Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡΩΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Βαθύτερη εμπλοκή στους ανταγωνισμούς στο όνομα της πολιτικής προστασίας

Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν ακάθεκτοι, να ψηφίζουν από κοινού διακρατικές συμφωνίες στην Ολομέλεια της Βουλής, αυτήν τη φορά με πρόσχημα την πολιτική προστασία, που προμηνύουν τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας και του λαού σε αυτούς τους ανταγωνισμούς.

Πρόκειται για δύο συμβάσεις που κυρώνει η Ελλάδα με το Αζερμπαϊτζάν και το Μαυροβούνιο «επί της συνεργασίας και προστασίας από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές».

Το ΚΚΕ καταψήφισε τις συμφωνίες. Οπως σημείωσε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Νίκος Παπαναστάσης, οι συμφωνίες αυτές δεν είναι καθόλου αθώες. Ερχονται λίγο καιρό μετά τη συνάντηση του Ελληνα υπουργού Κλιματικής Αλλαγής με τη γενική διευθύντρια της υπηρεσίας του ΝΑΤΟ (την NSPA) στο Λουξεμβούργο. Επιπλέον, η λυκοσυμμαχία από το 2016 και μετά, σε όλες τις Συνόδους Κορυφής βάζει ανάμεσα στα άλλα προτάγματα την προστασία κρίσιμων υποδομών και την ανθεκτικότητά τους. Γι΄ αυτό και ο ν. 4662/2020 για την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, την αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, μεταξύ άλλων, στρατιωτικοποιεί ακόμη περισσότερο το Πυροσβεστικό Σώμα και συνδέει ευθέως την πολιτική προστασία με το ΝΑΤΟ, συστήνοντας ειδικό γραφείο της λυκοσυμμαχίας μέσα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συνολικά, όπως ανέφερε «η Πολιτική Προστασία στο ΝΑΤΟ διαμορφώνει το πλαίσιο για την ανάμειξη της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας στη διαχείριση νευραλγικών δομών και υπηρεσιών πολιτικών και στρατιωτικών των κρατών - μελών και άλλων εταίρων στο όνομα της συλλογικής ασφάλειας και της αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών», όπως είναι ο «εχθρός λαός».

Εξάλλου, όπως σημείωσε, τόσο το ελληνικό αστικό κράτος όσο και το πολυδιαφημισμένο «κοινωνικό κράτος της ΕΕ», στις τελευταίες καταστροφές όπως αυτές στην Ελλάδα (Μάτι, Μάνδρα, πυρκαγιές στην Εύβοια κ.ο.κ.), ή με τις πλημμύρες στη Γερμανία και την Κεντρική Ευρώπη έδειξαν «τη γύμνια ενός συστήματος που μετράει την ασφάλεια και τη ζωή του λαού κάθε χώρας με όρους κέρδους και ζημιάς». Επιπλέον, η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Ελλάδα διαρκώς υποχρηματοδοτείται και υποστελεχώνεται, προωθείται η σύμπραξή της με τον ιδιωτικό τομέα. Επομένως, δεν μπορεί να πείσει η κυβέρνηση ότι αυτό που την ενδιαφέρει είναι η προστασία των λαών από φυσικές καταστροφές.

Το κατά πόσον τέτοιου είδους συμφωνίες «αυξάνουν τον γεωπολιτικό ρόλο» της χώρας ήταν αυτό που απασχόλησε στη διάρκεια της συζήτησης, με την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Καφαντάρη να κάνει λόγο για «την ανάγκη ενίσχυσης μιας ενεργητικής διπλωματίας στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας» και τη «σημασία που έχουν για τις επενδύσεις οι ανθεκτικότερες υποδομές» και την Τ. Αντωνίου, ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ να αναφέρεται στο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν αυτές οι χώρες και κυρίως το Αζερμπαϊτζάν «για την Ελλάδα λόγω της γεωπολιτικής της θέσης και των ενεργειακών της βέβαια πηγών»... Αντίστοιχες ήταν και οι επισημάνσεις του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής κατά την τοποθέτησή του στις επιτροπές, ενώ στην Ολομέλεια δεν τοποθετήθηκε.

Στην Ολομέλεια τοποθετήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ο οποίος αναφέρθηκε στις εξελίξεις που σηματοδοτεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα: «Εχουν περάσει τριάντα χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, που πολλοί πανηγύριζαν, για να μην πω όλοι σας, τα άλλα κόμματα πλην του ΚΚΕ. Υποσχεθήκατε τότε ότι μπαίνουμε σε έναν κόσμο ειρηνικό και ασφαλή και ξεσπάει ένας ακόμα ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και μετά τους πολλούς πολέμους που προκάλεσαν οι στρατηγικοί σας σύμμαχοι ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ, από την οποία, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, αναζητάτε τώρα να ακολουθήσει φιλειρηνική πολιτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ