Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΙΤΑΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ιστορικός περίπατος στους δρόμους της Αθήνας

Η Οργάνωση Θεάτρου του ΚΚΕ συμμετέχει στις μεγάλες διαδηλώσεις της Απελευθέρωσης. Διακρίνονται οι Νίκος Τζόγιας, Αλέκα Παΐζη, Ντιριντάουα και Δήμος Σταρένιος
Η Οργάνωση Θεάτρου του ΚΚΕ συμμετέχει στις μεγάλες διαδηλώσεις της Απελευθέρωσης. Διακρίνονται οι Νίκος Τζόγιας, Αλέκα Παΐζη, Ντιριντάουα και Δήμος Σταρένιος
Η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε ιστορικό περίπατο στους δρόμους της Αθήνας το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί. Το ακριβές πρόγραμμα της διαδρομής θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την προφύλαξη της υγείας οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε γκρουπ των 9 ατόμων. Οποιος επιθυμεί να συμμετάσχει χρειάζεται να το δηλώσει στο e-mail peripatoskallitehnes@gmail.com, όπου θα λάβει και φωτογραφίες, ντοκουμέντα και τον χάρτη της διαδρομής. Για πληροφορίες, στα τηλέφωνα 6977.273.074, 6970.414.947.

Η διαδρομή περιλαμβάνει κυρίως τους δρόμους που ενώνουν την Ομόνοια με το Σύνταγμα και θα αναφέρεται στην περίοδο 1940 - 1944. Σε ποιο σημείο πυροβόλησαν τις ΕΠΟΝίτισσες Παναγιώτα Σταθακοπούλου και Κούλα Λίλη, όταν προσπάθησαν με τα σώματά τους να εμποδίσουν ένα γερμανικό άρμα, τον Ιούλη του 1943; Πώς μοιράζονταν οι παράνομες προκηρύξεις στο Εθνικό Θέατρο και πώς ο Αλέκος Ξένος και οι μουσικοί του ΕΑΜ ματαίωσαν συναυλία του Γ' Ράιχ; Από πού ξεκίνησε η απεργία των τριατατικών το 1942; Σε ποια ξενοδοχεία της εποχής ταμπουρώθηκαν οι Χίτες, οι ταγματασφαλίτες, ο ΕΔΕΣ για να επιτίθενται στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ; Πώς ξεκίνησε η ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του 1944; Ποιος ο ρόλος των κυβερνήσεων και των «συμμάχων»;

Με τα λόγια του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, «Κάποτε θ' ανταμώσουμε στους λόφους του ήλιου. Μην ξεχνάς. Περπάτα», η Οργάνωση σημειώνει στο κάλεσμά της:

«Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας... Δρόμοι που πας κι έρχεσαι. Δρόμοι που διώχνεις γρήγορα κάτω απ' τα πόδια σου για να πας στη δουλειά. Δρόμοι που γίνονται πιο όμορφοι όταν συναντάς την τάξη σου, πίσω απ' τα πανό των διαδηλώσεων. Δρόμοι που με νομοσχέδια πιστεύουν τάχα θα σωπάσουν.

Γελασμένοι που είναι...

Γιατί οι δρόμοι δεν αντηχούν μόνο τα δικά μας βήματα. Αντηχούν τα βήματα των αγωνιστών του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ. Αντηχούν τις κραυγές απ' τα βασανιστήρια των κρατητηρίων. Αντηχούν τον όρκο του Δεκέμβρη: "Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει τις αλυσίδες ή τα όπλα"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ