Πέμπτη 17 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΒΟΥΛΗ
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Ωμή βίαιη παρέμβαση στην ανάπαυση των εργαζομένων

«Σε κάθε λέξη του νομοσχεδίου είναι αποτυπωμένος ο τρόμος σας απέναντι στη δύναμη που μπορούν να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι όταν αγωνίζονται μαζικά και συλλογικά. Αυτό θέλετε να χτυπήσετε, αυτός είναι ο στόχος σας, γιατί αυτό φοβάστε», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης αναπτύσσοντας τα άρθρα του νομοσχεδίου.

Αναφέρθηκε στο άρθρο 16, το οποίο χαρακτήρισε «ωμή βίαιη παρέμβαση στην ανάπαυση των εργαζομένων», καθώς το διάλειμμα πλέον καθορίζεται εκτός χρόνου εργασίας, εξαιρείται από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και καθορίζεται με απαρέγκλιτη αυστηρότητα, στη μισή ώρα ανεξάρτητα βαρύτητας ή επικινδυνότητας του επαγγέλματος.

Οσον αφορά το άρθρο 57 για την παροχή πρόσθετης εργασίας μερικής απασχόλησης, υπογράμμισε πως τροποποιώντας τον παλιό νόμο, εισάγει το συμβόλαιο του μηδενικού χρόνου και προβλέπει ότι ο εργοδότης μπορεί να καλέσει τον εργαζόμενο για δουλειά, μια ώρα το πρωί και δύο ώρες το απόγευμα. Μέχρι σήμερα, ίσχυε ότι η μερική απασχόληση δεν επιτρεπόταν με διακεκομμένο ωράριο, τώρα αυτό αλλάζει και οι εργοδότες μπορούν να απασχολούν τον εργαζόμενο επιπλέον ώρες, φτάνοντας μέχρι και τις 8 με αμοιβή 316 ευρώ για τη μερική απασχόληση και επιπλέον 40%, από τις υπερωρίες, σύνολο 630 ευρώ, έχοντας τον εργαζόμενο στη διάθεσή τους για 8 ώρες.

Για το άρθρο 58, που αφορά την αμοιβή υπέρβασης χρονικών ορίων εργασίας, κατήγγειλε τη βαρβαρότητά του, καθώς εάν υπολογίσει κανείς τις ώρες εργασίας που μπορεί να επιβάλει ο εργοδότης, φτάνουμε στις 13 ώρες ημερησίως που πρέπει να δουλεύει ο εργαζόμενος.

Ο Ν. Παπαναστάσης υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση έρχεται να νομιμοποιήσει το ήδη παράνομα καταργημένο 8ωρο, καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 17% των εργαζομένων δουλεύει πάνω από 48 ώρες τη βδομάδα και το 33% δουλεύει και τα Σαββατοκύριακα.

Οσον αφορά την κυριακάτικη αργία, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο έρχεται να προσθέσει 35 νέους κλάδους που θα δουλεύουν την Κυριακή και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη επιβάλει δουλειά τις 32 από τις 52 Κυριακές του χρόνου στο Εμπόριο και τον Τουρισμό.

«Το νομοσχέδιο δείχνει ξεκάθαρα ότι κυβέρνηση και πλουτοκρατία πάνε χέρι χέρι. Οι εργαζόμενοι δεν θα γίνουν σκλάβοι του 21ου αιώνα, η ταξική πάλη δείχνει το δρόμο και θα δώσει την τελική απάντηση», κατέληξε ο Ν. Παπαναστάσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ