Σάββατο 6 Μάρτη 2021 - Κυριακή 7 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Παζάρι όλων με όλους και στη μέση οι λαοί

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, αξιοποίησε την επίσκεψή του στην Κύπρο - στα τέλη της βδομάδας - για να καλέσει ξανά σε «αποκλιμάκωση» και να τονίσει τη σημασία που αυτή έχει «για την ανάπτυξη μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας». Επανέλαβε δε και πόσο κομβική θα είναι για τις ευρωτουρκικές σχέσεις η πρόοδος σε θέματα όπως το Κυπριακό, για το οποίο «τρέχουν» πυρετώδεις διεργασίες, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και της άτυπης Διάσκεψης που οργανώνει ο ΟΗΕ στις 27 - 29 Απρίλη.

Αλλωστε, όλες οι εξελίξεις και της τελευταίας βδομάδας βεβαιώνουν ότι τόσο το Κυπριακό όσο και τα Ελληνοτουρκικά αποτελούν κομμάτι του ευρύτερου ιμπεριαλιστικού παζαριού, στο πλαίσιο του οποίου υποθηκεύονται κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, με στόχο την ευρωατλαντική συνοχή και τη συνεργασία της Τουρκίας, όρος σημαντικός για την αντιμετώπιση Ρωσίας, Κίνας κ.ά.

Ενδεικτική είναι και η τηλεδιάσκεψη που είχε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, με την καγκελάριο να τονίζει ότι στη Διάσκεψη του Απρίλη «θα πρέπει να διερευνηθεί μια κοινή βάση για διαπραγματεύσεις» αλλά και να ξεκαθαρίζει ότι «για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητα ανοιχτό πνεύμα, διάθεση συμβιβασμού και από τις δύο πλευρές».

Κι ενώ την Παρασκευή αναμενόταν τηλεδιάσκεψη Μέρκελ - Ερντογάν, αντίστοιχες συστάσεις έσπευσε να κάνει και η Βρετανία, με τον ΥΠΕΞ Ντόμινικ Ράαμπ να χαρακτηρίζει το μοντέλο λύσης με διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία «σημείο εκκίνησης» των όποιων διαπραγματεύσεων αλλά και να τονίζει πως «το πιο σημαντικό» είναι οι δύο πλευρές να πάνε στη Διάσκεψη του Απρίλη «δίχως προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανεμπλακούμε στο είδος της ευελιξίας και του πραγματισμού...».

Στο ίδιο πλαίσιο, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία, Τζούντιθ Γκάρμπερ, αφού επισήμανε ότι όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο «υπάρχει συνέχεια μεταξύ της παλιάς και της νέας διοίκησης», χαρακτήρισε μια «λύση του Κυπριακού» «σημαντική για τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή», συμπληρώνοντας πως «οι ΗΠΑ πιστεύουν πως το φυσικό αέριο της Κύπρου θα πρέπει να διαμοιραστεί με δίκαιο τρόπο» αλλά και εκφράζοντας την ελπίδα ότι στη Διάσκεψη για το Κυπριακό «οι δύο πλευρές θα αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία στα σοβαρά και θα παρουσιάσουν τα δικά τους οράματα για το τι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι πρόοδος...».

Στο μεταξύ, ενδεικτική της ευρωτουρκικής «κινητικότητας» ήταν και η τηλεδιάσκεψη που είχαν οι Πρόεδροι Γαλλίας και Τουρκίας, κατά την οποία ο Ερντογάν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην «πολύ σοβαρή δυναμική» που μπορεί να έχει η γαλλο-τουρκική συνεργασία. Ακόμα, έκρινε σκόπιμο να σημειώσει στον Μακρόν ότι «ως δύο ισχυροί σύμμαχοι εντός ΝΑΤΟ» οι δύο χώρες μπορούν να κάνουν βήματα «από κοινού στον αγώνα κατά τρομοκρατικών οργανώσεων που απειλούν τις χώρες μας».

Ενδιαφέρουσα, τέλος, ήταν και η συνέντευξη που έδωσε στο ΚΥΠΕ η Γαλλίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία, Σαλίνα Γκρενέτ - Καταλάνο, που χαρακτήρισε τις «ιδέες για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, για χαλαρή ομοσπονδία» «πάρα πολύ ενδιαφέρουσες», προσθέτοντας ότι «ενθαρρύνουμε τα μέρη να δείξουν ευελιξία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ