Παρασκευή 5 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Το Κόμμα ως ιδεολογικός - πολιτικός καθοδηγητής του εργατικού κινήματος

Την τελευταία 10ετία διανύουμε μια πρωτόγνωρη περίοδο, με την οικονομική κρίση που συνοδεύτηκε πολιτικά με την απώλεια χιλιάδων ψήφων των παραδοσιακών κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, και στη συνέχεια ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την άνοδο του φασισμού - εθνικισμού, και εδώ και ένα χρόνο την πανδημία συνοδευόμενη από νέα οξυμένη καπιταλιστική κρίση. Το Κόμμα αυτήν την περίοδο από το 20ό Συνέδριο κατάφερε να χαράξει μια πρωτοπόρα πορεία, να αντιμετωπίσει ιδιαίτερες και πρωτόγνωρες καταστάσεις και κατάφερε να μην πέσει στην παγίδα της εθνικής ενότητας την οξυμένη περίοδο της πανδημίας, να μην πέσει στις παγίδες του εθνικισμού και κοσμοπολιτισμού με το Μεταναστευτικό και ιδιαίτερα στην κρίση του Εβρου. Να ξεχωρίσει με τις θέσεις του και τα συνθήματα, από την έναρξη της πανδημίας, με στοχευμένες κινήσεις, σεβασμό στην επιστήμη αλλά και σπάζοντας το πέπλο της σιωπής που προσπάθησε να επιβάλει η κυβέρνηση με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης.

Ολη αυτή η δραστηριότητα αποτυπώνεται και στην ωριμότητα του 1ου κειμένου των Θέσεων του Συνεδρίου.

Τα ζητήματα που ανοίχτηκαν με το Μεταναστευτικό και την πανδημία δείχνουν την ιδεολογικοπολιτική ωριμότητα του Κόμματος σε κρίσιμες καταστάσεις και την ιδεολογικοπολιτική του θωράκιση.

Οι φράσεις «η αυτονόητη φύλαξη των συνόρων» και τα «καλυμμένα στόματα έχουν φωνή» άνοιξαν ζητήματα και μας προετοίμασαν και για δυσκολότερες ίσως καταστάσεις όπως π.χ. σε εμπόλεμη περίοδο.

Την ίδια στιγμή στο κίνημα, στα πλαίσια της ανασύνταξης του κινήματος και παρά τα όποια προβλήματα στην αφομοίωση για το τι εννοούμε ανασύνταξη, υπήρξε ένας συνδυασμός αντιπαράθεσης οξυμένος αλλά και συσπείρωσης σωματείων, συνδικαλιστών όπως η σύγκρουση στο ΕΚ Πάτρας, το συνέδριο της ΓΣΕΕ κ.λπ.

Τη στιγμή που οξύναμε, και σωστά, την αντιπαράθεση με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, την ίδια στιγμή έχουμε κάνει βήματα στο να συσπειρώνουμε σωματεία, συνδικαλιστές, μπροστά στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, απεργίες, θέματα υγείας, απαγορεύσεων κ.ά.

Σε επίπεδο Επιτροπής Περιοχής σωστά και έγκαιρα πριν από την έναρξη της πανδημίας δόθηκε ο προσανατολισμός για τη σημασία του τουρισμού στην περιοχή και την οργάνωση της παρέμβασής μας από τη στιγμή που εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι κάτω από άθλιες συνθήκες διαμονής και σίτισης και έρμαια κάθε εργοδοτικής εκμετάλλευσης, κύρια σε Ζάκυνθο, Ηλεία, Κεφαλονιά.

Με αυτόν τον τρόπο καταρχήν έγινε μια προσπάθεια να κατανοηθεί η σημασία της παρέμβασής μας στον τουρισμό. Δηλαδή, βοήθησε να κατανοηθεί ότι είναι σημαντικός τομέας η σημασία της παρέμβασής μας στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, παρά τη μη μονιμότητά τους στο χώρο εργασίας.

Η συντονισμένη παρέμβαση Κόμματος και κινήματος με σχεδιασμό από την Ε.Π., με συγκεντρώσεις στελεχών του Κόμματος και παρά τις δυσκολίες που έφερε η πανδημία, σε Ζάκυνθο, Αμαλιάδα, Κεφαλονιά, το 4σέλιδο της Ε.Π. για τον τουρισμό, η έγκαιρη δράση μας στο κίνημα εν μέσω πανδημίας οδήγησε σε μια πρώτη συσπείρωση εργαζομένων στον τουρισμό γύρω από τα ταξικά προσανατολισμένα σωματεία και τον Ιούνη εκφράστηκε με μεγάλες συγκεντρώσεις και ποικίλες μορφές δράσης σε Ζάκυνθο, Κάστρο Κυλλήνης και Κεφαλονιά. Οι συνεχείς κινητοποιήσεις, οι Επερωτήσεις στη Βουλή, το άπλωμα της Επιτροπής αλληλεγγύης στη Ζάκυνθο, βοήθησαν στο να μπει και νέος κόσμος στο Κόμμα. Ξεκαθαρίζουμε εδώ ότι σαφώς έγινε μια προσπάθεια, η οποία όμως δεν μας αφήνει ικανοποίηση και δείχνει τις αδυναμίες μας για τον μικρό αριθμό στρατολογιών.

Δεν καταφέραμε να βελτιώσουμε τη δουλειά στις Τομεακές και ιδιαίτερα στις ΚΟΒ, κλαδικές και εδαφικές, για να αναπτύξουμε περαιτέρω το σχεδιασμό.

Αντίστοιχα και στη Ζάκυνθο παρότι σε επίπεδο κινήματος κάνουμε δράσεις και έχει κατακτήσει κύρος το σωματείο στους εργαζόμενους του τουρισμού, π.χ. η συγκέντρωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην πλατεία Σολωμού ξεπέρασε τα 300 άτομα, ενώ φέτος είχαμε περισσότερες από 300 αιτήσεις επαναπρόσληψης όταν οι αντίστοιχες περσινές ήταν 80. Παρ' όλα αυτά αν και πήραμε μέτρα όπως με τη δημιουργία πολλών κλαδικών ΚΟΒ, δεν έχουμε αντιστοιχήσει τη δουλειά μας σε επίπεδο κομματικής παρέμβασης διατηρώντας ακόμα έναν πολύ μικρό περίγυρο εργαζομένων στον τουρισμό που μπορούμε να τους κρατάμε με «Ριζοσπάστη», συσκέψεις και να αποτελούν δεξαμενή στρατολογίας.

Αμεσης προτεραιότητάς μας το επόμενο διάστημα πρέπει να είναι να αποκτήσουμε δυνάμεις σε ομίλους ξενοδοχείων στη Ζάκυνθο αναπτύσσοντας περαιτέρω την κομματική μας παρέμβαση.

Αντίστοιχα, στην Ηλεία, αναμένονται μεγάλες επενδύσεις από το τουριστικό κεφάλαιο, είναι προτεραιότητα η ανάπτυξη της δουλειάς μας και η αντίστοιχη κομματική στήριξη σε αυτήν τη δουλειά.

Ιδιαίτερα πρέπει να ασχοληθούμε με την ανάπτυξη νέων συνδικαλιστικών στελεχών, κάτι στο οποίο έχουμε αδυναμία και λόγω των νέων συνθηκών, τηλεργασία, δύσκολα ωράρια, που θα επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα έλλειψη εμπειρίας πολλών στελεχών από τη δουλειά στο κίνημα.

Στην ίδια κατεύθυνση βοήθησαν πολύ οι καθοδηγητικές οδηγίες και με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για την παρέμβασή μας στον πολιτισμό. Αρχικά ήρθαμε σε επαφή με πολιτιστικούς συλλόγους. Μέσα από αυτήν τη δουλειά και εν μέσω καραντίνας καταφέραμε να βοηθήσουμε στην ίδρυση του σωματείου μουσικών στη Ζάκυνθο που ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβρη και ήδη έχει προχωρήσει σε πολλές κινητοποιήσεις είτε σε συντονισμό με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο είτε σε δράσεις και συγκεντρώσεις του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου. Στη μεγάλη συγκέντρωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην πλ. Σολωμού συμμετείχαν 27 μουσικοί επί σκηνής.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως οι Θέσεις έπρεπε να αναπτύξουν και ένα κομμάτι για τη σημασία του αθλητισμού και τις παρεμβάσεις μας σε αυτόν τον τομέα, τη στιγμή που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια μεγάλο κομμάτι της νεολαίας αλλά και της εργατικής τάξης και μάλιστα με ραγδαία άνοδο σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, ασχολείται πιο συνειδητά με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Πρέπει να συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε για κάθε ζήτημα που απασχολεί την εργατική τάξη και να πρωτοστατούμε επιδεικνύοντας πρωτοπόρα χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή να συνδυάζουμε και το ουσιαστικό κομμάτι της ιδεολογικοπολιτικής και κομματικής μας παρέμβασης. Να μην τα μπουκώνουμε όλα π.χ. σε μια ανακοίνωση λίγο ΠΑΜΕ λίγο ΚΚΕ για να συνδυάσουμε τα καθήκοντα, δημιουργώντας στην ουσία περισσότερες συγχύσεις. Η κατανόηση των θέσεών μας και της ιδεολογίας μας εκλαϊκεύει την παρέμβασή μας, γίνεται πιο κατανοητή, συσπειρώνει κόσμο, μας ανοίγει δρόμους.

Εχει πολύ μεγάλη σημασία, που το επισημαίνουν και οι Θέσεις. Δεν μπορεί το ΠΑΜΕ να υποκαταστήσει το Κόμμα σαν ιδεολογικοπολιτικός καθοδηγητής του κινήματος.

Πρέπει σαν Κόμμα και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά να αποκτήσουμε τη θεωρητική ιδεολογικοπολιτική θωράκιση και να αντιμετωπίζουμε προβλήματα τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά σε πιο σύνθετες συνθήκες και σε πιθανόν απρόβλεπτες εξελίξεις.


Γιώργος Κωνσταντίνου
Μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.Πρόεδρος Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ζακύνθου

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για τα συλλαλητήρια του Σαββάτου στις πέντε πόλεις (2022-02-24 00:00:00.0)
Πείρα από τη δράση μας στον κλάδο του Τουρισμού - Επισιτισμού στα Χανιά (2021-02-13 00:00:00.0)
Να σταλεί μήνυμα αγώνα και διεκδίκησης από κάθε χώρο δουλειάς (2020-04-23 00:00:00.0)
Πείρα από την παρέμβαση των κομματικών δυνάμεων στους χώρους της Πρόνοιας (2015-03-21 00:00:00.0)
Για την προώθηση της ενότητας της εργατικής τάξης (2013-06-09 00:00:00.0)
Πλούσιος προβληματισμός και εποικοδομητικές προτάσεις (2009-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ