Τρίτη 9 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΔΙΑ ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Συνεχίζει τον επικίνδυνο εφησυχασμό η κυβέρνηση

Επίσκεψη χτες του Ν. Δένδια σε Αίγυπτο και Κύπρο

Eurokinissi

Στο «κρεβάτι του Προκρούστη» βάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου τα πολυδιαφημισμένα ευρωατλαντικά «σχήματα συνεργασίας», τα σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου και «σταθεροποίησης» της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, με τις εξελίξεις να εκθέτουν και πάλι την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, που παρουσιάζουν ως «εγγύηση» τις λυκοσυμμαχίες και τις συμφωνίες της αστικής τάξης.

Στο φόντο των πρόσφατων ανακοινώσεων της Αιγύπτου για την οριοθέτηση «θαλάσσιων οικοπέδων» που βρίσκονται ανατολικά του 28ου μεσημβρινού (όπου σταμάτησε η περιλάλητη οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου), των συντεταγμένων που βάζει στην περιοχή η Τουρκία ως εξωτερικό όριο της ΑΟΖ, με βάση και τις αξιώσεις της ότι δεν υπάρχει επήρεια των ελληνικών νησιών, όπως και των σχεδίων για την «εναλλακτική» χάραξη του αγωγού «EastMed» ώστε αυτός να παρακάμπτει την Κύπρο, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε χτες τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη.

Επισήμως, «συζήτησαν τις εξελίξεις ενόψει της άτυπης Διάσκεψης 5+1 για το Κυπριακό (...) καθώς και την προετοιμασία ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 - 26/3», όπου θα συζητηθούν και οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μαξίμου με τον πρόεδρο του κυπριακού κόμματος ΔΗΚΟ, Ν. Παπαδόπουλο.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μετέβη στην Αίγυπτο, όπου συνάντησε τον ομόλογό του Σ. Σούκρι, ενώ ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο κυβερνήσεων. Κατά πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση έθεσε θέμα ότι, με βάση και όσα προβλέπονται στη μεταξύ τους συμφωνία για ΑΟΖ, οι Αιγύπτιοι θα πρέπει να συνεννοηθούν πρώτα με την Αθήνα πριν προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με «τρίτο μέρος» για χάραξη ΑΟΖ. Οι Αιγύπτιοι φέρεται «να καθησύχασαν» την ελληνική αντιπροσωπεία.

Στο περιθώριο της παραμονής του στο Κάιρο, ο Δένδιας συναντήθηκε με τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου Α. Α. Γκάιτ, με αντικείμενο συζήτησης «την εμβάθυνση των ισχυρών δεσμών της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο και τις πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή». Επίσης, ο Δένδιας συζήτησε τις εξελίξεις στη Λιβύη σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ειδικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ, Τζ. Κούμπις.

Σημειωτέον, διπλωματικές πηγές, απαξιώνοντας τις κινήσεις της Τουρκίας προς την Αίγυπτο, εστίαζαν στην «έντονη κριτική της αιγυπτιακής πλευράς, στο πλαίσιο του Αραβικού Συνδέσμου, που καταδίκασε τον τουρκικό παρεμβατισμό στην περιοχή, αρχής γενομένης από τη Λιβύη και τη Συρία». Επέμεναν ότι οι τουρκικές δηλώσεις για ενδεχόμενη οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας «δεν έχουν βρει ανταπόκριση».

Παραπέρα, ο Δένδιας επιστρέφοντας από Κάιρο έκανε στάση στη Λευκωσία, για συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Ν. Χριστοδουλίδη. Επισήμως οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν «τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον διαρκή και στενό συντονισμό στο Κυπριακό». Σημειωτέον, αύριο, Τετάρτη, φτάνει στην Αθήνα η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζ. Χ. Λουτ, για συνάντηση με τον Δένδια και συνεννοήσεις με την υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΕΞ.

Στη Λευκωσία ο Δένδιας έκανε δηλώσεις, λέγοντας ότι με τον Χριστοδουλίδη είχαν «ευρύτατη συζήτηση για όλα τα θέματα», για δε την επίσκεψή του στο Κάιρο είπε ότι οι ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις είναι «εγκάρδιες» και «στενότατες». Εσπευσε, εξάλλου, να υποβαθμίσει το θέμα που προέκυψε με την προκήρυξη των αιγυπτιακών «οικοπέδων», λέγοντας ότι «είναι καθαρά τεχνικό θέμα» που «αφορά την αιγυπτιακή πλευρά», και η ελληνική κυβέρνηση «το θεωρεί κατ' ουσία ως θέμα που έχει επιλυθεί», με τις πρώτες πληροφορίες πάντως κάθε άλλο παρά «καθησυχαστικές» να είναι.

Το Σάββατο, ο Ν. Δένδιας, μετέχοντας σε διαδικτυακή εκδήλωση, κατηγόρησε την Τουρκία για «αυξανόμενη αστάθεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» και επέμεινε ότι, στον αντίποδα, η ελληνική κυβέρνηση προωθεί την «επίλυση ζητημάτων στην περιοχή στη βάση πάντα των αρχών του Διεθνούς Δικαίου», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην επίτευξη συμφωνιών για οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο και στην απόφαση για προσφυγή από κοινού με την Αλβανία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το ίδιο θέμα. Συμφωνίες, βέβαια, που αναγνώρισαν μειωμένη επήρεια ακόμα και στο μεγαλύτερο ελληνικό νησί, την Κρήτη, και άφησαν θολή την κατάσταση για το τι ισχύει ανατολικά της Ρόδου, τρέφοντας τις τουρκικές διεκδικήσεις στην περιοχή.

Σε αυτό το φόντο, ο Δένδιας ξανάστειλε μήνυμα ότι η κυβέρνηση «ευελπιστεί να λύσει τη διαφορά για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και με την Τουρκία, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου». Αλλά και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, είπε χτες ότι «έχουν προταθεί ημερομηνίες (σ.σ. στην Αγκυρα για τον επόμενο γύρο διερευνητικών επαφών) και αναμένουμε την απάντηση της τουρκικής πλευράς. Προσβλέπουμε, όπως ξέρετε, πάντα στο διάλογο, και όχι στην υπονόμευσή του, και αναμένουμε», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, μνημόνιο κατανόησης για την ηλεκτρική διασύνδεση «Euroasia Interconnector» υπέγραψαν χτες οι υπουργοί Ενέργειας Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ