβεβαιώνει την ανάγκη άμεσων μέτρων, χωρίς η διοίκηση του ΟΑΣΘ να κάνει το παραμικρό, αφού είτε αφήνει τους επιβάτες να συνωστίζονται μέσα στα λίγα λεωφορεία που έχει σε κίνηση καθημερινά είτε τους κατεβάζει από τα οχήματα.

Η ΔΑΣ ΟΑΣΘ καταγγέλλει ότι δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο περιστατικό. «Παρά τις δηλώσεις και τις δεσμεύσεις τα λεωφορεία και γενικά τα ΜΜΜ συνεχίζουν να αποτελούν εστίες διασποράς του ιού και όλα αυτά σε συνθήκες περιορισμού της κυκλοφορίας, που σημαίνει ότι αντικειμενικά υπάρχει λιγότερο επιβατικό κοινό.

Ο λαός πληρώνει με κίνδυνο τη ζωή του την πολιτική της απαξίωσης των ΜΜΜ, που σκοπό έχει να δικαιολογήσει την ενίσχυση των ιδιωτών παρόχων συγκοινωνιακού έργου και ενοικίασης οχημάτων».

Ζητά: Επίταξη όλων των διαθέσιμων ιδιωτικών ΜΜΜ για όσο διάστημα κρατήσει η πανδημία. Προσλήψεις προσωπικού. Κρατική επιχορήγηση για αγορά ανταλλακτικών. Ενίσχυση του ΟΑΣΘ με καινούργια λεωφορεία. Καθημερινό έλεγχο της διασποράς με τεστ σε κεντρικούς σταθμούς και αφετηρίες σε εργαζόμενους και επιβάτες, καθημερινή απολύμανση (όχι ψεκασμός) των χώρων αναμονής και των οχημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ