Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Νέα ρεκόρ κρουσμάτων διεθνώς, καθώς καλπάζει η «Ομικρον»

...και με τα νέα «πρωτόκολλα της εργοδοσίας» η καραντίνα μειώνεται στις 5 μέρες για τους «ασυμπτωματικούς»!

Την ώρα που η παραλλαγή «Ομικρον» καλπάζει, εκτοξεύοντας τα κρούσματα σε επίπεδα ρεκόρ σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις σε μια σειρά ισχυρές καπιταλιστικές χώρες απογειώνουν την αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας και το «ξεχείλωμα» των σχετικών πρωτοκόλλων, προχωρώντας σε μείωση της καραντίνας για τους «ασυμπτωματικούς» ασθενείς με κορονοϊό. Οι μεγαλύτεροι αριθμοί κρουσμάτων καταγράφηκαν στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία.

Σε ένα ακόμα χαρακτηριστικό δείγμα... «πρωτοκόλλων της εργοδοσίας», και αφού είχαν προηγηθεί σχετικές παρεμβάσεις από μονοπωλιακούς κολοσσούς όπως η «Delta Airlines», τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι όσοι έχουν μολυνθεί με COVID-19 και είναι «ασυμπτωματικοί» (κάτι που θα πιστοποιείται μέσω... ατομικής ευθύνης και υπό τις πιέσεις της εργοδοσίας, στην περίπτωση των εργαζομένων), θα κάθονται σε απομόνωση μόνο 5 μέρες!

Οπως παραδέχτηκε ο Αντ. Φάουτσι, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου, η απόφαση επιτρέπει στην εργοδοσία να επαναφέρει εργαζόμενους με κορονοϊό πιο γρήγορα στη δουλειά, κι ας αυξηθούν οι νοσηλείες και οι θάνατοι.

Την ίδια μέρα στις ΗΠΑ καταγράφηκε ρεκόρ 510.000 ημερήσιων κρουσμάτων και διαπιστώθηκαν 1.762 θάνατοι. Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης, την τελευταία βδομάδα στον απολογισμό της πανδημίας προστέθηκαν πάνω από 10.000 θάνατοι και σχεδόν 1,66 εκατ. μολύνσεις.

Η απόφαση των ΗΠΑ θα λειτουργήσει ως «πιλότος» για άλλα κράτη. Ηδη το Κεμπέκ, η δεύτερη σε πληθυσμό επαρχία του Καναδά, ανακοίνωσε ότι θα «επιτρέψει» σε ορισμένους «βασικούς» εργαζόμενους να συνεχίσουν να δουλεύουν ακόμα κι αν βρεθούν θετικοί στον κορονοϊό, ώστε οι ελλείψεις προσωπικού να μην εμποδίσουν τη λειτουργία των υγειονομικών υπηρεσιών, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. Δύο ολόκληρα χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, βέβαια, η αποφασιστική ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων παραμένει «εκτός κάδρου»...

Κι όλα αυτά όταν ακόμα και ο επικεφαλής του βρετανικού συστήματος Υγείας (NHS), ερωτηθείς για το θέμα, επεσήμανε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα αρκετά για την παραλλαγή «Ομικρον» ώστε να μειώσουμε τον χρόνο της καραντίνας σε πέντε μέρες...

Ταυτόχρονα, ο κίνδυνος που εγείρει η ιδιαίτερα μολυσματική παραλλαγή «Ομικρον» του νέου κορονοϊού σε παγκόσμια κλίμακα παραμένει «πολύ υψηλός», προειδοποίησε και χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Αξιόπιστα στοιχεία δείχνουν ότι η παραλλαγή "Ομικρον" έχει αναπτυξιακό πλεονέκτημα σε σχέση με την παραλλαγή "Δέλτα", με ρυθμό διπλασιασμού δύο έως τριών ημερών», προσθέτει ο Οργανισμός, τονίζοντας πως παρατηρείται «ταχεία αύξηση της επίπτωσης σε ορισμένο αριθμό χωρών».

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κατά τη διάρκεια της βδομάδας που ολοκληρώθηκε την Κυριακή ο παγκόσμιος αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη, ενώ αυτός των θανάτων μειώθηκε κατά 4%. «Αυτό αντιστοιχεί σε λίγο λιγότερες από 5 εκατ. νέες μολύνσεις και σε λίγους περισσότερους από 44.000 νέους θανάτους», συνοψίζει ο ΠΟΥ.

«Η "Δέλτα" και η "Ομικρον" είναι πλέον δίδυμες απειλές που αυξάνουν τα κρούσματα σε αριθμούς ρεκόρ, οδηγώντας σε μεγάλες αυξήσεις νοσηλειών και θανάτων», επεσήμανε χτες ο διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προσθέτοντας πως η ταυτόχρονη εξάπλωση των δύο παραλλαγών «οδηγεί σε τσουνάμι κρουσμάτων».

Επανέλαβε δε την ανάγκη να «μοιράζονται» τα εμβόλια πιο δίκαια και προειδοποίησε ότι η έμφαση στις ενισχυτικές δόσεις στις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες εντείνει την ανισομετρία στους εμβολιασμούς και αφήνει τις «φτωχότερες» χώρες χωρίς εμβόλια, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης μεταλλάξεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ