Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Να παρθούν πίσω οι νέες αυξήσεις

Τις προκλητικές αυξήσεις στα εισιτήρια των επιβατηγών πλοίων καταγγέλλουν και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Στην κοινή τους ανακοίνωση τα σωματεία υπενθυμίζουν ότι από το 2010 μέχρι το 2019 τα εισιτήρια αυξήθηκαν πάνω από 40%, ενώ σήμερα καταγράφονται νέες αυξήσεις στα ήδη πανάκριβα ναύλα.

«Ακόμα και την περίοδο της πανδημίας το υπουργείο Ναυτιλίας, με την έγκριση της ΕΕ, υιοθέτησε άμεσα για τους εφοπλιστές μηχανισμό χρηματοδοτώντας με 79 εκατ. ευρώ τη λειτουργία του συνόλου του ακτοπλοϊκού δικτύου της χώρας, το οποίο αναμένεται να στηριχθεί, αναλόγως της πορείας της πανδημίας, με επιπλέον 26 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2021», αναφέρουν. Επιπλέον, «οι εφοπλιστές επωφελούνται με το Μεταφορικό Ισοδύναμο», ενώ με τον νόμο 4832/2021, που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβρη, προβλέπονται «χρηματοδότηση 44 ενδονησιωτικών και διαπεριφερειακών ακτοπλοϊκών γραμμών με 370.000.000 ευρώ» και «χρηματοδότηση 3 γραμμών του κεντρικού ακτοπλοϊκού δικτύου, με 300.000.000 ευρώ».

Την ίδια στιγμή που οι αυξήσεις στα εισιτήρια επιβαρύνουν την εργατική - λαϊκή οικογένεια, συνεχίζεται και η επίθεση στα δικαιώματα των ναυτεργατών. «Η ένταση της εκμετάλλευσης συνεχίζεται και με την υπογραφή για πρώτη φορά τριετούς ΣΣΕ μεταξύ ΣΕΕΝ και της πλειοψηφίας της ΠΝΟ, με αυξήσεις κοροϊδίας, 0% για το 2020, 0% για το 2021 και 3% για το 2022», σημειώνουν τα τρία σωματεία.

Καλούν τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τους κατοίκους των νησιών «να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των εφοπλιστών, της κυβέρνησης, να διεκδικήσουν ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες φθηνές, ασφαλείς, σύγχρονες και με ναυτεργάτες που θα εργάζονται με μισθούς, Κοινωνική Ασφάλιση, οργανικές συνθέσεις, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους».

Να δυναμώσει ο κοινός αγώνας εργαζομένων - ναυτεργατών - νησιωτών

Τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια καταγγέλλει και το ΠΑΜΕ. «Τη στιγμή που το εργατικό - λαϊκό εισόδημα συρρικνώνεται, μετράμε καθημερινά νεκρούς στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν και ενώ μόνο 1 στους 10 ανέργους παίρνει ακόμη και αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας, όμως οι εφοπλιστές προχωρούν σε νέες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια!», σημειώνει σε δελτίο Τύπου. Παράλληλα, καταγγέλλει τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι ακτοπλόοι εφοπλιστές. «Ο λαός καλείται να πληρώσει το 95% των φόρων, ενώ το εφοπλιστικό κεφάλαιο και δεν πληρώνει, και επιδοτείται, και αυξάνει τις τιμές των εισιτήριων!», τονίζει. «Αυτή είναι η πολιτική της στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων, των κλινικαρχών, των εφοπλιστών που στον προϋπολογισμό του 2022, εν μέσω πανδημίας, προχώρησε σε περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ενώ ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας δεν προχωρά σε ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, σε προσλήψεις οδηγών και προσωπικού», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του.

«Μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό!», τονίζει το ΠΑΜΕ και καλεί να δυναμώσει ο κοινός αγώνας εργαζομένων, ναυτεργατών, νησιωτών ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των εφοπλιστών και της κυβέρνησης.

Διεκδικεί:

-- Να παρθούν πίσω οι νέες αυξήσεις και να υπάρξει μείωση 50% των εισιτηρίων και ναύλων, ώστε να συμβαδίζουν με το επίπεδο των μισθών και συντάξεων των εργαζομένων.

-- Να διατηρηθούν και να διευρυνθούν παραπέρα οι εκπτώσεις των εισιτηρίων στις ευπαθείς ομάδες (συνταξιούχοι, άνεργοι, συμβασιούχοι, πολύτεκνοι κ.ά.).

-- Να παρέχονται δωρεάν μετακινήσεις για φοιτητές, στρατιώτες, ΑμεΑ.

-- Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες φθηνές, ασφαλείς, σύγχρονες και με ναυτεργάτες που θα εργάζονται με μισθούς, Κοινωνική Ασφάλιση, οργανικές συνθέσεις, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.

-- Αμεσα μέτρα για τακτικά και ασφαλή δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες, στα μέσα μεταφοράς προσωπικού των εταιρειών και γενικά στις μεταφορές, με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ