Τρίτη 9 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υπόλογη η κυβέρνηση για τη μετατροπή των χώρων δουλειάς σε υγειονομικές βόμβες

Εμπαιγμός από την κυβέρνηση σε απάντηση σχετικής Ερώτησης του Χρήστου Κατσώτη

Τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και της εργοδοσίας για τη μετατροπή των χώρων δουλειάς σε υγειονομικές βόμβες προσπάθησε να καλύψει ο υφυπουργός Εργασίας, Π. Τσακλόγου, χτες στη Βουλή. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτη, όχι μόνο επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να πάρει μέτρα ουσιαστικής προστασίας των εργαζομένων, αλλά έδωσε και ρεσιτάλ εμπαιγμού εμφανίζοντας μια ειδυλλιακή εικόνα για τους χώρους δουλειάς, υποστηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι όλα είναι μια χαρά.

Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε ότι στους περισσότερους χώρους δουλειάς δεν εφαρμόζονται ούτε αυτά τα ελάχιστα υγειονομικά μέτρα που έχουν διαμορφωθεί για να μη θίγεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Μεταφέροντας τις καταγγελίες των εργαζομένων που καταφτάνουν στα σωματεία, σημείωσε ότι κρούσματα αποκρύβονται, υπάρχει τρομοκράτηση εργαζομένων, μέτρα δεν λαμβάνονται, «το πρόσφατο τραγικό παράδειγμα, αυτό του 43χρονου εργαζόμενου στα σούπερ μάρκετ "Σκλαβενίτη", είναι απόδειξη του τι συμβαίνει, ενώ σε κενό γράμμα αποδεικνύεται ακόμα και αυτή η ψηφιακή πλατφόρμα για δωρεάν τεστ για το προσωπικό επιχειρήσεων άνω των 20 εργαζομένων, που άλλωστε ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί».

Ανέφερε ότι όλα αυτά είναι ανησυχητικά για την εξέλιξη της πανδημίας, με τις συνέπειες να είναι τραγικές στους χώρους δουλειάς.

«Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση, η οποία παραχώρησε στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα λήψης ή όχι ακόμη και των κρίσιμων μέτρων, όπως την προμήθεια μασκών στους εργαζόμενους, την εύκολη πρόσβαση για το συνεχές πλύσιμο των χεριών, την προμήθεια επαρκών αντισηπτικών και την εξασφάλιση των ενδεδειγμένων αποστάσεων με αλλαγές των θέσεων εργασίας», τόνισε ο Χρήστος Κατσώτης.

Απαίτησε από τον υφυπουργό να αναφέρει συγκεκριμένα αν η κυβέρνηση θα πάρει άμεσα μέτρα για την προστασία «της υγείας και της ζωής των εργαζομένων με υποχρέωση των επιχειρήσεων για την εφαρμογή των ενδεδειγμένων μέτρων και τον συνεχή ενδελεχή έλεγχο για την υλοποίησή τους από τους μηχανισμούς των υπουργείων Εργασίας και Υγείας».

Στην απάντησή του ο υφυπουργός διαστρέβλωσε πλήρως την πραγματικότητα λέγοντας ότι «το υπουργείο, εκτός από τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας», έχει «προτεραιότητα τον έλεγχο για την τήρηση των μέτρων» στους χώρους δουλειάς... Μίλησε για συνεχείς ελέγχους που τάχα γίνονται από το ΣΕΠΕ και για να ... πείσει εμφάνισε ως επίτευγμα ότι «φέτος το πρώτο δίμηνο του έτους έγιναν 8.116 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 738 πρόστιμα ύψους 1,8 εκατ. ευρώ». Πέρα από το γεγονός ότι το νούμερο αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό, απέφυγε να ξεκαθαρίσει και πόσοι από αυτούς αφορούσαν τα μέτρα προστασίας από την πανδημία.

«Ούτε εσείς δεν πιστεύετε αυτά που λέτε», σχολίασε ο Χρ. Κατσώτης, ενώ παρουσίασε το έγγραφο του ΣΕΠΕ «με το οποίο οι επιθεωρητές σάς διαψεύδουν που λόγω της κατάστασης που επικρατεί είπαν ότι αδυνατούν να κάνουν ελέγχους στους χώρους δουλειάς». Πρόσθεσε πως σωματεία ζητούν συνάντηση με το υπουργείο για να καταθέσουν στοιχεία για επιχειρήσεις που δεν παίρνουν μέτρα και αποκρύβουν κρούσματα «και εσείς αρνείστε να τους δείτε, πόσο μάλλον να πάρετε μέτρα».

Ανέδειξε ότι πρεμούρα της κυβέρνησης είναι πώς θα στηρίξει τους επιχειρηματικούς ομίλους και γι' αυτό αντί για μέτρα προστασίας ετοιμάζει νομοθετικές ρυθμίσεις για το τσάκισμα του 8ωρου, της Κοινωνικής Ασφάλισης, και ότι την ίδια ώρα που επιστήμονες δεν αποκλείουν και 4ο κύμα «στοχοποιείτε οικογένειες, κατοίκους που βγαίνουν από το σπίτι και πάνε να περπατήσουν στις πλατείες. Είναι ντροπή η εξέλιξη στη Νέα Σμύρνη», ανέφερε, για να προσθέσει ότι οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους θα δώσουν την κατάλληλη απάντηση σε αυτήν την πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ