Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέες κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση

Σε έκτακτη συνεδρίασή του αργά χτες το βράδυ στις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σήμερα σε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα έχουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τις πράξεις της», αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν. Οι κυρώσεις καλύπτουν τους τομείς της οικονομίας, της Ενέργειας, των μεταφορών, προϊόντα διπλής χρήσης (που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτικούς σκοπούς), περιορισμούς στις εξαγωγές και στη χρηματοδότησή τους, στην πολιτική βίζας, ενώ προστίθενται στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ περισσότερα φυσικά πρόσωπα. Σημειώνουν, επίσης, ότι η Ρωσία θα λογοδοτήσει για τις πράξεις της. Καταδικάζει επίσης τη συμμετοχή της Λευκορωσίας στην επίθεση.

Ακόμα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να προτείνει μέτρα έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της Ενέργειας.

Προσερχόμενος χτες βράδυ στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Μητσοτάκης έλεγε πως «αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ουκρανία (...) θέτουν σε αμφισβήτηση ολόκληρη την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης και για αυτό και η απάντηση της ΕΕ θα είναι εξαιρετικά δυναμική», προεξοφλούσε.

«Είμαστε εδώ, ενωμένοι, για να πάρουμε αποφάσεις λήψης σκληρών κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία. Είμαστε εδώ για να ζητήσουμε το συντομότερο δυνατό την παύση όλων των εχθροπραξιών, την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», πρόσθετε σε μια επίδειξη ευρωατλαντισμού.

Ταυτόχρονα, στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και με έγνοια τους τη διασφάλιση των ευρωενωσιακών επιχειρηματικών ομίλων, έλεγε ότι πάνε στη Σύνοδο «για να ετοιμάσουμε, να οικοδομήσουμε, την άμυνά μας απέναντι σε εξελίξεις που ενδεχομένως να πνίξουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες» και ζητούσε και πάλι ενιαία μέτρα για τις αυξήσεις στην Ενέργεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ