ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάρτη 2021
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Γράφουν τη «λυπητερή» για το λαό με το «Ταμείο Ανάκαμψης»

Η «Κύρωση της Απόφασης (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 2020/2053 του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2020 για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης», που ουσιαστικά επικυρώνει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον δανεισμό των 750 δισ. ευρώ από το «Ταμείο Ανάκαμψης», τα οποία θα ξεκοκαλίσουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι φορτώνοντας τα βάρη στους λαούς, και αλλαγές στον ιδρυτικό νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για λογαριασμό των τραπεζών, είναι τα δύο μέρη του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που από χτες συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου όσον αφορά το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου, για την αποπληρωμή του δανείου της ΕΕ θεσπίζονται νέοι ίδιοι πόροι για την ΕΕ, δηλαδή μορφές έμμεσης φορολογίας σε βάρος του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος. Στον ίδιο «πόρο» - ουσιαστικά φόρο - για τα μη ανακυκλωμένα απορρίμματα πλαστικών συσκευασιών προστίθενται και άλλοι, και συγκεκριμένα θα προέλθουν από το ποσοστό εσόδων από πλειστηριασμούς του συστήματος εμπορίας ρύπων της ΕΕ, ψηφιακές συναλλαγές, χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, και από τους διασυνοριακούς φόρους άνθρακα, με την εφαρμογή μιας κοινής ενοποιημένης βάσης φορολογίας των εταιρειών στην ΕΕ.

Οσο για τον δανεισμό των 750 δισ., η Δ. Μανωλάκου σημείωσε ότι για πρώτη φορά η ΕΕ προχωρά σε κοινό δανεισμό «για να δώσει επιδοτήσεις σε κράτη - μέλη, που αποτελεί βήμα προς την κατεύθυνση εμβάθυνσης της ενοποίησης της ΕΕ», και «εμβάθυνση της ενοποίησης σημαίνει ενίσχυση των ενιαίων μηχανισμών για την εφαρμογή ενιαίων αντιδραστικών κατευθύνσεων σε βάρος των λαών, αλλά και η αποπληρωμή του κοινού δανείου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης θα συνοδευτεί με νέους ενιαίους φόρους και αυστηρή τήρηση του εκάστοτε πλαισίου δημοσιονομικής πολιτικής».

Με άλλα λόγια, συνέχισε η Δ. Μανωλάκου, δίπλα στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, στις «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις κ.ο.κ. θα προστεθεί ένας μηχανισμός διαρκούς «αξιολόγησης» του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και δεσμεύσεων που υποβάλλει η κυβέρνηση για να ανοίξουν οι κρουνοί του «Ταμείου Ανάκαμψης» προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, το οποίο περιλαμβάνει νέες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις κατά το «σχέδιο Πισσαρίδη», δηλαδή χτύπημα σε ό,τι έχει απομείνει στα εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις, συνολικά ικανοποίηση αξιώσεων του ΣΕΒ.

Αντίστοιχα, στις στοχευμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων εντάσσονται και οι αλλαγές στον ιδρυτικό νόμο του ΤΧΣ, με κεντρικό ζήτημα το πλαίσιο της συμμετοχής του σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων σε τραπεζικούς ομίλους. Οι αλλαγές έχουν να κάνουν με την επέκταση του σχεδίου «Ηρακλής» («Ηρακλής 2») που προωθείται και αφορά το επόμενο κρατικό πακέτο εγγυήσεων για τη μεταβίβαση «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες σε άλλους «επενδυτές».

Κοινή έγνοια η στήριξη των ομίλων

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, δείχνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, ανέφερε ότι «τα έσοδα που θα αντληθούν μέσω της υπό κύρωση απόφασης θα συμβάλουν στην προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, στην προώθηση της Ερευνας και Καινοτομίας, στην προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων και στον μετασχηματισμό της οικονομίας» κ.λπ.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιος, υπερθεματίζοντας, ανέφερε ότι «ο κοινός δανεισμός της ΕΕ, για τον οποίο επί χρόνια μιλούσε η Αριστερά, έγινε επιτέλους κατορθωτός», για να προσθέσει πως «η κύρωση των ιδίων πόρων της ΕΕ αποτελεί υποχρέωση όλων των κρατών - μελών, που θα ευεργετηθούν με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης». Από εκεί και πέρα έκανε επιμέρους παρατηρήσεις για το πώς θα κατανεμηθούν τα κονδύλια. Αντίστοιχες ήταν οι τοποθετήσεις και των άλλων αστικών κομμάτων.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εκδηλώσεις του ΚΚΕ για τα 150 χρόνια από τη γέννηση της Ρόζας Λούξεμπουργκ

Με συγκινητικές εκδηλώσεις σε Βερολίνο, Αμβούργο και Δρέσδη η Τομεακή Επιτροπή Κεντρικής Ευρώπης του ΚΚΕ τίμησε στις 6 Μάρτη τα 150 χρόνια από τη γέννηση της επαναστάτριας κομμουνίστριας Ρόζας Λούξεμπουργκ.

Στο Βερολίνο, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κατέθεσαν λουλούδια στο σημείο όπου ένοπλα τμήματα της «λευκής φρουράς» του σοσιαλδημοκράτη Νόσκε πέταξαν το άψυχο σώμα της Ρόζας Λούξεμπουργκ στο κανάλι Landwehr, αφού την είχαν δολοφονήσει μετά από φριχτά βασανιστήρια, μαζί με τον Καρλ Λίμπκνεχτ, στις 15 Γενάρη 1919. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης αντιπροσωπείες του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος και του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας.

Στο Αμβούργο, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ τίμησαν την «κόκκινη Ρόζα» σε μια λιτή και συγκινητική εκδήλωση στο μνημείο των πεσόντων της Γερμανικής Επανάστασης του Νοέμβρη 1918 και των ηρώων των ταξικών αγώνων που ακολούθησαν, στο νεκροταφείο του Ohlsdorf. Στο κάλεσμα του ΚΚΕ ανταποκρίθηκαν φίλοι και μέλη του Γερμανικού ΚΚ και του ΚΚ Τουρκίας, αποτίοντας από κοινού φόρο τιμής στη φλογερή επαναστάτρια και στους νεκρούς του γερμανικού και διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Στη Δρέσδη, κατατέθηκαν λουλούδια στο μνημείο προς τιμήν της Ρόζας Λούξεμπουργκ, το οποίο είχε ανεγερθεί από τη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία το 1979 στο κέντρο της πόλης και μετά τις ανατροπές είχε εξαφανιστεί για πολλά χρόνια, μέχρι να επανατοποθετηθεί σε άλλο σημείο.


Και στις τρεις εκδηλώσεις αναδείχθηκαν σε ομιλίες εκ μέρους του ΚΚΕ η προσωπικότητα, η πλούσια επαναστατική δράση και η αλύγιστη στάση της Ρόζας Λούξεμπουργκ, ενώ στο Βερολίνο και στο Αμβούργο, στους παρευρισκόμενους απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό και οι εκπρόσωποι του ΚΚ Τουρκίας.


ΕΔΥΕΘ
Εκδήλωση στη μνήμη του Ν. Νικηφορίδη

Η καθιερωμένη εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον πρωτομάρτυρα του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού κινήματος ειρήνης Νίκο Νικηφορίδη, που εκτελέστηκε στις 5 Μάρτη 1951, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή με πρωτοβουλία της ΕΔΥΕΘ. Η εκδήλωση έγινε στο μνημείο του Ν. Νικηφορίδη, στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές, με τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας.

Στην εκδήλωση μίλησε η Κατερίνα Βελδεμίρη, εκπροσωπώντας την Επιτροπή Ειρήνης Συκεών - Νεάπολης. Σημείωσε ότι η θυσία του Νίκου Νικηφορίδη φωτίζει και σήμερα τους αγώνες της νεολαίας για μόρφωση και δουλειά, για ζωή με δικαιώματα κι αξιοπρέπεια και κάλεσε την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τις γυναίκες και τη νεολαία της χώρας μας να πυκνώσουν τις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού και φιλειρηνικού κινήματος.


ΚΟ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Τίμησαν τους ήρωες της Μάχης της Κοκκινιάς

Το Σάββατο 6/3, οι Κομματικές Οργανώσεις Κοκκινιάς του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ με μια συμβολική τελετή τίμησαν τη Μάχη της Κοκκινιάς (4 - 8 Μάρτη 1944).

Στην πλατεία Δαβάκη (Περιβολάκι), το σημαντικότερο θέατρο αυτής της μάχης, όπου βρίσκεται και η αντίστοιχη αναθηματική επιγραφή, ο πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, αφού αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό και τη σημασία αυτής της μάχης του ΕΛΑΣ με τους Γερμανούς και τα Τάγματα Ασφαλείας, στιγμάτισε την ασίγαστη προσπάθεια των αστών να ξαναγράψουν την Ιστορία με αντικομμουνιστική μελάνη και τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί η πάλη για την απόκρουση της προσπάθειας διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας. Κατήγγειλε τόσο την Ευρωπαϊκή Ενωση για τα κατά καιρούς αντικομμουνιστικά μνημόνια και απαγορεύσεις που προωθεί, όσο και την πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, σε συνεργασία με διάφορα ιδρύματα στην Ελλάδα, να εισαγάγει στα σχολεία μας μια διαστρεβλωμένη αντίληψη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με «στρογγυλεμένες» τις ευθύνες του αστικού φασιστικού γερμανικού κράτους για τις φρικαλεότητες που έγιναν στη χώρα μας. Στιγμάτισε επίσης με έμφαση τη συντονισμένη προσπάθεια δημοτικών αρχών και μέσων ενημέρωσης να αναδείξουν σε «μέγα προσωπογράφο καλλιτέχνη» ένα φασιστοειδές, που εκτός από το να βρωμίζει τους τοίχους με φασιστικά σύμβολα, βεβηλώνει και τη μνήμη κομμουνιστών λαϊκών ηγετών, όπως του Αρη Βελουχιώτη, κάνοντας με χρώματα τα ίδια αίσχη που έκανε με τα λόγια ο βουλευτής της ΝΔ Λαζαρίδης. Υπογράμμισε τη λαϊκή απαίτηση να διδάσκεται στα σχολεία η πραγματική Ιστορία του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και κλείνοντας την ομιλία του επανέλαβε τη δέσμευση των παρευρισκομένων να συνεχίσουν τον αγώνα των νεκρών λαϊκών αγωνιστών μέχρι την τελική νίκη, την ανατροπή του συστήματος που αναδίδει συνεχώς από τον βούρκο του τα φασιστικά μορφώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ