Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Στόχος η σωρηδόν απόρριψη των αιτήσεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Συνέχεια του νομοθετικού εκτρώματος της κυβέρνησης για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα που ξεσπιτώνει το λαό, αποτελεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 παρ. 1 ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και άλλες διατάξεις», με το οποίο επιδιώκονται το ξεσκαρτάρισμα και η σωρηδόν απόρριψη των εκκρεμών αιτήσεων του νόμου Κατσέλη που αφορούν τα «κόκκινα» δάνεια.

Το νομοσχέδιο από χτες συζητείται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, με χρονοδιάγραμμα να ψηφιστεί στην Πέμπτη 5 Νοέμβρη.

Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα μιλώντας στην Επιτροπή, βασικός στόχος των τροποποιήσεων είναι η επιτάχυνση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, και για την ακρίβεια όσων έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν μετά τις 15 Ιούνη του 2021.

Για τις υποθέσεις αυτές προβλέπεται «μια ασφυκτική, από την άποψη τόσο προθεσμιών όσο και λοιπών προϋποθέσεων, διαδικασία επιτάχυνσης και επαναπροσδιορισμού νέας δικασίμου». Μέσα σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο, απαιτείται από τους δανειολήπτες να συγκεντρώσουν έναν τεράστιο όγκο δικαιολογητικών και εγγράφων, και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας και τους περιορισμούς που υπάρχουν.

Η ευθύνη και το κόστος για την όλη διαδικασία που αφορά την κατάθεση της αίτησης επαναπροσδιορισμού της νέας δικάσιμου μετατίθενται ξανά στον οφειλέτη, ενώ σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι προβλεπόμενες προθεσμίες, η αρχική αίτηση υπαγωγής στο νόμο θεωρείται ότι δεν ασκήθηκε ποτέ, ενώ η τυχόν προσωρινή διαταγή που έχει εκδοθεί και ρυθμίζει τις δόσεις καταβολών καταργείται.

Παράλληλα προωθούνται και εδώ οι ηλεκτρονικές μορφές που επεκτείνουν το φακέλωμα των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών, καθώς η κατάθεση της αίτησης επαναπροσδιορισμού, της κοινοποίησης εισοδημάτων της οικογένειας και άλλων στοιχείων θα γίνονται αποκλειστικά μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Η Μαρία Κομνηνάκα χαρακτήρισε «παγίδα» την υποχρέωση «προσκόμισης φορολογικών στοιχείων εισοδήματος για το διάστημα μέχρι και τρία χρόνια πριν από το πρώτο δάνειο». Οπως τόνισε, ουσιαστικά προετοιμάζεται... προκαταβολικά η αποδοχή της γνωστής ένστασης του δόλου, που κατά κόρον προβάλλεται από τις τράπεζες και χρησιμοποιείται για την απόρριψη αυτών των υποθέσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, δηλαδή ότι τάχα ο οφειλέτης έλαβε το δάνειο ενώ ήξερε ότι δεν θα μπορεί να το αποπληρώσει.

Επιπλέον καταργούνται η ακροαματική διαδικασία και η εξέταση των μαρτύρων για την εκδίκαση του νόμου Κατσέλη. «Η αποκλειστικά έγγραφη διαδικασία χωρίς μάρτυρες ελλοχεύει σοβαρότατους κινδύνους γι' αυτή τη διερεύνηση της αλήθειας των αιτήσεων», τόνισε η βουλευτής του Κόμματος.

Αναφορά έκανε η Μ. Κομνηνάκα και στις αλλαγές στον Κώδικα Δικηγόρων που περιέχει το νομοσχέδιο και προβλέπει την επέκταση του θεσμού της άσκησης από τους 6 στους 12 μήνες, κόντρα στο διαχρονικό αίτημα που εκφράζεται από τον χώρο για κατάργηση της άσκησης, θεσμός που ουσιαστικά «εξυπηρετεί την ανακύκλωση και την ανανέωση ενός ευέλικτου και φθηνού υπαλληλικού επιστημονικού προσωπικού, σε όφελος των μεγαλογραφείων και των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών, καθώς βέβαια και την κάλυψη διαφόρων αναγκών, με τις τελευταίες αλλαγές, στον δημόσιο και κρατικό μηχανισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ