Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΕ ΕΣΤΙΕΣ
Συνεχίζουν τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του ΑΠΘ από τον Σύλλογο Οικότροφων Φοιτητών Θεσσαλονίκης

Από τη χτεσινή παρέμβαση στο ΑΠΘ
Από τη χτεσινή παρέμβαση στο ΑΠΘ
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του ΑΠΘ πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ), διεκδικώντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έδωσε στους φοιτητές σχετικά με τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας της υγείας στις εστίες του ΑΠΘ, ενώ στη συνέχεια εκλεγμένοι των φοιτητικών συλλόγων πραγματοποίησαν παρέμβαση στη Σύγκλητο.

Βδομάδες μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων ανάμεσα στους οικότροφους των εστιών, η Πρυτανεία του ΑΠΘ δεν έχει λάβει ουσιαστικά κανένα μέτρο προστασίας, πέρα από μερική απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων για τους περίπου 500 φοιτητές που διαμένουν στις εστίες. Στα αρχικά δύο κρούσματα κορονοϊού προστέθηκαν χτες άλλα δύο.

Σε προηγούμενες κινητοποιήσεις του ΣΟΦΕΘ και των φοιτητικών συλλόγων, η Πρυτανεία είχε δεσμευθεί μεταξύ άλλων για την πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ στις 29/10 σε όλους τους οικότροφους και την παροχή υγειονομικού υλικού. Ωστόσο, όπως ενημέρωσε χτες τους φοιτητές o αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγητής Δημήτρης Κωβαίος, τα τεστ τελικά δεν θα πραγματοποιηθούν, «λόγω φόρτου του ΕΟΔΥ». Αναφορικά με το υγειονομικό υλικό ο αντιπρύτανης κατέφυγε στη γνωστή τακτική παραπομπής των φοιτητών στο Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), επιχειρώντας να αποποιηθεί τις σοβαρές ευθύνες της Πρυτανείας για την κρίσιμη κατάσταση που διαμορφώνεται στις εστίες του ΑΠΘ.

Την ίδια ακριβώς περίοδο που η εξέλιξη της πανδημίας οδηγεί σε lockdown τη Θεσσαλονίκη, η κυβερνητική πολιτική αφήνει εντελώς εκτεθειμένους τους εκατοντάδες φοιτητές που διαμένουν στις εστίες του ΑΠΘ. Από την πλευρά τους, οι φοιτητές, όπως αποφάσισαν και στη Γενική Συνέλευση του ΣΟΦΕΘ την περασμένη Τρίτη, συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους δράσεις διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας τους και βελτίωσης της διαβίωσής τους στις εστίες, ενώ σήμερα, στις 10 π.μ., προχωρούν σε κινητοποίηση στο γραφείο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Στην Πάτρα

«Μην "παίζετε" άλλο με την υγεία μας!», δηλώνει το ΔΣ του Συλλόγου Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Πάτρα, με αφορμή την ανακοίνωση 5 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις φοιτητικές εστίες «Νέος Κούκος».

Οπως σημειώνει, «μετά από κινητοποίηση στη διεύθυνση της εστίας ανακοινώθηκε το σφράγισμα των εστιών και να μπουν οι φοιτητές σε καραντίνα». Ωστόσο προσθέτει πως «δεν έχει γίνει απολύμανση των εστιών. Δεν υπάρχουν μέτρα καθαριότητας ειδικά για τους κοινόχρηστους χώρους. Δεν υπάρχει σχέδιο μεταφοράς των φοιτητών που είναι θετικοί στον ιό σε χώρο εκτός εστίας».

Ο Σύλλογος υπενθυμίζει τις παρεμβάσεις που έκανε από τον περασμένο Μάη στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις εστίες, και στις 14 Οκτώβρη στην Περιφέρεια για την κάλυψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας για τους οικότροφους φοιτητές χωρίς, με ευθύνη και της κυβέρνησης, να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις. Ζητά: Να γίνουν τώρα ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων και δωρεάν τεστ σε όλους τους οικότροφους φοιτητές και των δύο εστιών, καθώς και στους εργαζόμενους στη σίτιση, στην καθαριότητα κ.λπ. Τακτική απολύμανση όλων των χώρων της εστίας. Μεταφορά των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, με κατάλληλη φροντίδα και περίθαλψη, προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του ιού. Αντισηπτικά στους κοινόχρηστους χώρους, αλλά και στα δωμάτια των φοιτητών, καθώς και να μοιραστούν μάσκες προστασίας. Να παρασχεθεί διευκόλυνση στους φοιτητές που παρακολουθούν διά ζώσης μαθήματα ώστε να μη χάσουν τα μαθήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ