Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αθωράκιστα και με τεράστιες ελλείψεις και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας

Η εκτόξευση των κρουσμάτων κορονοϊού οξύνει την εκρηκτική κατάσταση στα αθωράκιστα και με τεράστιες ελλείψεις δημόσια νοσοκομεία.

Ηδη οι υγειονομικοί επισημαίνουν ότι στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής πάνω από το 75% των κλινών ΜΕΘ είναι κατειλημμένες. Στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων η πληρότητα στις ΜΕΘ έφτασε στο 100% και όσοι χρήζουν διασωλήνωσης διακομίζονται σε νοσοκομεία όμορων περιοχών, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκονται και τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, έχοντας και το βάρος των ελλείψεων στα νοσοκομεία όλης της Βόρειας Ελλάδας.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ως αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων, της εντατικοποίησης, των μετακινήσεων προσωπικού, των ανεπαρκών μέτρων προστασίας, αυξάνονται συνεχώς και τα κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους νοσοκομείων.

Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Οι κλινικές κορονοϊού στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης φτάνουν στα όριά τους και οι κλίνες ΜΕΘ σε ορισμένα νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει σε πληρότητα το 75%, π.χ. στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου».

Σε συνέχεια των αντίστοιχων οδηγιών που δόθηκαν στα Γιάννενα, προχωρά και εδώ η νέα μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύστημα της μίας νόσου: Ηδη όμως από χτες το μεσημέρι δόθηκε εντολή στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για περιορισμό των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και των προγραμματισμένων χειρουργείων στο ελάχιστο δυνατό, ακόμα και πέραν του 60% που προβλέπει ο λεγόμενος «Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας» για το «Επίπεδο 4» (εξαιρούνται τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά).

Παράλληλα «τρέχουν» διαδικασίες μετακινήσεων και συρρίκνωσης κλινικών. Στο ΑΧΕΠΑ ξεκίνησε να αδειάζει από κλινικές το νέο κτίριο, προκειμένου να φιλοξενεί μόνο περιστατικά κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό μεταφέρθηκε η Νευροχειρουργική κλινική στην Καρδιοχειρουργική, ενώ ετοιμάζεται η μεταφορά και των δύο Νευρολογικών κλινικών σε άλλη πτέρυγα.

Πληθαίνουν συνεχώς τα κρούσματα σε υγειονομικούς

Την ίδια ώρα που οι ανάγκες νοσηλείας αυξάνονται, πληθαίνουν και τα κρούσματα στους υγειονομικούς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις σε προσωπικό.

Στη Θεσσαλονίκη, εργαζόμενοι στο ΑΧΕΠΑ καταγγέλλουν πως τους δόθηκαν προφορικές οδηγίες ότι το προσωπικό που έρχεται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα θα κάνει τεστ και μέχρι να βγει το αποτέλεσμα θα εργάζεται κανονικά... Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες μέρες όλοι οι εργαζόμενοι της Καρδιολογικής μπήκαν σε καραντίνα και η κλινική λειτούργησε με προσωπικό από άλλα τμήματα.

Στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» διαπιστώθηκαν 8 νέα κρούσματα σε τμήματα του νοσοκομείου. Επίσης διαγνώστηκε ένα κρούσμα στο Μικροβιολογικό του Νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος». Εγινε απολύμανση του χώρου, όμως δεν ενημερώθηκε κανένας εργαζόμενος προκειμένου να γίνει ιχνηλάτηση.

Στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» οι πληροφορίες αναφέρουν 24 κρούσματα σε υγειονομικούς. Στο «Γ. Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης διαγνώστηκαν 12 κρούσματα σε γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικούς υπαλλήλους. Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης διαγνώστηκαν 3 νέα κρούσματα.

Στο μεταξύ, εκτός ορίων λειτουργεί πλέον το Νοσοκομείο Σερρών, που ήδη στέναζε από ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό 4 γιατροί, ενώ άλλη μία γιατρός τέθηκε σε καραντίνα, καθώς επιβεβαιώθηκε κρούσμα στο οικογενειακό της περιβάλλον.

Μεγάλη διασπορά και στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Αγ. Σάββας»

Από την αρχή της πανδημίας πάνω από 50 εργαζόμενοι έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας». Λόγω και του ειδικού χαρακτήρα του νοσοκομείου, οι εργαζόμενοι είχαν επισημάνει επανειλημμένα την ανάγκη να παρθούν έγκαιρα μέτρα, καθώς υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης σε ογκολογικούς, ανοσοκατεσταλμένους, μεταμοσχευμένους ασθενείς.

Την περασμένη Δευτέρα επιβεβαιώθηκαν άλλα 3 κρούσματα κορονοϊού σε γιατρούς της Β' Παθολογικής - Ογκολογικής κλινικής. Χτες ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στο νοσοκομείο έφτασε τα 19 (15 κρούσματα στο προσωπικό και 4 σε νοσηλευόμενους). Σε καραντίνα μπήκαν 25 εργαζόμενοι, ενώ 4 ασθενείς μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμιγκ». Η Β' Παθολογική - Ογκολογική κλινική αναστέλλει τις εισαγωγές νέων ασθενών για μια βδομάδα, και οι εκεί νοσηλευόμενοι μεταφέρθηκαν στην Α' Παθολογική - Ογκολογική. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η Γ2 Ορθοπαιδική κλινική συνεχίζει «κανονικά» τη λειτουργία της, όπως και οι χημειοθεραπείες όλων των ασθενών.

Το νοσοκομείο βέβαια μετράει δεκάδες οργανικά κενά, η Γ2 Ορθοπεδική συνεχίζει τη λειτουργία της με ακόμα λιγότερο προσωπικό και η αναστολή εισαγωγών νέων ογκολογικών ασθενών δημιουργεί ακόμα πιο επισφαλείς όρους για την πορεία της υγείας τους.

Την ίδια ώρα η διοίκηση έχει διατάξει ΕΔΕ προς εργαζόμενους (υπεύθυνους τμημάτων) γιατί.. δεν πήραν πρόσθετα μέτρα! Χτες, το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση, απαιτώντας να σταματήσει η ΕΔΕ και να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας.

«Ακόμη και σήμερα, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας είναι ελάχιστα και όχι για όλο το προσωπικό. Στις καθαρίστριες δίνονται μάσκες κάθε δύο μέρες! Στους εργαζόμενους στις διοικητικές υπηρεσίες έχουν δοθεί ...πάνινες μάσκες. Υπάρχει μια μερίδα εργαζομένων μέσα στο νοσοκομείο για τους οποίους δεν προβλέπεται κανένα μέσο ατομικής προστασίας και τα αγοράζουν από την τσέπη τους», καταγγέλλει στον «Ριζοσπάστη» η Ιουλία Νάρη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου.

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε νέα διαμαρτυρία στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, διεκδικώντας: Χορήγηση ενισχυμένων Μέσων Ατομικής Προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους. Λεπτομερή ιχνηλάτηση των θετικών κρουσμάτων και να τίθενται οι εργαζόμενοι σε καραντίνα. Περιοδικό προληπτικό έλεγχο όλων των εργαζομένων, ανάλογα με το βαθμό έκθεσης, και όλων των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο, κ.λπ.

Κίνδυνος από το πετσόκομμα της καραντίνας στους υγειονομικούς

Αντίστοιχα, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, με αφορμή και το τελευταίο θετικό κρούσμα σε γιατρό (ΩΡΛ), κατόπιν «ενδοσκόπησης που πραγματοποίησε στη στοματοφαρυγγική περιοχή πρόσφατου κρούσματος τραυματιοφορέα του νοσοκομείου», επισημαίνει ότι «η διενέργεια των λαρυγγοσκοπήσεων επειγόντων και ύποπτων περιστατικών σε χώρο της ΩΡΛ κλινικής (αντί για τα ΤΕΠ) αυξάνει τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού, αφού ο χώρος αυτός δεν είναι ο κατάλληλος».

Οπως επισημαίνει, «ο γιατρός είχε βγει σε καραντίνα από τότε που ενημερώθηκε ότι βγήκε θετικός ο μεταφορέας και υποβλήθηκε σε τεστ έξι μέρες μετά την έκθεσή του, αφού εκδήλωσε εμπύρετο. Ωστόσο, καμία από τις επαφές του γιατρού δεν βγήκε σε καραντίνα, ενώ συνέχισαν να δουλεύουν χωρίς να έχουν βγει τα αποτελέσματα των τεστ».

Παρομοίως, πριν από λίγες μέρες δεν βγήκε σε καραντίνα κανένας από τους εργαζόμενους της Παιδοψυχιατρικής κλινικής που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα φοιτήτριας Ιατρικής, όπως επίσης κανένας από τους συναδέλφους μαίας που διαγνώστηκε θετική.

Παρ' όλα αυτά, η διοίκηση του νοσοκομείου με έγγραφό της κατηγορεί τους εργαζόμενους για «πλημμελή τήρηση των ιατρικών μέτρων προστασίας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ