Τρίτη 9 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Στο μικροσκόπιο οι όροι για «εποικοδομητικές σχέσεις» με την Τουρκία

Τηλεδιάσκεψη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ (μετά τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν), στην οποία - σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ - «επαναβεβαίωσε τη σημασία ευρείας φάσης και εποικοδομητικών σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία». Κατά τ' άλλα, η Μέρκελ επανέλαβε ότι «τα διαφιλονικούμενα θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να επιλυθούν μόνο με τον διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου». Θυμίζουμε ότι στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψή της με τον Κύπριο Πρόεδρο είχε συστήσει «ανοιχτό πνεύμα» και «διάθεση συμβιβασμού».

Στο μεταξύ, ενδεικτική ήταν και η συνέντευξη που έδωσε στη «Die Zeit» ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Ροτ, μιλώντας μεταξύ άλλων για την «ιδιαίτερη ευθύνη» και το «ιδιαίτερο ενδιαφέρον» που έχει το Βερολίνο για «να διασφαλίσει ότι το κλίμα δεν θα δηλητηριαστεί περαιτέρω» στην περιοχή. Απορρίπτοντας την εκτίμηση ότι η χώρα του τηρεί παθητική στάση έναντι της Αγκυρας, σημείωσε πως «οι συνομιλίες με την κυβέρνηση Ερντογάν δεν είναι πάντοτε ευχάριστες. Λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δείχνουμε ξεκάθαρα τα όριά μας, όπου αυτό είναι απαραίτητο και στρεφόμαστε στη συνεργασία, όπου είναι αυτό εφικτό. Η Τουρκία βρίσκεται πάνω πάνω στη λίστα των προτεραιοτήτων μας».

Στην περιπλοκότητα του ευρωτουρκικού παζαριού αναφέρθηκε και ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, που μετά από συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάγιο, τόνισε ότι αναμένονται «συγκεκριμένες πράξεις από την Αγκυρα», ενώ αναφέρθηκε σε «μηνύματα ύφεσης (...) εν δυνάμει ελπιδοφόρα» στην περιοχή. Είπε ακόμα ότι «η Ιταλία συμμερίζεται τους γαλλικούς στόχους υπέρ της σταθερότητας και της συνεργασίας και στηρίζει την ένταξη της Γαλλίας στο EastMed Gas Forum».

Στη συνεργασία της Τουρκίας με τους Ευρωπαίους αλλά και ειδικά τη Γαλλία επανήλθε όμως και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, που μνημόνευσε την πρόσφατη συνομιλία Μακρόν - Ερντογάν και είπε: «Ο Πρόεδρός μας έδωσε θετικά μηνύματα για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Γαλλία (...) Ο Μακρόν είπε "εγώ δεν είμαι εναντίον του Ισλάμ, το 17% του πληθυσμού μας είναι μουσουλμάνοι».

Σε πρώτο πλάνο το παζάρι Τουρκίας - Αιγύπτου

Την ίδια στιγμή, ειδικό ενδιαφέρον έχουν οι νέες αναφορές της Αγκυρας στους όρους μιας εξομάλυνσης των σχέσεών της με το Κάιρο. Μιλώντας στη «Σαμπάχ», ο Τσαβούσογλου είπε πάλι πως «ανάλογα με τις εξελίξεις των σχέσεων, μπορούμε να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για τα πεδία δικαιοδοσίας θαλάσσιων ζωνών. Επειδή είμαστε υπέρ της δίκαιης μοιρασιάς, θέλουμε να μιλήσουμε με όλους». Είπε ακόμα πως «με την Αίγυπτο έχουμε επαφές και σε επίπεδο πληροφοριών και σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών», αναφερόμενος και σε διάφορες συναντήσεις του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του. Υπογράμμισε ξανά ότι «στην περιοχή μας δεν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας των ενεργειακών σχεδιασμών που προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία. Η πρόταση του Προέδρου μας να διεξαχθεί Διάσκεψη Ανατολικής Μεσογείου με όλες τις χώρες της περιοχής είναι ένα από τα πρόσφατα παραδείγματα για την ειλικρινή επιθυμία για συνεργασία».

Αλλά και ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν - μιλώντας στο «Bloomberg» - είπε ότι «θέλουμε να συνεργαστούμε με την Αίγυπτο στην Ανατολική Μεσόγειο, για το θέμα της Λιβύης, αλλά και το Παλαιστινιακό, που μοιάζει ξεχασμένο. Αν μπορούσαμε να λάβουμε διμερή εποικοδομητικά βήματα, αυτό θα συνέβαλλε στη σταθεροποίηση όλης της περιοχής, από τη Βόρεια Αφρική έως την Ανατολική Μεσόγειο...». Κατέληξε ότι «δεν έχουμε ανεπίλυτα προβλήματα με καμία αραβική χώρα. Θα μπορούσαμε να γυρίσουμε νέα σελίδα με την Αίγυπτο αλλά και (όλες) τις χώρες του Κόλπου για περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκτίμηση για τις ΝΑΤΟικές συνεισφορές και «διαχείριση διαφορών» (2021-11-02 00:00:00.0)
«Τρέχουν» διεργασίες και παζάρια σε όλα τα επίπεδα (2021-07-15 00:00:00.0)
Περιπλέκεται η διαπραγμάτευση της σχέσης ΕΕ - Τουρκίας (2020-10-30 00:00:00.0)
Πυρετώδεις επαφές με Αγκυρα αλλά και Λευκωσία (2020-09-30 00:00:00.0)
Με όλες τις διεκδικήσεις στο ιμπεριαλιστικό παζάρι (2020-09-22 00:00:00.0)
Οι τουρκικές προκλήσεις ανοίγουν τη βεντάλια ανταγωνισμού και παζαριού (2019-12-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ