Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΙΤΑΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός μπορεί να χτίσει τη δική του ενότητα κόντρα στα σύγχρονα καλέσματα υποταγής

Ανακοίνωση για τα 76 χρόνια από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση με αφορμή τη συμπλήρωση 76 χρόνων από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής εξέδωσε η Επιτροπή Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Τιμάμε τους ηρωικούς αγωνιστές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ που στις 30 Οκτώβρη του 1944 μπήκαν νικητές στην πόλη μας. Την ηρωική γενιά της αθάνατης Εθνικής μας Αντίστασης, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ, τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες, όλους όσοι δεν λύγισαν στους ναζί - φασίστες και τα μαύρα κελιά της Ασφάλειας, στους ντόπιους συνεργάτες τους».

Αναδεικνύει ότι «ο λαός μας με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, έχτισε τη δική του λαϊκή ενότητα, κόντρα στην ενότητα της υποταγής ή της παραίτησης που επέλεξε η άρχουσα τάξη της χώρας μας. Με αυτήν τη γραμμή έγραψε την τεράστια εποποιία του στα βουνά και τις πόλεις, απελευθέρωσε ολόκληρες περιοχές, έλυσε το ζήτημα της πείνας, οργάνωσε τη μόρφωση, τον πολιτισμό, τη δικαιοσύνη στην ελεύθερη Ελλάδα, έδωσε για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες».

«Αυτήν την αλήθεια προσπαθούν να θάψουν όσοι μας καλούν, στο όνομα της εθνικής ενότητας, να στηρίξουμε σήμερα τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, τον δρόμο της στήριξης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων του ΝΑΤΟ, των αντιλαϊκών πολιτικών της ΕΕ», αναφέρει σε άλλο σημείο και προσθέτει:

«Η εποποιία του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, στην πορεία του ΔΣΕ, η απελευθέρωση από τις ΕΛΑΣίτικες δυνάμεις μάς διδάσκουν πως όταν ο λαός μας έχει ως βάση της δικής του ενότητας το δίκιο, όταν καταλαβαίνει πως η δική του πατρίδα, που ποτίζει με τον ιδρώτα και το αίμα του, διαφέρει από την πατρίδα που κάποιοι την μετράνε με τα κέρδη τους, μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής της ίδιας του της ζωής, της ίδιας της Ιστορίας.

Ακόμη και στη σύγχρονη Ιστορία του λαού της χώρας μας, των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη, αποδείχτηκε πως όταν αυτοί δεν δέχτηκαν στο όνομα της εθνικής ενότητας να στηρίξουν το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας όπου συμμετείχε η ελληνική κυβέρνηση, έχτισαν μια πρωτόγνωρη ενότητα από τα κάτω που, κόντρα στους δολοφόνους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ξεχώρισε το λαό μας για τη διεθνιστική του στάση απέναντι στην κυβέρνηση και την άρχουσα τάξη, η οποία επέλεξε να ταυτιστεί με τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες».

Καταλήγοντας, η Οργάνωση του Κόμματος καλεί το λαό, «που και σήμερα, στην πανδημία, στη νέα οικονομική κρίση, στην πολιτική των επεμβάσεων και των "γκρίζων ζωνών", του ζητούν να σηκώσει τη σημαία της υποταγής στο όνομα της εθνικής ενότητας, να επιλέξει την οργάνωση και την πάλη, σε συστράτευση με το ΚΚΕ για να δώσει ώθηση στον αγώνα για να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση. Για να ανοίξει ο δρόμος των ριζικών αλλαγών σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας που είναι αναγκαίες όσο ποτέ για να μπορέσει ο εργαζόμενος λαός να γίνει κυρίαρχος του πλούτου που παράγει, για να οικοδομήσει μια ζωή χωρίς την απειλή της φτώχειας, των πολέμων, της πανδημίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ