Πέμπτη 17 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΗΠΑ - ΕΕ
«Επίλυση διαφορών» για «βιώσιμη αποκλιμάκωση» στην Ανατ. Μεσόγειο απαιτούν οι Ευρωατλαντικοί

Στο πλαίσιο της «αμοιβαία επωφελούς σχέσης» με την Τουρκία

Οι εξελίξεις και ισορροπίες στη γειτονιά μας απασχόλησαν έντονα και την προχτεσινή Σύνοδο ΗΠΑ - ΕΕ, όπου οι ηγεσίες των δύο πλευρών επιχείρησαν να εστιάσουν σε μεταξύ τους συγκλίσεις, προσδοκώντας πλεονεκτήματα ως προς τη θέση τους απέναντι στην Κίνα.

Επιβεβαιώνοντας ότι τα αντιλαϊκά παζάρια και οι προτροπές για επιτάχυνση διευθετήσεων σε Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και Βαλκάνια θα φουντώσουν, η Κοινή Ανακοίνωση αναφέρει ότι «σκοπεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την κοινή μας δέσμευση στα Δυτικά Βαλκάνια», ξεχωρίζοντας την «ομαλοποίηση των σχέσεων» μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου (για να «τρέξει» η ευρωατλαντική ενσωμάτωση της περιοχής), ενώ για την Ανατολική Μεσόγειο εκφράζει αποφασιστικότητα «να συνεργαστούμε για βιώσιμη αποκλιμάκωση». Δίνοντας δε σύνθημα για κλιμάκωση του παζαριού, σημειώνει ότι «οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου με καλή πίστη» και ξεκαθαρίζει ότι «στόχος μας είναι συνεργασία και μια αμοιβαία επωφελής σχέση με μια δημοκρατική Τουρκία».

Στο μεταξύ μεγαλώνει η διπλωματική κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή, με φόντο πυκνές εξελίξεις σε πολλά ανοιχτά μέτωπα, από τον Νότιο Καύκασο μέχρι τη Βόρεια Αφρική. Ενδεικτικές είναι και οι διπλωματικές συναντήσεις που φιλοξενεί από σήμερα στην Αττάλεια η Τουρκία, αρχικά με συνάντηση σήμερα Πέμπτη εκπροσώπων χωρών της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης (South East European Cooperation Process - SEECP) και στη συνέχεια, αύριο Παρασκευή, με το Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου ισχυρίστηκε ότι οι συναντήσεις «αποτελούν δείκτη εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας» και εξέφρασε την επιθυμία «κάθε ζήτημα να συζητηθεί με τρόπο καινοτόμο και δημιουργικό. Θέλουμε μια πλατφόρμα φιλελεύθερης συζήτησης, που θα μπορεί να αντανακλά διάφορες προσεγγίσεις».

Στο μεταξύ, το Τουρκο-Αμερικανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο (TAΙK) έσπευσε να χαιρετίσει «την αμοιβαία κατανόηση για τα κοινά συμφέροντα» που εξέφρασαν ΗΠΑ και Τουρκία στην πρόσφατη συνάντηση των Προέδρων των δύο χωρών, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Μεχμέτ Αλί Γιαλτσιντάγκ, να μιλάει για «έναν στρατηγικά σημαντικό νέο οδικό χάρτη» που θέτει «η ενίσχυση των οικονομικών και στρατιωτικών σχέσεων με συμμάχους όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «αυτό το πλαίσιο δείχνει πως μια νέα ιστορία συντάσσεται στην παγκόσμια πολιτική αρένα. Ως η 2η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στο ΝΑΤΟ και μια ισχυρή παρουσία μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, η Τουρκία πρόκειται να διακριθεί ως ένας από τους σημαντικότερους παίκτες σε αυτήν την ιστορία».

Ετοιμότητα και στο Κυπριακό

Ολα αυτά ενώ εξελίξεις αναμένονται και στο Κυπριακό, καθώς ενόψει της Συνόδου της ΕΕ στα τέλη του μήνα, που θα εστιάσει και στις σχέσεις Βρυξελλών - Αγκυρας, αναμένεται να αναζωπυρωθούν και οι διεργασίες γύρω από μια νέα 5μερή διάσκεψη, όπως αυτή που οργάνωσε ο ΟΗΕ στα τέλη Απρίλη.

Από την πλευρά του το ψευδοκράτος στην Κύπρο έσπευσε να εκφράσει ετοιμότητα για νέους γύρους παζαριών, και με αφορμή την πρόσφατη υπουργική σύνοδο των μεσογειακών χωρών της ΕΕ (EU Med 7), που έγινε στην Αθήνα, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο «να συμμετάσχει με εποικοδομητική στάση σε διαπραγματεύσεις οι οποίες είναι πιθανό να ξεκινήσουν σε ένα νέο έδαφος, με σκοπό τη δημιουργία συνεργασίας, μετά την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας των δύο κρατών». Αντιδρώντας στην ανακοίνωση της Συνόδου, υποστήριξε πως οι αναφορές στο Κυπριακό «δεν αντικατοπτρίζουν την πολιτική και νομική πραγματικότητα στο νησί» και κατηγόρησε την «ελληνοκυπριακή πλευρά» ότι «συνεχίζει να αγνοεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της ΤΔΒΚ (σ.σ. "Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου") και της Τουρκίας, και να εμποδίζει με προκλητικές δραστηριότητες την εγκαθίδρυση της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ