Παρασκευή 5 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Τριακόσιες χιλιάδες!

Αγαπητά μέλη και στελέχη, αγαπητοί σύνεδροι του προσεχούς Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος που κρατάτε με τόση επιτυχία ψηλά τις σημαίες του αγώνα για το δίκιο και τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική δημοκρατία, γεια σας. Είμαι κι εγώ, όπως και πολλοί σαν κι εμένα απ' το οικογενειακό και φιλικό μου περιβάλλον, υπερήφανος που σας ψηφίζω. Ευγνώμων κιόλας. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι χωρίς εσάς η ζωή μας σήμερα θα 'ταν ακόμα πιο δύσκολη και σκοτεινή από πολλές πλευρές. Η Ιστορία θα καταγράψει ότι σε μια περίοδο παγετώνων, όπως την είχε χαρακτηρίσει κάποτε ο Μίκης Θεοδωράκης, εσείς εμείνατε κι εσείς εγίνατε ο πιο φωτεινός ανέσπερος φάρος για τα λαϊκά δίκαια σ' όλη την Ευρώπη!

Ολος δικός σας είν' αυτός ο μεγάλος τίτλος τιμής. Μην τον απαξιώσετε ποτέ. Οσες αδυναμίες όπως λένε οι Θέσεις κι αν παρουσιάζει η δουλειά σας, όσα λάθη ή παραλείψεις κι αν κάνετε όπως όλοι οι άνθρωποι που αγωνίζονται, από εσάς παίρνουμε κουράγιο. Εννοώ εμάς τους άλλους του φιλικού και οικογενειακού μου περιβάλλοντος που σας ψηφίζουμε και πού και πού κουνάμε κάπως το δαχτυλάκι μας να βοηθήσουμε λιγουλάκι, είτε με λίγα χρήματα είτε με λόγια στον χώρο δουλειάς και κατοικίας ή, άλλοτε, δεν κάνουμε τίποτα.

Δεν είδα ή δεν κατάλαβα να το τονίζετε, αλλά όλοι μαζί από κοινού μ' εσάς είμαστε τριακόσιες ολόκληρες χιλιάδες! Τόσοι δεν εμετρηθήκαμε στις εκλογές όσοι εστοιχηθήκαμε μαζί;

Πολύ καλά κάνετε - ως πολύ μεγάλη συναίσθηση ευθύνης το εισέπραξα και το εθαύμασα - που επισημαίνετε τον κίνδυνο να υπάρξει όπως λέτε περαιτέρω σημαντική υποχώρηση του κινήματος. Επίτευγμα δικό σας είναι ωστόσο, φίλες και φίλοι, το γεγονός ότι το Κόμμα σας απ' το προηγούμενο Συνέδριό σας ίσαμε σήμερα, σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες διεθνώς, εκράτησε σε γενικές γραμμές, όπως πιστεύω, τη δυναμική του ποιοτικά επαυξημένη μάλιστα. Αρα, μπορείτε κι ακόμα καλύτερα!

Πλησιάστε μας όμως τους πολιτικούς φίλους και τις φίλες σας πιο πολύ να πάρουμε όλοι μας κουράγιο, δύναμη, ν' αντέξουμε και ν' αποκτήσουμε νέα δύναμη. Δεν μας ξέρετε καλά, πολλούς μάλιστα, τους περισσότερους φοβάμαι, δεν μας ξέρετε, ούτε προλαβαίνετε, όταν θέλετε, να μας ψάχνετε! Ετσι είναι άραγε; Δεν φταίτε εσείς μόνο, νομίζω, γι' αυτό. Πολλοί για τον έναν ή τον άλλο λόγο μένουμε στο περιθώριο, αν δεν κρυβόμαστε κιόλας για να μη θέσουμε σε κίνδυνο τη θέση εργασίας μας ή για άλλους λόγους. Για ξανασκεφτείτε το όμως παρακαλώ: Τριακόσιες χιλιάδες! Ξέρω πολλούς, σας διαβεβαιώνω, που θέλουν να βοηθήσουν κάπως, μα τους αγνοείτε! Σκεφτείτε παρακαλώ πόσο καλύτερη θα μπορούσε να γίνει η κατάσταση αν ο καθένας απ' όλους εμάς εκάναμε κάτι τις περσότερο, απλά κάτι τις περσότερο, σταθερά, στο πλαίσιο όλων όσων πολλών κρίνετε ότι χρειάζονται!

Ξανοιχτείτε περσότερο, επιτρέψτε μου να πω, για να μας βρείτε και να σας βρούμε εποικοδομητικά! Δεν έχουμε όλες τις δικές σας ικανότητες κι αρετές, μα υπάρχουμε, κάτι αξίζουμε κι εμείς κι είμαστε νοερά κοντά σας! Μήπως κάποτε τα πολλά βασικά καθήκοντά σας συνδυάζονται με υπερβολικόν συγκεντρωτισμό; Με αδυναμία να μοιράσετε δουλειές, να επικοινωνήσετε, ν' ακούσετε, ν' αξιοποιήσετε ευρηματικά και παραγωγικά τα ενδιαφέροντα, τις δεξιότητες, τις επιθυμίες κιόλας, να ενθαρρύνετε και να εμπνεύσετε δηλαδή παραγωγικά, οικοδομώντας στέρεους ανθρώπινους δεσμούς, τους κομματικούς ψηφοφόρους; Αφού οργανώνετε με θαυμαστή επιτυχία τόσους αγώνες ξεσηκώνοντας λαϊκές μάζες, σίγουρα και το θέλετε και το μπορείτε κι αυτό. Πώς δικαιολογείται το γεγονός, για παράδειγμα, ν' ακούμε καμιά φορά πως τάχα δεν έχουμε «κανέναν δικό μας» σε χωριά και γειτονιές όπου η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει πάρει ακόμη και δεκάδες ψήφους;

Επιπλέον, ας ξανοιχτούμε περσότερο όλοι στον υπόλοιπο λαό, μ' εμπιστοσύνη. Αξιοποιώντας, όπως τόσο ωραία λέτε στις Θέσεις, ακόμα και την παραμικρή ευκαιρία, κάθε δυνατότητα συσπείρωσης λαϊκών δυνάμεων σε θετική κατεύθυνση, με μεγαλύτερη ευλυγισία στο διεκδικητικό πλαίσιο. Στον βαθμό που δυσκολεύει το περιβάλλον στους χώρους εργασίας, ας αξιοποιηθούν περσότερο οι ατέλειωτες ευκαιρίες σε εδαφική βάση, μέσω της «Λαϊκής Συσπείρωσης», των σωματείων, των πολιτιστικών, άλλων συλλόγων. Το εργατικό κίνημα θα ωφεληθεί.

Με πνεύμα ευρύ. Στ' ακρότατα όρια της κομματικής πολιτικής. Χωρίς δισταγμό μην επικρατήσουν άλλες δυνάμεις. Απ' όλους εμάς εξαρτάται αυτό!

Μήπως η «Λαϊκή Συσπείρωση» χρειάζεται να καλεί πού και πού έστω, με μη κομματικό χαρακτήρα, συσκέψεις φίλων που συχνά δεν έχουν πουθενά αλλού λόγο έκφρασης όπως έχουν τα πράγματα στο κίνημα από οργανωτική σκοπιά;

Κι έχει άραγε διευρυνθεί σημαντικά, στις ασφυκτικές συνθήκες δράσης με την πανδημία, ο αριθμός των ανθρώπων, φίλων του Κόμματος κι άλλων προοδευτικών ανθρώπων, στους οποίους φτάνουν ηλεκτρονικά οι τοπικές ανακοινώσεις του Κόμματος είτε της «Λαϊκής Συσπείρωσης»; Μήπως πρέπει κι αυτό να 'ναι βασικό κριτήριο προόδου;

Επίσης, μήπως αξίζει ν' αναδεικνύονται περσότερο στον «Ριζοσπάστη» οι μικρές, ασήμαντες υποτίθεται νίκες του λαού; Με χίλιες βρύσες χύνεται που θα 'λεγε κι ο Ποιητής, με χίλιες βρύσες κραίνει η πάλη των τάξεων. Εχουν χίλιες δυο εκφάνσεις ο αγώνας, η χαρά, η πίστη. Μην υποτιμούμε τίποτα!

Υπάρχουν πολλοί τρόποι, ίσως και με άρθρα των Γραμματέων κάθε νομού, να μην αφήνουμε σε χλωρό κλαρί την πολιτική και οικονομική εξουσία, να κρατάμε παντού αναμμένο, ελκυστικά, το φως της άλλης δημοκρατικής κοινωνίας.

Είμαι βέβαιος, επιτρέψτε μου να πω κλείνοντας, ότι εσείς, αφού μόνο εσείς έχετε σφαιρική εποπτεία των πραγμάτων και το Κόμμα ανήκει στα μέλη του κι έχετε αποδείξει ότι έχετε την ικανότητα να κρατάτε το ένδοξο ΚΚΕ αξιόμαχο κι αξιόπιστο, θα λάβετε τις πιο κατάλληλες σοφές αποφάσεις για το καλό του λαού μας.

Ενός λαού, μην ξεχνάμε, που θεωρεί το ΚΚΕ αξιόπιστο. Λαού, μην ξεχνάμε, που σε μεγάλο βαθμό, ακόμη και τη στιγμή που επιλέγει άλλα κόμματα στις κάλπες γιατί δεν πιστεύει στη δύναμή του και θεωρεί ανέφικτα ή και πολύ περιπετειώδη όσα του λέμε για την άλλη τη δίκαιη κοινωνική οργάνωση, όπως τα λέμε, αναγνωρίζει ότι σε πάρα πολλά έχουμε πολύ δίκιο. Σύμμαχοί μας είναι, ό,τι κι αν ψηφίζουν σήμερα, όλοι όσοι σ' ένα μεγάλο λαϊκό κύμα οργής με προοδευτικούς στόχους θα το υποστηρίξουν ή κι αν μείνουν στο σπίτι, πάντως δεν θα ταχθούν με τον εχθρό! Ολοι αυτοί! Ο κάθε λαός, μην ξεχνάμε ποτέ, στις συνθήκες του καπιταλισμού, όπως μας εδίδαξαν οι πιο φωτεινοί κομμουνιστές, θα 'ναι δέσμιος της κυρίαρχης ιδεολογίας! Πάντα λίγοι δεν ήταν οι επαναστάτες;

Σας περιμένουμε! Είμαστε πάρα πολλοί!

Δεν κοιτάτε μόνο εσείς τ' άστρα!


Πέτρος Κορφης
Συνταξιούχος


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ