Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Ραγδαία εξάπλωση, στο επίκεντρο η Ευρώπη

Ολους τους προηγούμενους μήνες, από τις αστικές κυβερνήσεις δεν πάρθηκαν ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαού, ενώ και τα νοσοκομεία βρίσκονται ήδη στα όριά τους

Από κινητοποίηση υγειονομικών στη Γαλλία την προηγούμενη βδομάδα

Copyright 2020 The Associated

Από κινητοποίηση υγειονομικών στη Γαλλία την προηγούμενη βδομάδα
Σαρωτική είναι η εξάπλωση της πανδημίας του SARS-CoV-2 σε όλο τον κόσμο (σχεδόν 45 εκατ. κρούσματα και 1,181 εκατ. θάνατοι μέχρι χτες), σχεδόν μισό χρόνο από το ξέσπασμά της, αποκαλύπτοντας τη «γύμνια» των δημόσιων συστημάτων Υγείας ακόμη και στα πιο ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας στους τόπους κατοικίας και εργασίας, με εκατομμύρια θύματα.

Η Ευρώπη είναι πλέον το νέο επίκεντρο, μετρώντας καθημερινά ακόμη περισσότερα κρούσματα σε σχέση με την άνοιξη, αλλά και χιλιάδες θανάτους. Την ίδια στιγμή, τα συστήματα Υγείας βρίσκονται ήδη στα όριά τους και, όπως αναφέρουν πολλοί επιστήμονες, είναι ζήτημα χρόνου η πλήρης κατάρρευση. Η εκθετική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε πάρα πολλές χώρες «οδηγεί νοσοκομεία και ΜΕΘ να λειτουργούν κοντά στα όρια πληρότητας ή πέραν αυτών, και βρισκόμαστε ακόμη στον Οκτώβρη», ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), υποδεικνύοντας βελτίωση των τεστ, ιχνηλάτηση των επαφών όσων έχουν μολυνθεί και απομόνωση όσων κινδυνεύουν να διασπείρουν τον ιό.

Σε μια σειρά ευρωπαϊκά κράτη καταγράφονται καθημερινά νέα ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Και μπορεί οι κυβερνήσεις να δηλώνουν «αιφνιδιασμένες» από το «φονικό δεύτερο κύμα», στην πραγματικότητα όμως όλους αυτούς τους μήνες δεν υπήρξαν προετοιμασία, ούτε ουσιαστικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης, όπως η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των νοσοκομείων, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των ΜΜΜ, ιχνηλάτηση και απομόνωση. Την περασμένη βδομάδα οι προειδοποιήσεις επιστημόνων και υγειονομικών για κατάρρευση των νοσοκομείων είχαν επείγοντα χαρακτήρα.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, ανακοίνωσαν αυτήν τη βδομάδα ολικό και μερικό «lockdown».

Λείπουν χιλιάδες νοσηλευτές στη Γερμανία

Γιατροί των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στη Γερμανία αναδεικνύουν μιλώντας σε γερμανικά ΜΜΕ πως στη χώρα υπάρχει έλλειψη τουλάχιστον 3.500 - 4.000 νοσηλευτών. Σύμφωνα με εκπροσώπους ιατρικών ενώσεων, η διαχρονική έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στα γερμανικά νοσοκομεία εξελίσσεται σήμερα σε κεντρικό πρόβλημα στη φροντίδα των ασθενών με SARS-CoV-2.

Πολλά από τα επιπλέον κρεβάτια που δημιουργήθηκαν στις κλινικές κατά το πρώτο κύμα, «δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν επειδή λείπει το προσωπικό για τη φροντίδα των ασθενών», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γερμανικής Διεπιστημονικής Ενωσης για την Εντατική Φροντίδα και την Ιατρική Εκτακτης Ανάγκης.

Η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών του Μάρμπουργκ εκτιμά ότι σύντομα θα γίνει εμφανής η έλλειψη προσωπικού στα νοσοκομεία. «Περίπου το 6% - 9% όσων έχουν μολυνθεί σήμερα θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε δύο βδομάδες» και «γνωρίζουμε ότι ένας νοσηλευτής είναι πραγματικά απαραίτητος για τη φροντίδα ενός βαριά ασθενή σε ΜΕΘ».

Την περασμένη βδομάδα νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ πάνω από 1.300 ασθενείς Covid-19 και ενδεικτικά στη Φρανκφούρτη το 90% των ΜΕΘ ήταν ήδη κατειλημμένο.

Στο μεταξύ, ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κρατίδια συμφώνησαν την Τετάρτη μέτρα δραστικού περιορισμού των επαφών από τις 2 Νοέμβρη και έως το τέλος του μήνα. Από τη Δευτέρα κλείνουν εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ, γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κέντρα αισθητικής, με εξαίρεση τα κομμωτήρια, αίθουσες ψυχαγωγίας. Ανοιχτά θα παραμείνουν σχολεία και παιδικοί σταθμοί, καθώς και οι επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου - με αυστηρούς κανόνες. Περιορισμοί επιβάλλονται και στις συναθροίσεις, θα πρέπει να «αποφεύγονται μη αναγκαία ταξίδια» στο εξωτερικό και θα απαγορεύεται η διανυκτέρευση τουριστών από το εξωτερικό, εκτός από έκτακτες περιπτώσεις. Οι αγώνες επαγγελματικού αθλητισμού θα διεξάγονται χωρίς θεατές.

Επίσης, τα «γρήγορα τεστ» θα διενεργούνται κατά προτεραιότητα σε οίκους ευγηρίας, νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης.

Ακόμη και το μέτρο της μερικής καραντίνας είναι προσαρμοσμένο στην επιχειρηματική κερδοφορία, με στόχο «να σπάσει το δεύτερο κύμα» της πανδημίας και να καταστεί εφικτός ο εορτασμός των Χριστουγέννων χωρίς εκτεταμένους περιορισμούς, όπως είπε η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ. Οπως άλλωστε αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, «η κατάσταση είναι και πάλι πολύ σοβαρή και έχουμε μπροστά μας τέσσερις δύσκολους χειμερινούς μήνες», αλλά «υπάρχει η ελπίδα, εάν βγούμε καλά από τον χειμώνα, να ξεπεράσουμε σταδιακά την πανδημία το επόμενο έτος και να ανακάμψουμε οικονομικά».

«Μέσα σε δέκα μέρες διπλασιάστηκε ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη. Αυτή η δυναμική θα επιβαρύνει σοβαρά το υγειονομικό μας σύστημα και σε λίγες μέρες δεν θα μπορούμε να ιχνηλατήσουμε τις επαφές των κρουσμάτων», συνέχισε η καγκελάριος.

«Εκτακτη ανάγκη» σε γαλλικά νοσοκομεία

Εκατοντάδες εισαγωγές γίνονται καθημερινά στα γαλλικά νοσοκομεία, τα οποία την περασμένη Τρίτη δέχτηκαν ακόμη και 1.307 νέους ασθενείς, η υψηλότερη ημερήσια αύξηση μετά τις 2 Απρίλη (1.607 νέες εισαγωγές). Το σύστημα Υγείας αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες βδομάδες.

Τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Υγείας έδειξαν ότι στα νοσοκομεία την περασμένη βδομάδα νοσηλεύονταν σχεδόν 18.000 ασθενείς, ενώ είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν, αφού καθημερινά αναφέρονται δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα, με το ρεκόρ της Κυριακής στα 52.010. Ο συνολικός αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων θανάτων έχει ξεπεράσει τις 35.000.

Την ίδια στιγμή, οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ έχουν ξεπεράσει τις 2.770 και ενδεικτικά την περασμένη Τρίτη αυξήθηκαν κατά 186 σε μια μέρα. Αρκετές περιφέρειες της χώρας έχουν εφαρμόσει σχέδια έκτακτης ανάγκης σε νοσοκομεία, αναβάλλοντας επ' αόριστον τις προγραμματισμένες επεμβάσεις για να δημιουργήσουν χώρο στις ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19 και ακυρώνοντας τις άδειες του προσωπικού...

Η Γαλλία ξαναμπαίνει σε καραντίνα από σήμερα και τουλάχιστον έως την 1η Δεκέμβρη, για να αναχαιτιστεί το δεύτερο κύμα, «το οποίο θα είναι χωρίς αμφιβολία φονικότερο από το πρώτο», ομολόγησε κυνικά ο Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με τον ίδιο, χωρίς τα νέα περιοριστικά μέτρα η χώρα θα μετρούσε «τουλάχιστον 400.000 νεκρούς επιπλέον» σε μερικούς μήνες.

Στο πλαίσιο της καραντίνας, μπαρ, εστιατόρια και «μη απαραίτητα καταστήματα» θα κλείσουν. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά, όπως και οι κρατικές υπηρεσίες, τα πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν με εξ αποστάσεως μαθήματα. «Οπου είναι δυνατό, θα γενικευτεί η τηλεργασία», όμως σε σύγκριση με την άνοιξη, «η δραστηριότητα θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση». Οποιος κυκλοφορεί θα πρέπει να έχει μαζί του σχετικό έγγραφο.

Ο επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης δεν απέκλεισε χτες επέκταση της χρονικής διάρκειας των μέτρων, ενώ ο Γάλλος υπουργός Υγείας έκανε λόγο για πιθανό «τρίτο κύμα».

Πίεση σε πολλά νοσοκομεία στη Σουηδία

Η πίεση αυξάνεται για πολλά σουηδικά νοσοκομεία, καθώς ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που εισήλθαν σε ΜΕΘ, σχεδόν διπλασιάστηκε σε περίπου μία βδομάδα (από 30 σε 56), μετέδωσε το σουηδικό τηλεοπτικό δίκτυο SVT.

Να σημειωθεί ότι η Σουηδία έχει από τις χαμηλότερες αναλογίες κλινών ΜΕΘ στην ΕΕ και για αυτόν το λόγο τα ιατρικά πρωτόκολλα αποκλείουν από νοσηλεία σε ΜΕΘ τους άνω των 80 ετών, αλλά και νεότερους με προβλήματα σε ζωτικά όργανα.

Η Κάριν Μόντιγκ, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο «Karolinska», τόνισε στο SVT πως η τάση είναι «αληθινά ανησυχητική», χαρακτηρίζοντας την αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ αποτέλεσμα «της ταχείας εξάπλωσης των μολύνσεων (...) τις τελευταίες λίγες βδομάδες».

Αυτό σημαίνει «πως αναμένουμε συνεχή άνοδο για μία έως δύο βδομάδες, ασχέτως των μέτρων που ενδεχομένως να ληφθούν», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι το χρονικό διάστημα από τη μόλυνση μέχρι να χρειαστεί εισαγωγή σε ΜΕΘ είναι από μία έως δύο βδομάδες, ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία.

Αν και δεν έχει υπάρξει επισήμως κάποια εξήγηση για την αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό, η Μόντιγκ πιστεύει ότι οι όροι επαναλειτουργίας των σχολείων και των χώρων εργασίας, η μετακίνηση περισσότερων ανθρώπων με ΜΜΜ και οι συστάδες μολύνσεων που συνδέονται π.χ. με φοιτητικά πάρτι, εξηγούν την εξάπλωση.

Ανησυχία εξέφρασε για το δεύτερο κύμα και τον αντίκτυπο στα νοσοκομεία. «Φοβόμαστε ότι θα καταλήξουμε στην ίδια κατάσταση με την άνοιξη. Εχουμε τις δυνάμεις; Μπορούμε να φροντίσουμε το προσωπικό μας;», επισήμανε η Κορνέλια Χέρτελ, επικεφαλής του τμήματος επειγόντων περιστατικών σε νοσοκομείο της Στοκχόλμης.

Ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων στη Σουηδία ανήλθε σε 2.400 - 3.000 κάποιες μέρες και συνολικά περίπου 6.000 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Οι ΜΕΘ αναμένεται να γεμίσουν σε δύο βδομάδες

Με ημερήσια κρούσματα της τάξεως των 15.000, το Βέλγιο εξετάζει το ενδεχόμενο ενός εθνικού «lockdown», καθώς οι κλίνες στα νοσοκομεία λιγοστεύουν.

Ο ιολόγος, Ιβ Βαν Λέτεμ, εκπρόσωπος του κέντρου αντιμετώπισης της Covid-19 της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δήλωσε στο βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF πως το Βέλγιο ίσως καταφέρει «να περάσει την κρίση» χωρίς «lockdown», όμως μόνο αν ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία τεθεί υπό έλεγχο.

Ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ του Βελγίου διπλασιάζεται κάθε οκτώ μέρες και στις αρχές της περασμένης βδομάδας ανερχόταν σε 809, με 5.260 ανθρώπους συνολικά να νοσηλεύονται. Σύμφωνα με τον Βαν Λετέμ, οι 2.000 κλίνες ΜΕΘ της χώρας ενδέχεται να γεμίσουν μέσα σε δύο βδομάδες, αν συνεχιστεί η τρέχουσα αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Αλλά και στην Ιταλία, τα συνδικάτα των γιατρών καταγγέλλουν ότι, στη φάση αυτή, τα νοσοκομεία της χώρας χρειάζονται άλλους 4.000 γιατρούς, κυρίως αναισθησιολόγους, πνευμονολόγους και ειδικούς λοιμωδών νόσων. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι ΜΕΘ δεν λειτουργούν μόνες τους, χρειάζονται εξειδικευμένους επαγγελματίες», υπογραμμίζουν.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας είχαν εισαχθεί μέχρι την Τετάρτη 1.411 ασθενείς (127 περισσότεροι από την προηγούμενη), 13.955 νοσηλεύονται (958 επιπλέον σε μια μέρα). Την ίδια μέρα, μεγάλη αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των νεκρών με 221 θανάτους σε ένα 24ωρο και καταγράφηκαν σχεδόν 22.000 νέα κρούσματα.


E. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ