Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΙΤΑΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πιάνοντας το νήμα της μεγάλης λαϊκής εποποιίας

Πολύμορφη δραστηριότητα για τα 80 χρόνια από την έναρξη του ιταλοελληνικού πολέμου

Στην Πάτρα
Στην Πάτρα
Με πλήθος από πολύμορφες πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα τίμησαν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τη λαϊκή πάλη της δεκαετίας του 1940, με αφορμή τα 80 χρόνια από την 28η Οκτωβρίου. Εκδηλώσεις και συζητήσεις, ιστορικοί περίπατοι και εκθέσεις, επισκέψεις σε μουσεία, αφιερώματα και βιντεοπροβολές είναι μερικές από τις δεκάδες τέτοιες δραστηριότητες, με αφορμή την ιστορική επέτειο.

Μια δραστηριότητα που είναι σε εξέλιξη εδώ και μέρες και συνεχίζεται μέχρι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, δίνοντας το έναυσμα για συζητήσεις γύρω από τα επίκαιρα διδάγματα της λαϊκής εποποιίας, της μάχης ενάντια στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά, τα συμπεράσματα που αντλεί το ΚΚΕ από αυτήν τη μάχη. Ειδικά για τη νεολαία, για φοιτητές και μαθητές, αυτές οι πρωτοβουλίες γίνονται «σημείο επαφής» με τις ηρωικές παραδόσεις του λαού μας, που δεν βρίσκουν «χώρο» στα σχολικά βιβλία, σε αντίθεση με την προπαγανδιστική ομοβροντία για τη «θεωρία των δύο άκρων», της εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό, με χορηγό την ΕΕ.

Στην Πάτρα

Ιστορικό περίπατο για μαθητές έκανε ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου η ΚΝΕ στην Πάτρα με θέμα την απελευθέρωση της πόλης από τους Γερμανούς ναζιστές. Κατά τη διάρκειά του, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πραγματική Ιστορία της πόλης τους κατά τη γερμανική κατοχή, να μάθουν ποιος «σάλπισε» την αντίσταση και τι συμπεράσματα βγαίνουν για την πάλη μας σήμερα.

Στα Γιάννενα
Στα Γιάννενα
Ο περίπατος έκανε στάση σε διάφορα σημεία της πόλης, που έχουν ιστορική αξία, που συνδέονται με τον αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του 12ου Συντάγματός του. Ανάμεσα σε αυτά είναι η Πλατεία Ελευθερίας στα Προσφυγικά, στην οποία κυριαρχεί το άγαλμα του Καπετάν Νικήτα, η πλατεία Ψηλών Αλωνιών, στην οποία υπάρχει μνημείο εκτελεσμένων αγωνιστών και άλλα.

Ο περίπατος ολοκληρώθηκε με επίσκεψη και ξενάγηση στο καταφύγιο της Πάτρας κάτω από την Πλατεία Ψηλών Αλωνιών, μέρος όπου συγκεντρωνόταν ο λαός μας για να προστατευθεί από τους βομβαρδισμούς.

Στα Ιωάννινα

Ιστορικούς περιπάτους πραγματοποίησαν την Τετάρτη και οι ΟΒ της Τομεακής Οργάνωσης ΑΕΙ Ιωαννίνων της ΚΝΕ, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και στόχο να αναδείξουν το κόκκινο νήμα που συνδέει τους ηρωικούς αγώνες του χτες με τους αγώνες του σήμερα.

Οι αφορμές για συζήτηση έδιναν κι έπαιρναν μιας και η διαδρομή ήταν γεμάτη με σταθμούς ιστορικά σημεία και μνημεία της πόλης που σηματοδοτούν ηρωικές στιγμές από την πάλη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ στην περιοχή, αλλά και τη βαναυσότητα της αστικής τάξης της χώρας που δεν λογάριαζε τίποτα μπροστά στον κίνδυνο να χάσει την εξουσία της και επιστρατεύοντας βασανιστήρια, εξορίες και εκτελέσεις.

Το μήνυμα που κρατάνε τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία αυτή, είναι πως εμπνεόμενοι και διδασκόμενοι από την Ιστορία, είναι σήμερα στο χέρι μας να την κάνουμε δύναμη και να γράψουμε τον επίλογο που αρμόζει στις δυνατότητες της εποχής μας. Η δραστηριότητα των Οργανώσεων συνεχίστηκε χτες με προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ με αφορμή τα 80 χρόνια από την 28η Οκτωβρίου.

Οι δραστηριότητες συνεχίζονται

Οι εκδηλώσεις και πολύμορφες δραστηριότητες των Οργανώσεων της ΚΝΕ με αφορμή τα 80 χρόνια της επετείου της 28ης Οκτωβρίου συνεχίζονται ως εξής:

  • Σήμερα Παρασκευή:

-- Στο Μαθηματικό της Αθήνας, εκδήλωση, στις 2 μ.μ., με θέμα «Ο λαός τσάκισε τον φασισμό, ο λαός θα τον ξανατσακίσει». Θα μιλήσει η Γεωργία Γκούφα, μέλος του Περιφερειακού Γραφείου ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ.

-- Οι Μαθητικές Οργανώσεις Θέρμης Θεσσαλονίκης διοργανώνουν στις 7 μ.μ., σύσκεψη με θέμα «Οι ναζί στη φυλακή. Ο αγώνας ενάντια στο σύστημα που γεννά τον φασισμό συνεχίζεται» και προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

-- Οι Μαθητικές Οργανώσεις στα Λύκεια Καλαμαριάς διοργανώνουν σύσκεψη με το ίδιο θέμα στις 7 μ.μ.

-- Οι Οργανώσεις Οικονομικών Σχολών Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνουν στις 11 π.μ. ιστορικό περίπατο, με αφετηρία το Ρωμαϊκό Ωδείο και κατάληξη στο καταφύγιο κάτω από την πλατεία Ψηλών Αλωνιών (ξενάγηση στην έκθεση αρχειακού υλικού του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου).

  • Αύριο Σάββατο:

-- Στην Πληροφορική της Αθήνας (αίθριο), στις 5.30 μ.μ., προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά.

-- Η ΤΟ Δυτικών Συνοικιών Αττικής της ΚΝΕ οργανώνει εκδήλωση, στις 7.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης (Μπουμπουλίνας 59 και Αθ. Διάκου), με θέμα: «Συνεχίζουμε την πάλη ενάντια στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά» με προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ «Δεν ξεχνάμε». Θα μιλήσει ο Βασίλης Πύρρος, μέλος του ΚΣ.

-- Η Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ οργανώνει μαζική πικετοφορία, στις 12 μ., στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για την Απελευθέρωση της πόλης.

-- Οι Οργανώσεις Ηρακλείου της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδρομή στο Αρκαλοχώρι, όπου μεγάλωσε ο ήρωας του ΚΚΕ Ναπολέων Σουκατζίδης. Αναχώρηση από Αγαλμα Βενιζέλου, στις 9.30 π.μ.

-- Η ΤΟ Ηλείας της ΚΝΕ οργανώνει στις 11 π.μ., επίσκεψη - ξενάγηση στο Μουσείο «Νίκος Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα.

-- Οι ΤΟ Μαγνησίας της ΚΝΕ θα προβάλουν το ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ με αφορμή τα 80 χρόνια από την 28η Οκτωβρίου 1940, στις 6 μ.μ., στον Θόλο.

  • Κυριακή 1 Νοέμβρη:

-- Στις 7 μ.μ. στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, οι Μαθητικές Οργανώσεις του δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

-- Οι ΤΟ Λάρισας της ΚΝΕ διοργανώνουν στις 11.30 π.μ. επίσκεψη - ξενάγηση στο Μουσείο Αμπελακίων περιόδου 1940 - 1949, στο χωριό Αμπελάκια του νομού Λάρισας.

-- Οι Οργανώσεις Χανίων της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδρομή - επίσκεψη στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης της Θερίσου και ξενάγηση από τον Σπύρο Αγριμάκη, μέλος του ΤΓ Χανίων του ΚΚΕ.

-- Οι ΤΟ Μαγνησίας της ΚΝΕ διοργανώνουν, στις 12 μ., επίσκεψη - ξενάγηση στο μνημείο εκτελεσθέντων στο Καζανάκι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ