Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Επιταχύνει και για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους

Την αποφασιστικότητα με την οποία η τουρκική αστική τάξη θα προωθήσει τους σχεδιασμούς της και μέσα από το Κυπριακό, επενδύοντας στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους όπως επιχειρείται άλλωστε εδώ και χρόνια, επιβεβαιώνουν οι τελευταίες δηλώσεις Τούρκων αλλά και κατοχικών αξιωματούχων.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη που έδωσε για προτεραιότητες της τουρκικής διπλωματίας, επανήλθε ξανά στο παζάρι γύρω από τους όρους διχοτόμησης του νησιού, μιλώντας για «το όραμα λύσης δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος στην Κύπρο», το οποίο έθεσε η Αγκυρα «στην ημερήσια διάταξη του κόσμου με την πολιτική που ακολούθησε» και υπεραμυνόμενος του «ανοίγματος του Βαρωσιού» είπε ότι «πήγαμε πέρα από τα συνηθισμένα», «στις άτυπες συνομιλίες στη Γενεύη καταγράψαμε τη δίκαιη πολιτική μας». Επανέλαβε ακόμα ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει λύση εδώ και 53 χρόνια (...) βλέπουν τον τουρκοκυπριακό λαό ως μειονότητα» για να καταλήξει: «Και εμείς λέμε πλέον να πάμε σε λύση στη βάση της κυριαρχικής ισότητας».

Ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι σε κατ' ιδίαν συναντήσεις και άλλες χώρες υποστηρίζουν τη λύση των δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, ενώ συνέχισε ως εξής: «Εμείς λέγαμε ότι διαπραγματευόμαστε και φόρμουλες εκτός της ομοσπονδίας. Μιλούσαμε γενικά. Αυτό που υπήρχε και στο δικό μας μυαλό ήταν η λύση δύο κρατών, όμως ο (σ.σ. Κύπριος Πρόεδρος Νίκος) Αναστασιάδης ήταν ένας από εκείνους που το ανέφερε πρώτη φορά. Ομως, ως αποτέλεσμα πιέσεων, ο Αναστασιάδης σαν να άλλαξε γνώμη. Είδα πολλές φορές πόσο αναξιόπιστος είναι σε τραπέζια διαπραγματεύσεων. Δυστυχώς έτσι είναι αυτοί. Ομως, η δικιά μας αποφασιστικότητα εδώ είναι πλήρης».

Επίσης, ο «υπουργός Εξωτερικών» της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ - όπως η Αγκυρα αναγνωρίζει τις κατοχικές αρχές) Ταχσίν Ερτουγρούλογλου μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή» επέμεινε ότι προτεραιότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι «η αποδοχή της "πραγματικότητας" ύπαρξης "δύο κρατών με ισότιμο καθεστώς" στο νησί, κάτι το οποίο είναι το στάδιο πριν την αναγνώριση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ