Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Καταδίκη της ρωσικής εισβολής αλλά «σιγή» για τα αιτήματα του Κιέβου

Ο Ουκρανός πρέσβης στην Αγκυρα ζήτησε να κλείσουν τα Στενά για τα ρωσικά πλοία

Ως «απαράδεκτη επιχείρηση» κατήγγειλε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο η Αγκυρα να συντάσσεται με το μπαράζ κυρώσεων της Δύσης κατά της Μόσχας, ενώ μένει «θολό» και το αν θα ανταποκριθεί στο αίτημα που κατέθεσε το Κίεβο για κλείσιμο των Στενών στα ρωσικά πλοία.

Ο Ερντογάν επέκρινε τη ρωσική εισβολή ως «ένα ισχυρό πλήγμα στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» και ζήτησε διευθέτηση «μέσω του διαλόγου, στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Μινσκ». Επανέλαβε δε «την υποστήριξη της Τουρκίας στον αγώνα της Ουκρανίας για να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητά της».

Το δε τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «η Τουρκία είναι αντίθετη στην αλλαγή των συνόρων με τη χρήση των όπλων».

Την ίδια ώρα, αναπάντητα παρέμειναν ουσιαστικά τα αιτήματα που υπέβαλε ο Ουκρανός πρέσβης στην Αγκυρα.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο πρέσβης Μπ. Μπόντναρ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θέλουμε βοήθεια στην Ουκρανία, θέλουμε στρατιωτική βοήθεια για να αμυνθούμε. Ζητάμε οικονομική βοήθεια. Ζητάμε η Τουρκία να κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων για τα ρωσικά πλοία, το ίδιο και τον εναέριο χώρο της». Ζήτησε ακόμα «κυρώσεις προς τη ρωσική πλευρά. Ιδιαίτερα ζητάμε να κατασχεθούν τα μερίσματα των ρωσικών επιχειρήσεων που δρουν εδώ».

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ είχε μία 20λεπτη συνάντηση στο τουρκικό ΥΠΕΞ με τον υφυπουργό Σεντάτ Ουνιάλ, ωστόσο, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν υπήρχε επίσημη απάντηση της Τουρκίας στα ουκρανικά αιτήματα.

Καθόλου τυχαία, τουρκικά ΜΜΕ υπενθύμιζαν τις προχτεσινές επισημάνσεις του Ερντογάν ότι «δεν είναι δυνατόν για μας να εγκαταλείψουμε καμία χώρα», παραπέμποντας στις σχέσεις που η Αγκυρα διατηρεί και με το Κίεβο και με τη Μόσχα.

Πάντως, απανωτές ήταν οι επικοινωνίες υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων με μια σειρά Δυτικούς, όπως του Προέδρου Ερντογάν με τον Γάλλο ομόλογό του Εμ. Μακρόν, του υπουργού Αμυνας Χ. Ακάρ με τον Αμερικανό ομόλογό του Λ. Οστιν, καθώς και του υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντ. Μπλίνκεν.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Μ. Τσαβούσογλου είχε χτες σειρά συνομιλιών στο Καζακστάν, ενώ στη Βιέννη έγινε και συνάντηση των ειδικών απεσταλμένων Τουρκίας και Αρμενίας οι οποίοι έχουν οριστεί για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων. Η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι «επιβεβαιώθηκε πως στόχος είναι η επίτευξη πλήρους εξομάλυνσης» και ότι «επαναλήφθηκε η συμφωνία να συνεχιστεί η διαδικασία χωρίς προϋποθέσεις».

  • Στο μεταξύ, ένα πλοίο τουρκικών συμφερόντων και με σημαία Νησιών Μάρσαλ χτυπήθηκε από βόμβα στα ανοιχτά της Οδησσού, σύμφωνα με ανάρτηση της τουρκικής Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλίας στο Twitter. Η Διεύθυνση ανέφερε ότι δεν υπάρχουν θύματα και ότι το πλοίο κατευθυνόταν σε ρουμανικά χωρικά ύδατα μετά το συμβάν. Δεν ζήτησε βοήθεια και δεν ανέφερε κάποιον τραυματισμό. Αλλες πληροφορίες δεν έγιναν γνωστές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ