Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περιπλέκεται η διαπραγμάτευση της σχέσης ΕΕ - Τουρκίας

Turkish Presidency

Περιπλέκεται διαρκώς το παζάρι Τουρκίας - ΕΕ, με τους ανταγωνισμούς να ντύνονται τις μέρες αυτές την «προβιά» των «θρησκευτικών» και «πολιτιστικών» διαφορών, με αφορμή και τις επιθέσεις ενόπλων στη Γαλλία (βλέπε σχετικό θέμα).

Χτες, με αφορμή την επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν μίλησε για την «αμαρτωλή Ευρώπη» απέναντι στην οποία «η μόνη φωνή που υψώνεται σήμερα είναι η φωνή του μουσουλμανικού κόσμου». Επέκρινε την «ύπουλη πολιτική εισβολής της Ευρώπης εδώ και αιώνες στα τουρκικά εδάφη», η οποία «εκδηλωνόταν πάντα με τον πλέον αδίστακτο τρόπο», και εμφανιζόμενος ξανά ως εκπρόσωπος και υπερασπιστής των απανταχού μουσουλμάνων, κατέληξε: «Η υπόθεσή μας είναι αυτή: Δεν εξαντλείται στα δικαιώματα και την ανεξαρτησία της Τουρκίας. Οι Τούρκοι και η Τουρκία δεν θα προδώσουν τους προγόνους τους, τις σημαίες τους και τα αιώνια και ιερά δικαιώματα».

Σε άλλες του δηλώσεις ο Ερντογάν είχε μιλήσει για «Σταυροφορίες» που «θέλουν να αρχίσουν οι χώρες της Δύσης», ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματός του Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι «από τότε που η εξωτερική πολιτική του Μακρόν ηττήθηκε, η Γαλλία χρησιμοποιεί τη γλώσσα της ακροδεξιάς Λεπέν εναντίον του Προέδρου μας... Κατά καιρούς ο Μακρόν λέει "προειδοποίησα τον Ερντογάν". Καμία από αυτές τις φράσεις δεν είναι σωστή. Ποτέ δεν μπόρεσε ο Μακρόν να κάνει κάτι τέτοιο».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σφοδρή ήταν η αντίδραση της Αγκυρας και για τα σκίτσα του γαλλικού σατιρικού περιοδικού «Σαρλί Εμπντό», που τη φορά αυτή αφορούσαν τον ίδιο τον Ερντογάν. Ανακοίνωσε ότι θα λάβει «δικαστικά και διπλωματικά» μέτρα, ενώ το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Γάλλο επιτετραμμένο για εξηγήσεις.

Από τη μεριά της, η Γαλλία επανέφερε πρώτη την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των όρων συνεργασίας με την Τουρκία, με τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Κλεμάν Μπον, να δηλώνει - ενόψει και της χτεσινοβραδινής Συνόδου Κορυφής, με βασικό «μενού» την πανδημία - ότι «θα πιέσουμε υπέρ της επιβολής ευρωπαϊκών μέτρων σθεναρής αντίδρασης, μεταξύ αυτών και του πιθανού εργαλείου των κυρώσεων». Επέκρινε ειδικά την παρότρυνση Ερντογάν για μποϊκοτάρισμα των γαλλικών προϊόντων και, αναφερόμενος συνολικά στην πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης, εξέφρασε ανησυχία για το ότι «ο στόχος είναι πάντα ο ίδιος: Να ασκεί μέγιστη πίεση στους γείτονές της και ειδικά στην ΕΕ». «Υπήρξαμε για παρά πολύ καιρό αφελείς», κατέληξε.

Πάντως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, περιορίστηκε να επαναλάβει πως οι Βρυξέλλες θα αξιολογήσουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας πριν από το τέλος του 2020 και παρέπεμψε σε πρόσφατη δήλωσή του ότι «αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο».

«Τα πάντα για να μείνει στο δυτικό στρατόπεδο...»

Τις διαστάσεις του παζαριού περιέγραψε με ειλικρίνεια, για άλλη μια φορά, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ναι μεν χαρακτήρισε «πολύ πραγματικό» το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας (εξαιτίας της χρήσης των ρωσικών πυραύλων «S-400»), αλλά ξεκαθάρισε και τη σημασία που έχει η συνεργασία μαζί της για την αντιμετώπιση αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Ο υπεύθυνος Αμυντικών Θεμάτων του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Κλαρκ Κούπερ, εξέφρασε προβληματισμό για το ότι οι Τούρκοι «συνεχίζουν να θέλουν τους "S-400"» και πρόσθεσε πως «οι κυρώσεις φυσικά εξετάζονται (...) Εχουμε ξεκάθαρα πει στην Αγκυρα ότι το να δοκιμάσει τους "S-400" θα ήταν απολύτως απαράδεκτο», αλλά επισήμανε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για «να πειστεί η Τουρκία να μην καταστήσει λειτουργικούς τους "S-400"». «Αφήστε τους στην άκρη, απενεργοποιήστε τους. Μην τους ενσωματώσετε για να τους κάνετε λειτουργικούς», παρότρυνε ξανά, καταλήγοντας ότι «κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία θα παραμείνει στο δυτικό στρατόπεδο (...) Το να αποκλείσουμε την Τουρκία δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός, πλην της Ρωσίας».

Ας καταγραφεί, τέλος, ότι την Τρίτη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο έγινε μεγάλη άσκηση Κύπρου - Μ. Βρετανίας, στην οποία - σύμφωνα με ΜΜΕ - αναπτύχθηκαν τα περισσότερα πλοία του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού μετά την ανεξαρτητοποίηση της Κύπρου από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η άσκηση έγινε στα ανοιχτά της Λεμεσού, με συμμετοχή και γαλλικού πολεμικού πλοίου.

Τζαμί και η Μονή της Χώρας

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση των τουρκικών αρχών να λειτουργήσει ως μουσουλμανικό τέμενος και η Μονή της Χώρας, στην Κωνσταντινούπολη. Η σχετική δικαστική απόφαση προϋπήρχε της αντίστοιχης απόφασης για την Αγία Σοφία. Τελικά, χτες ανακοινώθηκε ότι λόγω τεχνικών δυσκολιών αναβάλλεται το άνοιγμα της Μονής, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, παρουσία και του Τούρκου Πρόεδρου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταδίκη της ρωσικής εισβολής αλλά «σιγή» για τα αιτήματα του Κιέβου (2022-02-25 00:00:00.0)
Στο μικροσκόπιο οι όροι για «εποικοδομητικές σχέσεις» με την Τουρκία (2021-03-09 00:00:00.0)
Με όλες τις διεκδικήσεις στο ιμπεριαλιστικό παζάρι (2020-09-22 00:00:00.0)
Και η γεωπολιτική διάσταση των εξελίξεων (2018-12-11 00:00:00.0)
«Αγκάθι» στις σχέσεις με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ (2018-04-07 00:00:00.0)
Αντιδρά στις γαλλικές επικρίσεις (2010-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ