Σάββατο 6 Μάρτη 2021 - Κυριακή 7 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
ΣΑΜΟΣ
Ούτε κλειστές ούτε ανοιχτές φυλακές ψυχών

Από τις κινητοποιήσεις του Φλεβάρη του 2020 στη Σάμο

Eurokinissi

Από τις κινητοποιήσεις του Φλεβάρη του 2020 στη Σάμο
Η Βάσω Βρυνιώτη, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου, τόνισε:

«Οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες που κάλεσε το Εργατικό Κέντρο τον περσινό Φλεβάρη ήταν συνέχεια όλων των προηγούμενων, μιας και αφορά τη ζωή χιλιάδων ξεριζωμένων και τους κατοίκους του νησιού. Αλλωστε, το ζήτημα των ξεριζωμένων προϋπήρχε και δυστυχώς θα υπάρχει όσο υπάρχουν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, φτώχεια και εκμετάλλευση ανθρώπων και φυσικών πηγών πλούτου. Κάθε αγωνιστική δράση είχε ως παρακαταθήκη την προηγούμενη, και το Φλεβάρη του 2020, όλα τα σωματεία, οι μαζικοί φορείς και οι σύλλογοι του νησιού, επιμελητήριο, δήμος και Περιφέρεια, χιλιάδες λαού διαδήλωσαν με το πλαίσιο του Εργατικού Κέντρου και του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ, και ως έκφραση αλληλεγγύης στους αγώνες των νησιωτών σε Λέσβο και Χίο, που αντιμετώπισαν την εισβολή των ΜΑΤ. Ετσι, στήσαμε το μπλόκο στη Ζερβού στις 24 Φλεβάρη και καλέσαμε σε συγκέντρωση στις 26 Φλεβάρη, προκηρύσσοντας και στάση εργασίας.

Σήμερα ξέρουμε πολύ καλά - και αυτό αποδεικνύεται και από τις περσινές κινητοποιήσεις - ότι η λαϊκή δύναμη και δράση είναι αυτή που επηρεάζει τις εξελίξεις. Η θέση του ΕΚ Σάμου και του ταξικού κινήματος του νησιού μας είναι αδιαπραγμάτευτη και σταθερή, αφού είναι θέση αλληλεγγύης σε αυτούς τους ανθρώπους και ανταποκρίνεται στις ανάγκες ξεριζωμένων και κατοίκων. Δεν αποδεχόμαστε τη δημιουργία στρατοπέδων - φυλακών της ΕΕ, και απαιτούμε το κλείσιμο του Βαθιού και να σταματήσουν τα έργα στου Ζερβού, με ταυτόχρονο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, μετεγκατάστασή τους σε ανθρώπινους, προσωρινούς χώρους διαμονής και άμεση μετακίνησή τους σε όποια χώρα επιθυμούν με ασφάλεια. Οι εξελίξεις στο Αιγαίο, η εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών στους ανταγωνισμούς κρατών και μονοπωλίων όχι μόνο δεν είναι αποδεκτή αλλά φανερώνει με τον χειρότερο τρόπο ότι η ανθρώπινη ζωή για τους ιμπεριαλιστές είναι αναλώσιμη».

Ο Κώστας Τζίχας, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ανατολικής Σάμου, σημειώνει για την παρέμβαση στην Τοπική Διοίκηση:

«Η διοίκηση του δήμου, τόσο προεκλογικά όσο και μετά τις εκλογές, είχε ως βασική επιδίωξη να φύγει το κέντρο εγκλωβισμού των προσφύγων από το Βαθύ και να πάει οπουδήποτε αλλού, αρκεί να μην είναι μέσα στην πόλη. Το σύνθημα αυτό έδωσε στη συγκεκριμένη παράταξη και εκλογικά οφέλη, αφού η πόλη είχε όντως σοβαρό πρόβλημα με τον άθλιο καταυλισμό, που "φιλοξενούσε" σε κάποια στιγμή 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε συνθήκες απερίγραπτες. Τη γραμμή αυτή του δημάρχου την καταγγέλλαμε με κάθε ευκαιρία, προβάλλοντας το αίτημα για κανένα ΚΥΤ, ούτε στο Βαθύ ούτε πουθενά, με οριστικό απεγκλωβισμό των προσφύγων. Δεν υπήρχε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που να μη φέρναμε ξανά και ξανά το θέμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ