Τρίτη 9 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τα μέτρα προστασίας των ναυτεργατών

«Μεγάλος αριθμός ναυτεργατών εξακολουθεί να παραμένει εγκλωβισμένος στα ποντοπόρα πλοία, χωρίς δυνατότητα επαναπατρισμού, την ίδια ώρα που καταφτάνουν κατά δεκάδες οι καταγγελίες ναυτεργατών που κάνουν λόγο για διάδοση του κορονοϊού μέσα στα πλοία και κρούσματα ναυτεργάτες», αναφέρεται σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης.

Στην Ερώτηση σημειώνεται: «Η κυβέρνηση της ΝΔ και το αρμόδιο υπουργείο αδιαφορούν προκλητικά για τον επαναπατρισμό τους, που είναι καθολικό αίτημα των ναυτεργατών, ενώ δεν έχουν προβεί σε καμία ενημέρωση σχετικά με το πρόβλημα του κορονοϊού στα ποντοπόρα πλοία. Καταγγελίες ναυτεργατών μιλούν για εκτεταμένη διάδοση του ιού που αποκρύπτεται από τις ναυτιλιακές εταιρείες και για έλλειψη στοιχειωδών μέτρων και μέσων προστασίας των ναυτεργατών, ακόμα και σε μάσκες ή αντισηπτικά. Σημειώνεται πως σε αρκετά λιμάνια οι πολυμελείς ομάδες των αρχών που επιβιβάζονται στα πλοία δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, ενώ σε περίπτωση παρατήρησης δημιουργούν προβλήματα.

Στην πράξη αποδεικνύεται ότι οι ευθύνες ΕΕ, κυβέρνησης και εφοπλιστών είναι μεγάλες. Η έλλειψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ζωής των ναυτεργατών είναι μέρος της πολιτικής που υπηρετεί την κερδοφορία των εφοπλιστών, εις βάρος ακόμα και της υγείας των ναυτεργατών».

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος ρωτάει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πώς τοποθετείται στα αιτήματα των ναυτεργατών για: Να επαναπατριστούν άμεσα όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα με ευθύνη και έξοδα των ναυτιλιακών εταιρειών, των αρμόδιων ελληνικών αρχών, καθώς και των προγραμμάτων επαναπατρισμού της ΕΕ. Να εφοδιαστούν τα πλοία με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό προφύλαξης των ναυτεργατών, απολύμανσης των κοινόχρηστων χώρων και τα απαιτούμενα φάρμακα.

Ρωτάει επίσης «αν έχουν προβλεφθεί τακτικοί έλεγχοι και συγκεκριμένη διαδικασία πραγματοποίησης τεστ στα λιμάνια εντός της ΕΕ και στα πλοία, και ποια τα επιδημιολογικά αποτελέσματά τους. Επίσης, τι μέτρα λαμβάνονται για τον εμβολιασμό των ναυτεργατών των ποντοπόρων πλοίων;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ