Πέμπτη 17 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΒΟΥΛΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Πρόοδος είναι όσα προτείνει το ΚΚΕ προς όφελος των εργαζομένων

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, στην τοποθέτησή του επεσήμανε ότι 101 χρόνια από τη θεσμοθέτηση του 8ωρου στην Ελλάδα, που κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα από τους εργαζόμενους, σήμερα είναι όντως παρωχημένο.

«Υπάρχει πια τέτοια τεράστια ανάπτυξη της επιστήμης και της παραγωγικότητας της εργασίας, που αυτό που θα πρέπει να θεσμοθετηθεί είναι το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, με γενναίες αυξήσεις, με ελεύθερο χρόνο για τους εργαζόμενους, με κάλυψη των αναγκών τους σε Υγεία, Παιδεία, Αθλητισμό, Πολιτισμό. Αυτά είναι που υποστηρίζει το ΚΚΕ. Αυτή είναι η πρόοδος. Αντίθετα η κυβέρνηση, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, εμφανίζει ως προοδευτικό τη δουλειά 12 ώρες τη μέρα, ήλιο με ήλιο, 78 ώρες την εβδομάδα με μισθούς πείνας των 400 και 500 ευρώ. Αυτοί που εμποδίζουν την πραγματική πρόοδο των εργαζομένων, του λαού, όταν έχει απογειωθεί η επιστήμη, η τεχνολογία και παράγεται αμύθητος πλούτος, είναι αυτοί ακριβώς που λυμαίνονται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι. Είναι αυτή η ισχνή μειοψηφία, τα παράσιτα της κοινωνίας, το 10% που καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν το 90% του πλανήτη».

Τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, συνέχισε, έχουν «ιστορία». Φέρουν τη σφραγίδα της «Λευκής Βίβλου» της ΕΕ, που συντάχθηκε από τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων της ΕΕ, της Οδηγίας - «Φρανκενστάιν» της ΕΕ για την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, δηλαδή του σταθερού ημερήσιου χρόνου ανάπαυσης, «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας και πάει λέγοντας, ρυθμίσεις που έχουν προσυπογράψει, είτε με τη θετική τους ψήφο είτε ψηφίζοντας «λευκό», όλα τα αστικά κόμματα.

Αναδεικνύοντας τι σημαίνουν αυτές οι ανατροπές σε βάρος ακόμα και της υγείας των εργαζομένων, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πηγαίνετε να δουλέψετε για 12 ώρες στη ΛΑΡΚΟ, ή στο τρίτο αμπάρι του πλοίου για οξυγονοκόλληση, ή στο τρίτο πάτωμα της οικοδομής. Οι μισοί από εσάς θα πεθάνετε».

Απάντηση πήραν και οι διάφορες εξυπνάδες βουλευτών της ΝΔ, με τις οποίες προσπάθησαν να πείσουν ότι τα όσα λέει το ΚΚΕ τάχα δεν αναφέρονται πουθενά στο νομοσχέδιο. Μάλιστα ο Κ. Μπογδάνος πρότεινε και ...«ποινή παρακράτησης 100 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση κάθε φορά που βουλευτής θα συλλαμβάνεται να ψεύδεται».

Ο Θ. Παφίλης παρέθεσε τις διατάξεις του νομοσχεδίου, διαβάζοντας ένα προς ένα και τα σχετικά αποσπάσματα, και αποκαλύπτοντας τα ψεύδη τους, είπε στους «έξυπνους»: «Φέρε τώρα τα κατοστάευρα για κουπόνια για το Κόμμα».

Τόνισε ότι «φέρνετε αυτό το τέρας για να εξασφαλίσετε μεγαλύτερα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους, γιατί αυτά θέλει ο καπιταλισμός, περισσότερη και απλήρωτη δουλειά, φτηνούς εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα».

Υπογράμμισε πως ο βασικός πυρήνας των αντιδραστικών αλλαγών, από τις ατομικές συμβάσεις μέχρι τις ανατροπές στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, είναι να υπάρχουν απομονωμένοι εργάτες και αυτό δείχνει ότι «ο φόβος σας» είναι οι οργανωμένοι εργάτες, η συλλογική οργανωμένη δράση.

Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική που ασκεί, ο Θ. Παφίλης ανέδειξε ότι τα φορτώνει όλα στη διαχείριση της ΝΔ και όχι στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, αθωώνοντας με αυτόν τον τρόπο το σύστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ