Τρίτη 9 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Γράφουν τη «λυπητερή» για το λαό με το «Ταμείο Ανάκαμψης»

Η «Κύρωση της Απόφασης (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 2020/2053 του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2020 για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης», που ουσιαστικά επικυρώνει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον δανεισμό των 750 δισ. ευρώ από το «Ταμείο Ανάκαμψης», τα οποία θα ξεκοκαλίσουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι φορτώνοντας τα βάρη στους λαούς, και αλλαγές στον ιδρυτικό νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για λογαριασμό των τραπεζών, είναι τα δύο μέρη του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που από χτες συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου όσον αφορά το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου, για την αποπληρωμή του δανείου της ΕΕ θεσπίζονται νέοι ίδιοι πόροι για την ΕΕ, δηλαδή μορφές έμμεσης φορολογίας σε βάρος του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος. Στον ίδιο «πόρο» - ουσιαστικά φόρο - για τα μη ανακυκλωμένα απορρίμματα πλαστικών συσκευασιών προστίθενται και άλλοι, και συγκεκριμένα θα προέλθουν από το ποσοστό εσόδων από πλειστηριασμούς του συστήματος εμπορίας ρύπων της ΕΕ, ψηφιακές συναλλαγές, χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, και από τους διασυνοριακούς φόρους άνθρακα, με την εφαρμογή μιας κοινής ενοποιημένης βάσης φορολογίας των εταιρειών στην ΕΕ.

Οσο για τον δανεισμό των 750 δισ., η Δ. Μανωλάκου σημείωσε ότι για πρώτη φορά η ΕΕ προχωρά σε κοινό δανεισμό «για να δώσει επιδοτήσεις σε κράτη - μέλη, που αποτελεί βήμα προς την κατεύθυνση εμβάθυνσης της ενοποίησης της ΕΕ», και «εμβάθυνση της ενοποίησης σημαίνει ενίσχυση των ενιαίων μηχανισμών για την εφαρμογή ενιαίων αντιδραστικών κατευθύνσεων σε βάρος των λαών, αλλά και η αποπληρωμή του κοινού δανείου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης θα συνοδευτεί με νέους ενιαίους φόρους και αυστηρή τήρηση του εκάστοτε πλαισίου δημοσιονομικής πολιτικής».

Με άλλα λόγια, συνέχισε η Δ. Μανωλάκου, δίπλα στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, στις «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις κ.ο.κ. θα προστεθεί ένας μηχανισμός διαρκούς «αξιολόγησης» του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και δεσμεύσεων που υποβάλλει η κυβέρνηση για να ανοίξουν οι κρουνοί του «Ταμείου Ανάκαμψης» προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, το οποίο περιλαμβάνει νέες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις κατά το «σχέδιο Πισσαρίδη», δηλαδή χτύπημα σε ό,τι έχει απομείνει στα εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις, συνολικά ικανοποίηση αξιώσεων του ΣΕΒ.

Αντίστοιχα, στις στοχευμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων εντάσσονται και οι αλλαγές στον ιδρυτικό νόμο του ΤΧΣ, με κεντρικό ζήτημα το πλαίσιο της συμμετοχής του σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων σε τραπεζικούς ομίλους. Οι αλλαγές έχουν να κάνουν με την επέκταση του σχεδίου «Ηρακλής» («Ηρακλής 2») που προωθείται και αφορά το επόμενο κρατικό πακέτο εγγυήσεων για τη μεταβίβαση «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες σε άλλους «επενδυτές».

Κοινή έγνοια η στήριξη των ομίλων

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, δείχνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, ανέφερε ότι «τα έσοδα που θα αντληθούν μέσω της υπό κύρωση απόφασης θα συμβάλουν στην προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, στην προώθηση της Ερευνας και Καινοτομίας, στην προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων και στον μετασχηματισμό της οικονομίας» κ.λπ.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιος, υπερθεματίζοντας, ανέφερε ότι «ο κοινός δανεισμός της ΕΕ, για τον οποίο επί χρόνια μιλούσε η Αριστερά, έγινε επιτέλους κατορθωτός», για να προσθέσει πως «η κύρωση των ιδίων πόρων της ΕΕ αποτελεί υποχρέωση όλων των κρατών - μελών, που θα ευεργετηθούν με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης». Από εκεί και πέρα έκανε επιμέρους παρατηρήσεις για το πώς θα κατανεμηθούν τα κονδύλια. Αντίστοιχες ήταν οι τοποθετήσεις και των άλλων αστικών κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ