Τρίτη 9 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Εποικοδομητική ευελιξία» για τις μοιρασιές

Πυρετωδώς εντείνονται οι επαφές ενόψει της άτυπης Διάσκεψης για το Κυπριακό που οργανώνει ο ΟΗΕ στις 27-29 Απρίλη. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής Διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ολοκλήρωσε τις επαφές του στο νησί, τονίζοντας ότι στη νέα προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων πρέπει οι συμμετέχοντες να βασιστούν σε «συγκλίσεις από προηγούμενες διαπραγματεύσεις», συμπληρώνοντας ότι «το Κυπριακό έχει σημασία και για τις ευρύτερες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης». Να σημειωθεί ότι ελληνοκυπριακά ΜΜΕ σχολίασαν διαλόγους του Μπορέλ με δημοσιογράφους, κατά τους οποίους απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήματα όπως το αν η απόσυρση των στρατευμάτων αποτελεί προϋπόθεση για εξελίξεις στη λύση του Κυπριακού, όπως και το αν γίνεται σε ένα κράτος - μέλος της ΕΕ να διατηρούνται εγγυήσεις τρίτων και δικαιώματα παρέμβασης.

Οσον αφορά τη συνάντησή του με τον Ερσίν Τατάρ, ο ηγέτης του ψευδοκράτους επανέφερε τις αντιρρήσεις των κατοχικών αρχών για τη συμμετοχή των Βρυξελλών στη Διάσκεψη, με το επιχείρημα ότι η ΕΕ δεν είναι ουδέτερη. Ζήτησε δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και είπε ότι μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία συνεργασίας δύο κρατών που θα ζουν δίπλα - δίπλα, με βάση την κυριαρχική τους ισότητα, ώστε - σημείωσε - να βοηθηθεί η ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου επανήλθε στα περί «ισότιμου διαμοιρασμού» και μιλώντας για τη συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στη «Διάσκεψη για τη Μεσόγειο» που στηρίζει ως πρωτοβουλία και η Αγκυρα, είπε ότι «αν μιλάμε για δίκαιο διαμοιρασμό, δεν φοβόμαστε να συναντηθούμε με την ελληνοκυπριακή πλευρά σε αυτήν τη μορφή. Αλλά αν δεν θέλετε να συμμετάσχει η ΤΔΒΚ, ούτε η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί να συμμετάσχει. Τότε θα έχουμε μια ξεχωριστή συνάντηση μαζί τους. Η ΤΔΒΚ και εμείς έχουμε επιδείξει εποικοδομητική ευελιξία μέχρι σήμερα. Δεν λέμε "εντάξει, ως εδώ, τέλος"». Επανέλαβε ακόμα ότι για το Κυπριακό «σύμφωνα με τις πραγματικότητες στο νησί, υποστηρίζουμε τη βούληση για λύση δύο κρατών με βάση την κυριαρχική ισότητα του τουρκοκυπριακού λαού».

Χτες, η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, ξεκίνησε νέο γύρο επαφών στην Κύπρο. Στη συνάντηση που είχε μαζί της ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, επέμεινε ότι «η παρουσία της ΕΕ ως παρατηρητή κατά τη διάσκεψη για την Κύπρο είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της Κύπρου ως χώρας - μέλους της ΕΕ, υπό το φως, μάλιστα, των τελευταίων δηλώσεων της τουρκικής κυβέρνησης, αναφορικά με τη θετική ατζέντα που επιδιώκει να έχει με την ΕΕ...».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιταχύνει και για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους (2021-12-30 00:00:00.0)
«Επίλυση διαφορών» για «βιώσιμη αποκλιμάκωση» στην Ανατ. Μεσόγειο απαιτούν οι Ευρωατλαντικοί (2021-06-17 00:00:00.0)
Επαφές Μπορέλ στην Κύπρο (2021-03-05 00:00:00.0)
Διεργασίες στο Κυπριακό (2020-09-22 00:00:00.0)
Τουρκικές προκλήσεις εν μέσω νέων επαφών (2019-11-16 00:00:00.0)
Αδιαφορεί η Αγκυρα για ΕΕ (2005-10-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ