Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΑ
Βλέπει «σύνθετο και μοναδικό ιστορικό πλαίσιο στο ζήτημα της Ουκρανίας»

Το Πεκίνο αποφεύγει να μιλήσει για εισβολή και εκφράζει «κατανόηση για τις νόμιμες ανησυχίες ασφάλειας της Ρωσίας»

Με καλέσματα για «αυτοσυγκράτηση όλων των πλευρών», αλλά και «κατανόηση» για τις «νόμιμες ανησυχίες ασφάλειας της Ρωσίας» τοποθετείται η Κίνα για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αποφεύγοντας επίμονα οποιαδήποτε αναφορά σε ρωσική εισβολή.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες ο ΥΠΕΞ της Κίνας, Γουάνγκ Γι, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, του ανέφερε - σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πεκίνου - ότι «η Κίνα πάντα σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών», σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει ότι «την ίδια ώρα, βλέπουμε επίσης ένα σύνθετο και μοναδικό ιστορικό πλαίσιο στο ζήτημα της Ουκρανίας και καταλαβαίνουμε τις νόμιμες ανησυχίες της Ρωσίας για θέματα ασφάλειας».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Κινέζος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η χώρα του πιστεύει πως «πρέπει να εγκαταλειφθεί εντελώς η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου» και πως «ένας ισορροπημένος, αποτελεσματικός και βιώσιμος μηχανισμός ασφάλειας της Ευρώπης θα πρέπει να διαμορφωθεί μέσα από διάλογο και διαπραγμάτευση».

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την ίδια τηλεφωνική επικοινωνία αναφέρει ότι οι δύο ΥΠΕΞ «υπογράμμισαν πως Ρωσία και Κίνα επιμένουν ότι όλα τα κράτη πρέπει να σέβονται την αρχή της αδιαίρετης ασφάλειας».

Η δε εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χούα Τσουνουίνγκ, στη διάρκεια της χτεσινής ενημέρωσης συντακτών, όπου δέχτηκε απανωτές ερωτήσεις για το αν το Πεκίνο θα καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανέφερε ότι «η Κίνα παρακολουθεί στενά τις τελευταίες εξελίξεις και καλεί όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να εμποδίσουν τον εκτροχιασμό της κατάστασης».

Σε ερώτηση του πρακτορείου «Bloomberg» για το «αν η Κίνα θεωρεί την κίνηση της Ρωσίας εισβολή», η Χούα επανέλαβε τα περί «σύνθετου ιστορικού πλαισίου», ενώ ανέφερε πως «το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας είπε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της δεν θα πραγματοποιήσουν πυραυλικές, εναέριες ή επιθέσεις πυροβολικού εναντίον πόλεων».

Κληθείσα να σχολιάσει δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που χαρακτήρισε «ανησυχητική» την ενίσχυση της ρωσο-κινεζικής συνεργασίας και είπε ότι το Πεκίνο πρέπει να καλέσει τη Μόσχα να «υποχωρήσει», η Χούα τόνισε ότι «η Ρωσία αποτελεί ανεξάρτητη μεγάλη δύναμη» και «είναι απόλυτα ικανή να διαμορφώσει και να εφαρμόζει ανεξάρτητα τη διπλωματική της στρατηγική με βάση την κρίση και τα εθνικά της συμφέροντα».

Στα απανωτά ερωτήματα δυτικών ΜΜΕ για το αν η Κίνα «θα καλέσει τη Ρωσία να αποσυρθεί από την Ουκρανία» και για το «τι πρέπει να κάνει η Ρωσία για να συναντήσει την καταδίκη της Κίνας», η Χούα απάντησε: «Γιατί έχετε τέτοια επιμονή με την καταδίκη από την Κίνα; (...) Η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα πολλαπλών παραγόντων». Και κατέληξε: «Ρωτάτε συνέχεια πότε η Κίνα θα ακολουθήσει τις ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες καταδικάζοντας τη Ρωσία. Αυτό μου θυμίζει ότι πρόκειται για την ομάδα χωρών που, μαζί με τις ΗΠΑ, αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ