ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Μάρτη 2021 - Κυριακή 7 Μάρτη 2021
Σελ. /40
«Βαρίδι» κινδύνων οι συμμαχίες της αστικής τάξης και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης

Σε Κάιρο και Λευκωσία τη Δευτέρα ο Ν. Δένδιας

Στο Κάιρο μεταβαίνει τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας για επαφές με τον ομόλογό του Σ. Σούκρι (είχε προηγηθεί τηλεφωνική τους επικοινωνία στις 26/2), καθώς τα ευρωατλαντικά σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου και «σταθεροποίησης» της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ μπλέκουν κι άλλο το κουβάρι των ανταγωνισμών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τις εξελίξεις να εκθέτουν την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, που εναποθέτουν την προστασία των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στις λυκοσυμμαχίες της αστικής τάξης.

Είχαν προηγηθεί δυο σημαντικές εξελίξεις: Καταρχάς η ανακοίνωση από την Αιγυπτιακή Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου EGAS ότι ξεκίνησε διεθνή διαγωνισμό για εκχώρηση αδειών ερευνών για υδρογονάνθρακες σε θαλάσσια «οικόπεδα» ανατολικά του 28ου μεσημβρινού (όπου σταμάτησε η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου), που επί της ουσίας δέχεται τις συντεταγμένες που διεκδικεί στην περιοχή ως εξωτερικό όριο της ΑΟΖ της η Τουρκία, με βάση και τις αξιώσεις ότι δεν υπάρχει επήρεια των ελληνικών νησιών, συγκεκριμένα του Καστελόριζου, άρα δεν συναντώνται οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατ. Μεσόγειο.

Ακολούθησαν δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, την Τετάρτη, ο οποίος καλωσόρισε τον διαγωνισμό που προκήρυξε το Κάιρο, τονίζοντας: «Η Αίγυπτος συνεχίζει τις δραστηριότητες όπως για σεισμικές έρευνες και αδειοδότηση εντός της υφαλοκρηπίδας της. Το κάνει συνεχίζοντας να σέβεται τη δική μας υφαλοκρηπίδα, κάτι που καλωσορίζουμε». Εστειλε και μήνυμα ότι «ανάλογα με την πορεία των διμερών μας σχέσεων, θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας και να υπογράψουμε συμφωνία και με την Αίγυπτο».

Στον απόηχό τους, ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε Τετάρτη βράδυ να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Α. Φ. Αλ Σίσι. Την επομένη η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ενημέρωσε ότι «συζήτησαν διμερή και περιφερειακά ζητήματα», αλλά απέφυγε να απαντήσει αν συζήτησαν τη «στάση» της Τουρκίας.

Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλ. Παπαϊωάννου είπε ότι οι δύο υπουργοί θα εστιάσουν τη Δευτέρα στις διμερείς σχέσεις, στην οικονομική συνεργασία, στη συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας, στις περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στην Ανατ. Μεσόγειο, στη Λιβύη κ.α., ενώ ερωτηθείς αν η Αθήνα ζήτησε από το Κάιρο να αλλάξει τις συντεταγμένες του επίμαχου «οικοπέδου», απέφυγε να απαντήσει και να σχολιάσει - όπως είπε - τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας και Αιγύπτου.

Σενάρια για τον «East Med», «συμπληρωματικά» των σχεδίων συνεκμετάλλευσης

Στο μεταξύ, εξελίξεις «τρέχουν» και με τον πολυδιαφημισμένο - ως υποτιθέμενη απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα - αγωγό «East Med». Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες μέρες δημοσιεύματα ήθελαν τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, ήδη από τον Νοέμβρη, να θέτει στον Κυρ. Μητσοτάκη «πρόταση» αλλαγής όδευσης του αγωγού, ώστε αυτός να εκκινεί μεν από το γιγαντιαίο κοίτασμα «Λεβιάθαν» στο Ισραήλ, αλλά ακολούθως να παρακάμπτει την Κύπρο, να κατευθύνεται προς την Αίγυπτο, και από εκεί στην Κρήτη και στην Αλεξανδρούπολη μέσω πλοίων, πρόταση που ο πρωθυπουργός φέρεται να προώθησε και κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του σε Κύπρο και Ισραήλ. Ενώ πρόσφατα Αίγυπτος και Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία για αγωγό που θα μεταφέρει αέριο από το «Λεβιάθαν» στις εγκαταστάσεις υγροποίησης αερίου στην Αίγυπτο.

Ερωτηθείσα την Πέμπτη αν ισχύουν οι πληροφορίες, η κυβερνητική εκπρόσωπος ουσιαστικά τις επιβεβαίωσε: «Είναι λογικό δύο χώρες της περιοχής (...) το Ισραήλ και η Αίγυπτος - που έχουν ήδη έναν αγωγό μεταξύ τους - να συζητούν ή να εξετάζουν εναλλακτικές οδεύσεις. Δεν σημαίνει αυτό σε καμία περίπτωση ότι είναι ανταγωνιστικές, αλλά συμπληρωματικές στα υφιστάμενα σχήματα».

Τα «υφιστάμενα σχήματα» εξάλλου, όπως το «East Med Gas Forum», που στήνεται με την «υψηλή εποπτεία» των ΗΠΑ στην περιοχή, «σφραγίζουν» συνολικά τις επικίνδυνες εξελίξεις για τη μοιρασιά της ενεργειακής λείας και για την «απεξάρτηση» της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, συσσωρεύοντας επιπλέον «καύσιμη ύλη» για τους ανταγωνισμούς που πληρώνουν οι λαοί.

Μόλις μια βδομάδα πριν, ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για την Ενέργεια, Φρ. Φάνον, έλεγε πως «ο αγωγός "East Med" είναι μια επιλογή, υπάρχουν και άλλες», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίξαμε με συνέπεια την ανάπτυξη της περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου» και από εκεί και πέρα εταιρείες όπως η «Chevron» «θα αξιοποιήσουν την εμπειρία τους για να καθορίσουν τις βέλτιστες οδούς εξαγωγής όσον αφορά την αξιοπιστία, την ασφάλεια, τις περιβαλλοντικές και οικονομικές επιδόσεις».

Στο ίδιο πνεύμα ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους, απάντησε με νόημα ότι «οι αγορές θα αποφασίσουν για την όδευση του αγωγού».

Την Παρασκευή και ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλ. Παπαϊωάννου, ερωτηθείς αν όντως σχεδιάζεται «εναλλακτική όδευση» του «East Med», απέφυγε να σχολιάσει, να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τέτοιες πληροφορίες.

Σημειωτέον, τη Δευτέρα ο Ν. Δένδιας επιστρέφοντας από Κάιρο θα κάνει στάση και στη Λευκωσία, για συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Ν. Χριστοδουλίδη, ενόψει της προσεχούς Συνόδου Κορυφής για τα Ευρωτουρκικά (25-26/3) και της 5μερούς για το Κυπριακό, ενώ την Τετάρτη η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζ. Χ. Λουτ, που προηγουμένως θα βρίσκεται στη Λευκωσία, θα βρεθεί στην Αθήνα.

ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Παζάρι όλων με όλους και στη μέση οι λαοί

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, αξιοποίησε την επίσκεψή του στην Κύπρο - στα τέλη της βδομάδας - για να καλέσει ξανά σε «αποκλιμάκωση» και να τονίσει τη σημασία που αυτή έχει «για την ανάπτυξη μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας». Επανέλαβε δε και πόσο κομβική θα είναι για τις ευρωτουρκικές σχέσεις η πρόοδος σε θέματα όπως το Κυπριακό, για το οποίο «τρέχουν» πυρετώδεις διεργασίες, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και της άτυπης Διάσκεψης που οργανώνει ο ΟΗΕ στις 27 - 29 Απρίλη.

Αλλωστε, όλες οι εξελίξεις και της τελευταίας βδομάδας βεβαιώνουν ότι τόσο το Κυπριακό όσο και τα Ελληνοτουρκικά αποτελούν κομμάτι του ευρύτερου ιμπεριαλιστικού παζαριού, στο πλαίσιο του οποίου υποθηκεύονται κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, με στόχο την ευρωατλαντική συνοχή και τη συνεργασία της Τουρκίας, όρος σημαντικός για την αντιμετώπιση Ρωσίας, Κίνας κ.ά.

Ενδεικτική είναι και η τηλεδιάσκεψη που είχε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, με την καγκελάριο να τονίζει ότι στη Διάσκεψη του Απρίλη «θα πρέπει να διερευνηθεί μια κοινή βάση για διαπραγματεύσεις» αλλά και να ξεκαθαρίζει ότι «για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητα ανοιχτό πνεύμα, διάθεση συμβιβασμού και από τις δύο πλευρές».

Κι ενώ την Παρασκευή αναμενόταν τηλεδιάσκεψη Μέρκελ - Ερντογάν, αντίστοιχες συστάσεις έσπευσε να κάνει και η Βρετανία, με τον ΥΠΕΞ Ντόμινικ Ράαμπ να χαρακτηρίζει το μοντέλο λύσης με διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία «σημείο εκκίνησης» των όποιων διαπραγματεύσεων αλλά και να τονίζει πως «το πιο σημαντικό» είναι οι δύο πλευρές να πάνε στη Διάσκεψη του Απρίλη «δίχως προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανεμπλακούμε στο είδος της ευελιξίας και του πραγματισμού...».

Στο ίδιο πλαίσιο, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία, Τζούντιθ Γκάρμπερ, αφού επισήμανε ότι όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο «υπάρχει συνέχεια μεταξύ της παλιάς και της νέας διοίκησης», χαρακτήρισε μια «λύση του Κυπριακού» «σημαντική για τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή», συμπληρώνοντας πως «οι ΗΠΑ πιστεύουν πως το φυσικό αέριο της Κύπρου θα πρέπει να διαμοιραστεί με δίκαιο τρόπο» αλλά και εκφράζοντας την ελπίδα ότι στη Διάσκεψη για το Κυπριακό «οι δύο πλευρές θα αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία στα σοβαρά και θα παρουσιάσουν τα δικά τους οράματα για το τι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι πρόοδος...».

Στο μεταξύ, ενδεικτική της ευρωτουρκικής «κινητικότητας» ήταν και η τηλεδιάσκεψη που είχαν οι Πρόεδροι Γαλλίας και Τουρκίας, κατά την οποία ο Ερντογάν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην «πολύ σοβαρή δυναμική» που μπορεί να έχει η γαλλο-τουρκική συνεργασία. Ακόμα, έκρινε σκόπιμο να σημειώσει στον Μακρόν ότι «ως δύο ισχυροί σύμμαχοι εντός ΝΑΤΟ» οι δύο χώρες μπορούν να κάνουν βήματα «από κοινού στον αγώνα κατά τρομοκρατικών οργανώσεων που απειλούν τις χώρες μας».

Ενδιαφέρουσα, τέλος, ήταν και η συνέντευξη που έδωσε στο ΚΥΠΕ η Γαλλίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία, Σαλίνα Γκρενέτ - Καταλάνο, που χαρακτήρισε τις «ιδέες για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, για χαλαρή ομοσπονδία» «πάρα πολύ ενδιαφέρουσες», προσθέτοντας ότι «ενθαρρύνουμε τα μέρη να δείξουν ευελιξία».

Απογειώνει την εμπλοκή

Αποφασισμένη να απογειώσει την εμπλοκή στα ευρωατλαντικά σχέδια, από τη Δυτική Αφρική μέχρι τον Περσικό Κόλπο, εμφανίζεται η κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά ήταν όσα είπε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλ. Παπαϊωάννου την Παρασκευή, σε ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

Τονίζοντας τη βούληση της κυβέρνησης να ενισχύσει παραπέρα τις σχέσεις με τη Γαλλία, αναφέρθηκε στην περιοχή του Σαχέλ, στην Αφρική, η οποία «μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, σε συνεργασία με τη Γαλλία, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση της μετανάστευσης. Είναι λοιπόν απαραίτητο να έχουμε μια παρουσία εκεί», είπε, αναφερόμενος π.χ. στο Μάλι, όπου, στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής αποστολής «EUTM Mali», υπηρετούν ήδη δυο στελέχη από τον ελληνικό Στρατό Ξηράς.

Ο Αλ. Παπαϊωάννου ρωτήθηκε αν, ακριβώς σε αυτήν τη βάση, η κυβέρνηση σκοπεύσει να ικανοποιήσει στο άμεσο μέλλον αίτημα της Γαλλίας να στείλει ελληνικό στρατιωτικό τμήμα στο πλάι των γαλλικών στρατευμάτων («Δύναμη Επιχειρήσεων TAKUBA») που επιχειρούν στη χώρα. «Είναι θέμα του υπουργείου Αμυνας, δεν θα εισέλθω σε λεπτομέρειες για αυτό το ζήτημα», απάντησε, ενώ στην επισήμανση δημοσιογράφων ότι από το ΥΠΕΘΑ παραπέμπουν στο ΥΠΕΞ για τη λήψη τέτοιας απόφασης, που θα κληθούν κατόπιν να υλοποιήσουν οι στρατιωτικοί, ο εκπρόσωπος - συνεχίζοντας αυτό το «από τον Αννα στον Καϊάφα» - παρέπεμψε εκ νέου στο ΥΠΕΘΑ. Τόνισε ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση «η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την παρουσία της εκεί» και ότι «στο πλαίσιο αυτό» θα παρθεί και η όποια απόφαση «να συμμετάσχει σε μια στρατιωτική αποστολή της ΕΕ στην περιοχή».

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «εξαιρετικές και διαρκώς βελτιούμενες» τις διμερείς σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, επαναλαμβάνοντας ότι προγραμματίζεται υπογραφή «συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας» με το Ριάντ. Θυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει εδώ και καιρό για αποστολή συστοιχίας ελληνικών «Patriot» προς ενίσχυση της αντιπυραυλικής ομπρέλας της Σαουδικής Αραβίας απέναντι στο Ιράν. Οπως όμως ξεκαθάριζε ήδη από αρχές Γενάρη ο Αλ. Παπαϊωάννου, η εν λόγω διμερής συμφωνία «δεν είναι μόνο για το ζήτημα των "Patriot", είναι ευρύτερα για την παρουσία δυνάμεων». Αντίστοιχα, το επόμενο διάστημα αναμένονται σαουδαραβικά «F-15» να μετασταθμεύσουν στη Σούδα.

Ολα αυτά με καπέλο και ΝΑΤΟ. Αλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας προγραμματίζεται να έχει την Πέμπτη 18/3 τηλεφωνική επικοινωνία με τον γγ της λυκοσυμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ, ενόψει της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών στις 23 και 24 Μάρτη.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Τρεις νέες NAVTEX

Την Πέμπτη η Τουρκία εξέδωσε τρεις νέες NAVTEX, οι οποίες λήγουν στις 21 Μάρτη, δεσμεύοντας περιοχές σε Μεσόγειο και Αιγαίο για ναυτικές ασκήσεις. Και οι τρεις ασκήσεις θα γίνουν με πραγματικά πυρά.

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας τη συνεχιζόμενη άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανάρτησή του έγραψε πως «Μαύρη Θάλασσα, Μεσόγειος και Αιγαίο είναι Γαλάζια Πατρίδα για εμάς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ