Παρασκευή 5 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Στάση εργασίας για μέτρα προστασίας και οφειλόμενα από την εργοδοσία

Με 3ωρη στάση εργασίας σε όλες τις βάρδιες, χτες Πέμπτη, οι εργαζόμενοι της «Edilmac» στο μεταλλείο Ολυμπιάδας της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική απαίτησαν από την εργοδοσία μέτρα για την ασφάλεια της εργασίας, αλλά και παροχές που δεν τους αποδίδονται.

Τη στάση εργασίας προκήρυξε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων σε όλες τις βάρδιες, που εκφράστηκε και με τη σχεδόν καθολική συμμετοχή στη χτεσινή στάση εργασίας. Στη διάρκεια μάλιστα των τρίωρων στάσεων οι εργαζόμενοι συζήτησαν για την προοπτική συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα τους, σε περίπτωση που η εργοδοσία επιμείνει να μην ικανοποιεί τα αιτήματά τους. Τη συμπαράσταση στον αγώνα τους δήλωσε με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας.

Οπως καταγγέλλει το σωματείο, η εταιρεία - εργολάβος που έχει αναλάβει κομμάτι της εξόρυξης «δεν σέβεται τους κανόνες ασφαλείας, εκθέτοντάς μας σε μεγάλους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλειά μας. Κάθε μέρα δουλεύουμε σε ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, με ελάχιστο αερισμό». Επιπλέον, δεν έχει υλοποιήσει ακόμα και αιτήματα που έχει αποδεχτεί κάτω από την πίεση παλιότερων αγωνιστικών κινητοποιήσεων: Να πληρωθούν αναδρομικά τα γάλατα, χώρους ανάπαυσης σε υπόγειο και επιφάνεια κ.λπ.

Καταγγέλλει ότι μόλις πριν από πέντε μέρες έπεσε μεγάλο κομμάτι από την οροφή της στοάς, και από τύχη γλίτωσε ο εργαζόμενος που δούλευε στο σημείο μέχρι 10 λεπτά πριν.

Για όλα αυτά το Συνδικάτο έχει κάνει καταγγελίες στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας, στην Επιθεώρηση Εργασίας και στον κύριο του έργου, την «Ελληνικός Χρυσός».

Οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, διεκδικούν την τήρηση όλων των κανόνων αερισμού στο υπόγειο μεταλλείο, την τήρηση των κανόνων ασφαλείας για την υποστήριξη της στοάς, τακτική συντήρηση - επισκευή μηχανημάτων και οχημάτων. Επίσης, αύξηση μισθού σε όλους τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, πληρωμή ενοικίου κατοικίας για όσους διαμένουν εκτός της έδρας τους λόγω εργασίας, τήρηση των ωραρίων εργασίας και πληρωμή των υπερωριών με επιπλέον προσαύξηση. Καμία απόλυση εργαζόμενου. Μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ