Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Νέες παρεμβάσεις στήριξης του κεφαλαίου με φόντο τα διαχειριστικά «ζόρια»

Σε προαναγγελία νέων μέτρων μεγαλύτερης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζεται, για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων της Ευρωζώνης, προχώρησε στη χτεσινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ στα αντιλαϊκά παζάρια των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης και συνολικά της ΕΕ βρίσκεται και το ζήτημα των νέων παρεμβάσεων στήριξης του κεφαλαίου και από την πλευρά της δημοσιονομικής πολιτικής, με φόντο τους κρατικούς προϋπολογισμούς για το 2021.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρά σε επαναξιολόγηση των δεδομένων που διαφαίνονται στην ελληνική οικονομία και βέβαια των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού.

Τα ζητήματα αυτά τέθηκαν σε διαδοχικές συσκέψεις τις οποίες πραγματοποίησαν χτες παράγοντες του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, σε μια προσπάθεια εκτίμησης των επιπτώσεων και των μέτρων στήριξης που αναμένεται να ξετυλιχτούν το επόμενο διάστημα.

Οι πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις αναφέρουν πως ένα μερικό lockdown στη βάση των χαρακτηριστικών που προδιαγράφονται, με διατήρηση του λιανεμπορίου και με περιορισμό αλλά χωρίς γενικό «λουκέτο» στην Εστίαση, θα επιφέρουν απώλεια περίπου 1,5 ποσοστιαίας μονάδας του ΑΕΠ για κάθε μήνα.

Οι προβλέψεις στο προσχέδιο προϋπολογισμού ενσωματώνουν μόνο ένα τμήμα της κατάστασης που προδιαγράφεται για το προσεχές διάστημα, ενώ βέβαια οι αναμενόμενες μεταβολές του ΑΕΠ επαναξιολογούνται προς τα κάτω, συμπαρασύροντας και τα σχέδια για τον κρατικό προϋπολογισμό (φορολογικά έσοδα, δαπάνες κ.ά.).

Χαλαρή νομισματική πολιτική για το κεφάλαιο

Στο μεταξύ, την επέκταση του έκτακτου προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης, που εφαρμόζεται για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων της Ευρωζώνης, προανήγγειλε χτες η ΕΚΤ, εν αναμονή των εκταμιεύσεων της ΕΕ με 750 δισ. από το «Ταμείο Ανάκαμψης», από το πρόγραμμα SURE (100 δισ.) και των άλλων γραμμών φτηνής χρηματοδότησης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, «στο σημερινό περιβάλλον, όπου οι κίνδυνοι είναι σαφώς περισσότερο καθοδικοί, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογήσει προσεκτικά τις εισερχόμενες πληροφορίες, μεταξύ άλλων τη δυναμική της πανδημίας, τις προοπτικές σταδιακής εφαρμογής εμβολίων και τις εξελίξεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας». Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΚΤ προανήγγειλε και τη διεξοδική επαναξιολόγηση των προβλέψεων ως προς την εξέλιξη του ΑΕΠ, τονίζοντας πως «με βάση αυτή την επικαιροποιημένη αξιολόγηση, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αναπροσαρμόσει καταλλήλως τα μέσα που διαθέτει, ούτως ώστε να αποκριθεί στην κατάσταση όπως αυτή εξελίσσεται και να διασφαλίσει ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν ευνοϊκές για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης».

Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο τμήμα των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης μετέχουν κατ' εξαίρεση και οι ελληνικές τράπεζες, και μέσω αυτών οι εγχώριοι όμιλοι και ισχυρές επιχειρήσεις στις οποίες διοχετεύονται τα φτηνά κεφάλαια.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κρ. Λαγκάρντ, σε σχετικές δηλώσεις της έκανε λόγο για σημαντική αποδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας το δ' τρίμηνο του 2020, ενώ προειδοποίησε ότι οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές έχουν ξεκάθαρα επιδεινωθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ